Yani turknet uygun versiyonu özetleBenim kankam davardı iyi çekiyordu onun evinde 4 kişi CS2 açtık bir kasma olmadı. Ama şimdi benim olmadığı için bilmiyorum pek.
Hepsi aynı. Hepsi aynı altyapıyı kullanıyor. Bir olayı yok.
Mustafa abi, POP'larda SR'ler var. Routingi bunlar yönetiyor. Kocaeli'nde SR12 ve SR14'ler var. İss'ler'in BGP rotası, aşağı yukarı aynı gidiyor. Fakat başka POP'lara da dağılabilir. Ama genel olarak Routing Turknet, comnet hariç, aynı diyebiliriz, sadece iss'lerin hangi pop'lardan rotayı gideceğine göre biraz değişir. Yani Türk Telekom BGP ile, Gigaspeed BGP nerdeyse aynı. Ping'in değişmesi SR'lerde hangi rota üzerinde gideceğine göre biraz değişiyor sadece.TurkNet ve Superonline abonelerine kendi çektikleri fiber şebeke üzerindden FTTH (=Eve Kadar Fiber) hizmeti veriyorlar. Yani bunların şebekelri Türk Telekom'dan tamamen bağımsız. TurkNet, T.Telekom şebekesi üzerinden sadece 100 Mbps'ye kadar VDSL ve FTTH hizmeti de vermekte; kendi şebeksnden de şimdilik sadece tek hızda (1000 Mbps simetrik) hizmet sağlamakta. Türk Telekom altyapısından hizmet veren ISS'ler (ki TTNet de T.Telekom'un çatısı altındaki ISS'tir ve abonelere TTNet bakar) T.Telekom'un altyapısını kullanırlar. TTNet'i dışarıda tutarsak, diğer ISS'ler ya tüm internet trafiği için T.Telekom'a ücret öderler (artı port ücreti) ya da trafiği kendi PoP noktalarında teslim alıp oraya kadarki trafik için (artı port ücreti) için ücret öderler. PoP (=Point of Preference) noktasını bir dağıtım noktası olarak düşünün.
Bir örnek verirsek: abone Edirne'dedir. Hizmet aldığı operatör Kocaeli'ndedir ve operatörün orada bir PoP noktası vardır. Abone, Van'da olan bir sunucuya erişecektir. Bu durumda trafik önce T.Telekom altyapısından Edirne-Kocaeli arasındadır. PoP noktasında teslim alınıp buradan yine T.Telekom altyapısından Van'a ulaşacaktır. Ama ulaşılacak abone Kocaeli'nde olsa bu ISS'in PoP noktasından zaman kaybı olmadan Kocaeli'ndeki sunucuya ulaşacaktı.
Bir diğer örnek. İstanbul'dayım ve iki ayrı internet hattım var. Birisi TTNet, diğeri Poyraznet (Gölcük-Kocaeli) üzerinden. Technopat sunucusuna (ki İstanbul'da olduğunu varsayıyorum) TTNet üzerinden bağlandığımda çok kısa sürede bağlanıyorum ama PoyrazNet hattını kullanırsam biraz daha gecikmeli olarak bağlanıyor (tabi ki sıkıntı verecek sürelerle değil...).
Not: Zaten internet bağlantılarında trafik hiç bir zaman tek yönlü de değildir. Yani siz bir sunucudan indirme yaparken büyük bir veri akışı oluşturuyorsunuz ama o sunucuyla aranızda her zaman çift yönlü bir veri trafiği vardır. Sadece indirme yaptığınız yöne olan yukarıya trafik (veri miktarı) daha düşüktür.
T.Telekom altyapısından hizmet veren operatörlerin PoP noktaları varsa da bunlar çoğunlukla bulundukları illerde veya şehirlerde. TurkNet burada fark gösteriyor; onların Türkiye içinde çoğu ilde Pop Noktaları bulunmakta.
Bir önemli ricam olacak: buradaki mesajları takip edenler, ben dahil, çoğunlukla konuyu açanların hemen tamamı Telekomcu değiliz. Dolayısıyla SR, BGP gibi terimlere hiç aşina değiliz. İzahat verirken (ki teşekkürlerimizle) hiç değilse bu donanımların işlevi hakkında da kısaca, halk dilinde biraz daha giriş seviyesinde teknik bilginin verilmesi herkes için çok yararlı olur. Kendimden bir örnek verirsem mesajda ilk kullandığım yerde FTTH derken (=Eve Kadar Fiber) diyorum; bu kapsamda kullanılan OFDK ya da OBK'nın ne olduğunu kısaca da olsa belirtiyorum ki konuya hepten uzak olanlara kısmen de olsa aydınlatıcı olabilsin.Mustafa abi, POP'larda SR'ler var. Routingi bunlar yönetiyor. Kocaeli'nde SR12 ve SR14'ler var. İss'ler'in BGP rotası, aşağı yukarı aynı gidiyor. Fakat başka POP'lara da dağılabilir. Ama genel olarak Routing Turknet, comnet hariç, aynı diyebiliriz, sadece iss'lerin hangi pop'lardan rotayı gideceğine göre biraz değişir. Yani Türk Telekom BGP ile, Gigaspeed BGP nerdeyse aynı. Ping'in değişmesi SR'lerde hangi rota üzerinde gideceğine göre biraz değişiyor sadece.
Eki Görüntüle 2276800
SR dediğimiz Servis Router'dir. Bu cihazlar santral ve POP dediğimiz omurga rotasındaki "konak" yönlendirmeyi yapan cihazlardır.Bir önemli ricam olacak: buradaki mesajları takip edenler, ben dahil, çoğunlukla konuyu açanların hemen tamamı Telekomcu değiliz. Dolayısıyla SR, BGP gibi terimlere hiç aşina değiliz. İzahat verirken (ki teşekkürlerimizle) hiç değilse bu donanımların işlevi hakkında da kısaca, halk dilinde biraz daha giriş seviyesinde teknik bilginin verilmesi herkes için çok yararlı olur. Kendimden bir örnek verirsem mesajda ilk kullandığım yerde FTTH derken (=Eve Kadar Fiber) diyorum; bu kapsamda kullanılan OFDK ya da OBK'nın ne olduğunu kısaca da olsa belirtiyorum ki konuya hepten uzak olanlara kısmen de olsa aydınlatıcı olabilsin.
Tabi bu talebimin mümkün olmması halinde...
Teşekkürler.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.