Giresun'da gezilmesi gereken yerler

KyryloDN

Hectopat
Katılım
9 Şubat 2021
Mesajlar
2.581
Makaleler
1
Çözümler
21
Yer
Україна
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Acer Extensa EX215-54 || Intel Core i5-1135G7 2.40GHz || Intel iRIS Xe Graphics || 16GB DDR4 3200 MHz || OS: Windows 10 Home
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar, ilk makalemde yaşadığım şehir olan Giresun'da kesinlikle gezilmesi gereken yerleri göstereğim.

1-Giresun Kalesi: Benim en çok sevdiğim yer diyebilirim merkezde olduğu için ulaşılması kolay bir yer ve sıklıkla gidilip görülen bir yerdir. Şimdi bu kalenin kısaca geçmişine bakalım.

Kesin tarihi bilinmeyen Giresun Kalesi, m. Ö. 2. yüzyılda Pontus kralı 1. Farnakes tarafından yapıldığı düşünülüyor. Antik kaynaklara göre kalenin adı bronz duvarlı kale şeklinde geçmektedir. Özellikle Trabzon Rum İmparatorluğu'nun türklere karşı savunmak amaçlı kullanmaya çalıştığı en önemli yapılar arasında yer alıyor. Ayrıca Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal Atatürk'ün koruma komutanlığını gerçekleştiren Gazi Osman Ağa'nın mezarı da kale içinde yer almaktadır.
Kaleden görüntüler:

1.jpg

2.jpg

4.jpg

3.jpg

2-Giresun adası: Giresun adası Türkiye'ye bağlı 2 adadan birisidir günübirlik turlar ile gidilip piknik yapılabilir güzel bir havası vardır.

Giresun adası ile ilgili olarak birtakım efsaneler anlatılmaktadır. Tarihi kaynaklar Amazon kraliçelerinin savaş tanrısı Ares adına tapınak yaptırdıklarını ve Sinop piskoposu agias Phokas'ın manastırı olduğundan söz etmektedir. Adada alexius II zamanında yapılan sur kalıntıları, kuleler, manastır (iç kale), tarihi pişmiş toprak fıçılar ve bazı yapı temelleri bulunuyor. Sit alanı olan ada koruma altında. Adaya yazın Giresun limanı'ndan tekne turları düzenleniyor. Cenevizliler ve Venedikliler tarafından gemi sığınağı olarak uzun süre kullanılan adada günümüzde yabani göçmen kuşlar, karabataklar ve martılar bulunuyor. Adada bulunan hamza taşı ana tanrıça Kybele'yi temsil eden, sacayak gibi 3 ayak üzerine oturmuş bir taş. Ocak (aile) kültürünü temsil ediyor. Kutsal taş 4 bin yıllık geçmişi ile dini inançlar gereği yaşlılar için umut veren ve mistik güç kaynağı olan dilek taşıdır. Her yıl 20 Mayıs'ta uluslararası aksu festivali'nde düzenlenen ve soyun sürdürülmesi inancıyla yapılan sacayaktan geçme geleneği, adanın etrafının dolaşılmasıyla tamamlanıyor. Ada turu hamza taşı'ndan başlayıp yine orada son buluyor.
Bu aralar adada Bizans mezarlarının bulunduğu iddia ediliyor.
Adadan fotoğraflar:

5cade3d7ae7849076c6e0ac1.jpg


1731054_620x410.jpg


3-Gogora kilisesi (Giresun müzesi): Giresun müzesi, kalenin doğu eteğinde yer almaktadır. Günümüzde müze olarak kullanılan gogora kilisesi, 18. yüzyılda yerel rum halk tarafından yaptırılmıştır. 1923 yılına kadar kilise işlevini sürdüren yapı, 1948-1967 yılları arasında hapishane olarak kullanılmış ve daha sonra restore edilmiştir. Yapı, 1988 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Müzeden fotoğraflar:

20181210160945669_Teshir Mahzen 1.jpg


giresun-muzesi.jpg


indir.jpg


Çok uzun olmaması için devamı bir dahaki makalede.
Okuduğunuz için teşekkürler. Eğer bir hata yaptıysam affola. İyi forumlar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı