Açıkcası bu konu ile ilgili YouTube gibi video mecralarında bir hayli öğretici video mevcut. O videoları sabırlı bir şekilde uygulayarak 1 ay gibi bir sürede basit şarkıları doğru kurallarla çalmaya başlayabilirsiniz.
Bu yaklaşına ve öneriye katılmak mümkün değil. Her zamanki gibi havuzcular işbaşında.
Yüzme öğrenmek isteyen birini olimpik havuza atıp; -"başının çaresine bak, burada yüzmeni sağlayacak her şey var" diyorsunuz. Nefes almayı öğretmeden, kulaç bilmeden, ayağını geliştirmeden çırpınarak öğrenebileceğini düşünüyorsunuz. Fakat o işler öyle olmuyor.
YouTube gibi mecralarda çok fazla kaynak var doğrudur, ancak yeni başlayana bir kişi şu aşamada bunlardan nasıl faydalanacağını, nasıl ilerleyeceğini, ne zaman yeni bir konuya geçeceğini bilemez.
Enstrüman öğrenmek basit iştir ama eğitimin her alanda olduğu gibi aşamalarla ilerleyen sistemi var. Bazen basit görülen sadece 4 notalık bir lick bile haftalarca çalışma etüt gerektirebilir.
Bir klavuzunuz yoksa siz bu licki 1 saat çalışır yenilerine geçmeye çalışırsınız, daha temel bilgiler, yetenekler oturmadan sürekli yeni videolara / çalma aşamasına geçmeye heves edersiniz.
Bir süre ortalık öyle karışır ki; -"neden çalamıyorum?" -"Bu enstrüman çok zor." Ya da "-bana göre değil" demeye başlar kendinizi soğutursunuz.
Dijital ortamlarda öyle bir zenginlik var ki, hayatımda yanına yaklaşamayacağım, çalım tazını çok sevdiğim üstadların özel kurslarına bile erişebiliyorum. Ancak fark şu; hangi bilgiyi/hangi seviyede alacağımı/hangi altyapıdan sonra ondan faydalanmaya hazır olacağımı bilerek.
İşin özü:
Önce kendinizi belli seviyeye getirecek, temel kavramları seviyeleri algılamanızı sağlayacak aşamaya gelinceye kadar ders alın. Sonra artık kaynakları nasıl kullanacağınızı bilir ve kendi başınıza ilerlersiniz. Diğer türlü o yukarıdaki havuzda boğulmasanız bile 3 ayda erişebileceğiniz yetkinliğe ancak 3 yılda ulaşırınız. Üstelik edindiğiniz eksik temeller yanlış çalım/alışkanlıklar gelişmenizi sürekli engeller.