Rehber GNOME masaüstü ortamında hareketli arka plan yapmak

Bu makalede GNOME için arka plan'a video yerleştiren bir eklentiyi tanıtacağım.

Hanabi adlı bu eklentiyi kullanacağız.

Kurulum

Gerekenler

Öncelikle gereken yazılımları edinin bu yazılımlar:​
  • Git: Uygulamayı indirmek için kullanacağımız yazılım.
  • Meson: Kurulum için gerekli
  • Clapper: Bu opsiyoneli performans için kullanılabilirmiş.
  • Video codecler. Bunların dağıtımlar arasında kurulumu farklı aşağıda tekrar değineceğim.
Ubuntu için hazırladığım komut:

Kod:
sudo apt install git meson clapper libgtk-4-media-gstreamer -y

Bu komut Linux Mint gibi diğer Ubuntu tabanlı dağıtımlarda çalışır.
libgtk-4-media-gstreamer için emin değilim ama diğer paketler farklı dağıtımlarda isimlerini karşılıyor olmalı.

Eklentinin Kurulumu

jeffshee/gnome-ext-hanabi deposunu çekip kuracağız. Karmaşık bir şey yok tek seferde çalıştırılıp kurulacak kadar kısaltılabiliyor komut.

Öncelikle GNOME sürümünü kontrol edelim.
"Ayarlar > Sistem > Hakkında > Sistem Ayrıntıları"na girdikten sonra GNOME Sürümü doğrudan karşınızdaki pencerede yazacak.
1743705434637.png

1743705474984.png

1743705359681.png

Resimde gördüğünüz üzere Ubuntu 25.04 GNOME 48 kullanıyor şu komut ile doğrudan kurabilirsiniz:
Kod:
git clone https://github.com/jeffshee/gnome-ext-hanabi.git -b gnome-48 --depth=1 && cd gnome-ext-hanabi && ./run.sh install

GNOME 45 ve sonrası için:
Kod:
git clone https://github.com/jeffshee/gnome-ext-hanabi.git --depth=1 && cd gnome-ext-hanabi && ./run.sh install

GNOME 44 ve öncesi
Kod:
git clone https://github.com/jeffshee/gnome-ext-hanabi.git -b legacy --depth=1 && cd gnome-ext-hanabi && ./run.sh install

Bu komutlardan size uygun olanı kullanıp tamamlanmasını bekleyin, bitince oturumu kapatıp tekrar giriş yapın.

Aktif Etme ve Ayarlama​

Aktif Etme

Hergangi bir eklenti uygulamasını kurduktan sonra ayarlarına girip aktif etmeniz ve en az bir tane video seçmeniz video arka plan yapmak için yeterlidir.
Ama rehber eklentinin yapabileceklerini merak edenler, ufak bir deneyimim ve meraklıları için devam ediyor.
1743708960135.png

1743709002938.png

Birkaç Ayar​

Ses kontrolü​

1743709169424.png

Enerji/Güç Yönetimi​

Benim gibi Laptop kullananlara "Pause on Battery" ve "Low Battery Threshold" ayarını kullanmalarını öneririm.
1743709255079.png

Liste Oluşturma​

Videoların bulunduğu yolu gösterip, aktif ederek otomatik olarak değiştirilmesini sağlayabilirsiniz.
1743709589916.png

İleri Seviye Ayarlar​

Eğer NVIDIA kart kullanıyorsanız ya da sadece intel/amd kullanıyorsanız ve sorun yaşadıysanız şu iki ayara göz atmakta fayda var:
1743709517587.png

Kendi Yaşadığım Sorun​

Özellikle bir sorun yaşanma ihtimali daha yüksel olduğu için NVIDIA kartımı birincil olarak ayarlıyıp wayland kullanarak oturum açtım.
Beklediğim gibi sorun yaşadım eklenti videoyu olması gerektiği gibi koyamıyordu.
Çözmek için oturumu kapatıp X11'e geri döndüm.

Video Codec Kuramayanlar ve Kurmak İstemeyenler İçin​

ÖNEMLİ NOT: Video kodlayıcılarının kurulmuş olması gerekir. Eğer kurmayacaksanız benim de tercih ettiğim gibi videoyu VP9 formatına çevirmeyi deneyebilirsiniz. Formatı değiştirmek video kalitesini etkileyecektir.

Videoyu farklı bir formata çevirmek için HandBrake kullanabilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Evet rehber bu kadardı umarım birşeyler katabilmişimdir, okuduğunuz için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Garip garip icat çıkarmayın sade masaüstü kullanıverin illa 3. parti uygulamalarda bir şey çıkıyor.
Garip bir icat çıkarmadık, yapmak isteyenleri için ne kadar basit olduğunu gösterdim.
Windows işletim sisteminde yapmaktan daha pratik ve çok daha hızlı gerçekleşiyor işlemler.

Ayrıca bu eklenti bir şeyler çıkarmadı bahsettiğin "bir şey" geliştiricinin bağış bildirimi olabilir. Onu da birçoğu eklentide bir daha sormaması için işaretleyebiliyorsun. Bu tarz bildirim çıkaran eklentileri kullanmak zorunda değilsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Garip bir icat çıkarmadık, yapmak isteyenleri için ne kadar basit olduğunu gösterdim.
Windows işletim sisteminde yapmaktan daha pratik ve çok daha hızlı gerçekleşiyor işlemler.

Ayrıca bu eklenti bir şeyler çıkarmadı bahsettiğin "bir şey" geliştiricinin bağış bildirimi olabilir. Onu da birçoğu eklentide bir daha sormaması için işaretleyebiliyorsun. Bu tarz bildirim çıkaran eklentileri kullanmak zorunda değilsin.

Windows'ta bir tıkla yapıyorsun ve daha pratik ve büyük bir kütüphane var. Hem bir de sen demişsin garip bir icat çıkarmadık diye GNOME'da bu konuyla ilgili yerleşik sistemsel bir destek yok. Yani 3. parti oluyor onun da %100 düzgün çalışmasını bekleyemezsin. Windows'ta da öyle.:)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı