Bu makalede GNOME için arka plan'a video yerleştiren bir eklentiyi tanıtacağım.
Hanabi adlı bu eklentiyi kullanacağız.
github.com
Ubuntu için hazırladığım komut:
Bu komut Linux Mint gibi diğer Ubuntu tabanlı dağıtımlarda çalışır.
Öncelikle GNOME sürümünü kontrol edelim.
"Ayarlar > Sistem > Hakkında > Sistem Ayrıntıları"na girdikten sonra GNOME Sürümü doğrudan karşınızdaki pencerede yazacak.
Resimde gördüğünüz üzere Ubuntu 25.04 GNOME 48 kullanıyor şu komut ile doğrudan kurabilirsiniz:
GNOME 45 ve sonrası için:
GNOME 44 ve öncesi
Bu komutlardan size uygun olanı kullanıp tamamlanmasını bekleyin, bitince oturumu kapatıp tekrar giriş yapın.
Ama rehber eklentinin yapabileceklerini merak edenler, ufak bir deneyimim ve meraklıları için devam ediyor.
Beklediğim gibi sorun yaşadım eklenti videoyu olması gerektiği gibi koyamıyordu.
Çözmek için oturumu kapatıp X11'e geri döndüm.
Videoyu farklı bir formata çevirmek için HandBrake kullanabilirsiniz.
Evet rehber bu kadardı umarım birşeyler katabilmişimdir, okuduğunuz için teşekkür ederim.
Hanabi adlı bu eklentiyi kullanacağız.
GitHub - jeffshee/gnome-ext-hanabi: Live Wallpaper for GNOME
Live Wallpaper for GNOME. Contribute to jeffshee/gnome-ext-hanabi development by creating an account on GitHub.
Kurulum
Gerekenler
Öncelikle gereken yazılımları edinin bu yazılımlar:
- Git: Uygulamayı indirmek için kullanacağımız yazılım.
- Meson: Kurulum için gerekli
- Clapper: Bu opsiyoneli performans için kullanılabilirmiş.
- Video codecler. Bunların dağıtımlar arasında kurulumu farklı aşağıda tekrar değineceğim.
Kod:
sudo apt install git meson clapper libgtk-4-media-gstreamer -y
Bu komut Linux Mint gibi diğer Ubuntu tabanlı dağıtımlarda çalışır.
libgtk-4-media-gstreamer için emin değilim ama diğer paketler farklı dağıtımlarda isimlerini karşılıyor olmalı.Eklentinin Kurulumu
jeffshee/gnome-ext-hanabi deposunu çekip kuracağız. Karmaşık bir şey yok tek seferde çalıştırılıp kurulacak kadar kısaltılabiliyor komut.Öncelikle GNOME sürümünü kontrol edelim.
"Ayarlar > Sistem > Hakkında > Sistem Ayrıntıları"na girdikten sonra GNOME Sürümü doğrudan karşınızdaki pencerede yazacak.
Resimde gördüğünüz üzere Ubuntu 25.04 GNOME 48 kullanıyor şu komut ile doğrudan kurabilirsiniz:
Kod:
git clone https://github.com/jeffshee/gnome-ext-hanabi.git -b gnome-48 --depth=1 && cd gnome-ext-hanabi && ./run.sh install
GNOME 45 ve sonrası için:
Kod:
git clone https://github.com/jeffshee/gnome-ext-hanabi.git --depth=1 && cd gnome-ext-hanabi && ./run.sh install
GNOME 44 ve öncesi
Kod:
git clone https://github.com/jeffshee/gnome-ext-hanabi.git -b legacy --depth=1 && cd gnome-ext-hanabi && ./run.sh install
Bu komutlardan size uygun olanı kullanıp tamamlanmasını bekleyin, bitince oturumu kapatıp tekrar giriş yapın.
Aktif Etme ve Ayarlama
Aktif Etme
Hergangi bir eklenti uygulamasını kurduktan sonra ayarlarına girip aktif etmeniz ve en az bir tane video seçmeniz video arka plan yapmak için yeterlidir.Ama rehber eklentinin yapabileceklerini merak edenler, ufak bir deneyimim ve meraklıları için devam ediyor.
Birkaç Ayar
Ses kontrolü
Enerji/Güç Yönetimi
Benim gibi Laptop kullananlara "Pause on Battery" ve "Low Battery Threshold" ayarını kullanmalarını öneririm.Liste Oluşturma
Videoların bulunduğu yolu gösterip, aktif ederek otomatik olarak değiştirilmesini sağlayabilirsiniz.İleri Seviye Ayarlar
Eğer NVIDIA kart kullanıyorsanız ya da sadece intel/amd kullanıyorsanız ve sorun yaşadıysanız şu iki ayara göz atmakta fayda var:Kendi Yaşadığım Sorun
Özellikle bir sorun yaşanma ihtimali daha yüksel olduğu için NVIDIA kartımı birincil olarak ayarlıyıp wayland kullanarak oturum açtım.Beklediğim gibi sorun yaşadım eklenti videoyu olması gerektiği gibi koyamıyordu.
Çözmek için oturumu kapatıp X11'e geri döndüm.
Video Codec Kuramayanlar ve Kurmak İstemeyenler İçin
ÖNEMLİ NOT: Video kodlayıcılarının kurulmuş olması gerekir. Eğer kurmayacaksanız benim de tercih ettiğim gibi videoyu VP9 formatına çevirmeyi deneyebilirsiniz. Formatı değiştirmek video kalitesini etkileyecektir.
Videoyu farklı bir formata çevirmek için HandBrake kullanabilirsiniz.
Evet rehber bu kadardı umarım birşeyler katabilmişimdir, okuduğunuz için teşekkür ederim.
Son düzenleme: