Gitarda akçaağaç klavye için limon yağı kullanılabilir mi?

aKnA

Centipat
Daha fazla  
Bende valencia VC104 diye bir gitar var klavyesi akçaağaç fakat karartılmış açık renkli değil şimdi ben limon yağı kullansam sorun olur mu?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Onur artın bu videosunda karartılmışlar da kullanabilirsiniz diyor ama akçaağaç için uygun değil diyor kafam karıştı yardım ederseniz çok sevineceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende valencia VC104 diye bir gitar var klavyesi akçaağaç fakat karartılmış açık renkli değil şimdi ben limon yağı kullansam sorun olur mu?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Onur artın bu videosunda karartılmışlar da kullanabilirsiniz diyor ama akçaağaç için uygun değil diyor kafam karıştı yardım ederseniz çok sevineceğim.

Bu arkadaşın tavsiye vermeden önce gitarın nasıl tutulacağını öğrenmesi gerekir.
Doğru yöntem için ürünlerin kullanma klavuzuna bakınız.

Video gayet güzel ama ben pek emin olamadım üründe akçaağaç da kullanılmaz diyor zaten o zaman akçaağaç bir klavyeyi nasıl temizleyip besleyeceğim o ağaçlar temizlenmiyor mu?

Akçaağaç için limon yağı önerilmemesinin sebebi beyaz renge yakın olan akçaağaç klavyenin rengini karartmasıdır, aynı zamanda bu ağaçtan yapılan klavyelerin nispeten çoğunluğu unfinished yani basitçe anlatmak gerekirse klavyenin üstünde bir kaplama katmanı olmayan kuru yapılı klavyedir, bu tarz klavyelerde zaten kimyasal herhangi bir şey kullanılması tavsiye edilmez.

Ancak VC104 için klavyenin karartılmış akçaağaç olduğu dışında kaplamaya ait bir bilgi bulunmuyor, karartılmış olduğundan dolayı da renginin kararması bir sorun olmasa da klavyeyi nasıl etkileyeceği hakkında net bir şey söyleyemem. Ben olsaydım eğer gitarın klavyesinde deri parçaları ve tortular birikmişse ilk olarak tellerini gevşeltir, ilk perdeden başlayarak banka kartı veya benzeri bir kartla (klavyedeki ağacın yarıkları yönünde) fretlerden perdenin ortasına doğru zarar vermeden tek tek bütün perdelerdeki tortuları kazırdım, sonrasında kuru mikrofiber veya gözlük bezi ile perdeleri silerek temizlerdim. Kendi gitarlarımda da temizlik için yılda 4-5 kez bu yöntemi kullanıyorum ama asla temizlemek için limon yağı kullanmam ve önerememde. Limon yağı klavye ağacını temizlese de kirli klavyeye uygulandığında kiri çıkarmaktansa ağaca emer yani yarardan çok uzun vadede zararı olması muhtemeldir. Limon yağını temiz klavyelere yılda en fazla 2 kez kendi gitarlarıma ağacın kurumaması ve beslenmesi için uyguluyorum, akçaağaç klavyeli gitarıma da yaklaşık 5-6 yıldır hiç bir kimyasal uygulamadım ve herhangi bir çatlama veya kuruluk gözlemlemedim. Bazı arkadaşlarım da beyaz akçaağaç klavyeli gitarları zippo yakıtı ile temizliyor ancak karartılmış akçaağaç klavyeli gitarlara uygulanıp uygulanmayacağı hakkında bir bilgim yok, kendi gitarım olsaydı uygulamazdım ki beyazına bile uygulamıyorum.

Teşekkür ediyorum yardımın için limon yağı alma düşüncesi vardı ama şu an o düşünceden çıktım tekrardan teşekkür ediyorum.

Akçaağaç için limon yağı önerilmemesinin sebebi beyaz renge yakın olan akçaağaç klavyenin rengini karartmasıdır, aynı zamanda bu ağaçtan yapılan klavyelerin nispeten çoğunluğu unfinished yani basitçe anlatmak gerekirse klavyenin üstünde bir kaplama katmanı olmayan kuru yapılı klavyedir, bu tarz klavyelerde zaten kimyasal herhangi bir şey kullanılması tavsiye edilmez.

Ancak VC104 için klavyenin karartılmış akçaağaç olduğu dışında kaplamaya ait bir bilgi bulunmuyor, karartılmış olduğundan dolayı da renginin kararması bir sorun olmasa da klavyeyi nasıl etkileyeceği hakkında net bir şey söyleyemem. Ben olsaydım eğer gitarın klavyesinde deri parçaları ve tortular birikmişse ilk olarak tellerini gevşeltir, ilk perdeden başlayarak banka kartı veya benzeri bir kartla (klavyedeki ağacın yarıkları yönünde) fretlerden perdenin ortasına doğru zarar vermeden tek tek bütün perdelerdeki tortuları kazırdım, sonrasında kuru mikrofiber veya gözlük bezi ile perdeleri silerek temizlerdim. Kendi gitarlarımda da temizlik için yılda 4-5 kez bu yöntemi kullanıyorum ama asla temizlemek için limon yağı kullanmam ve önerememde. Limon yağı klavye ağacını temizlese de kirli klavyeye uygulandığında kiri çıkarmaktansa ağaca emer yani yarardan çok uzun vadede zararı olması muhtemeldir. Limon yağını temiz klavyelere yılda en fazla 2 kez kendi gitarlarıma ağacın kurumaması ve beslenmesi için uyguluyorum, akçaağaç klavyeli gitarıma da yaklaşık 5-6 yıldır hiçbir kimyasal uygulamadım ve herhangi bir çatlama veya kuruluk gözlemlemedim. Bazı arkadaşlarım da beyaz akçaağaç klavyeli gitarları Zippo yakıtı ile temizliyor ancak karartılmış akçaağaç klavyeli gitarlara uygulanıp uygulanmayacağı hakkında bir bilgim yok, kendi gitarım olsaydı uygulamazdım ki beyazına bile uygulamıyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı