İyi akşamlar sevgili Technopat ailesi.
Bugün GNU/Linux'ta paket yöneticilerinin nasıl çalıştığını anlatacağım.
Paket yöneticileri arkaplanda ne yapar?
Paket yöneticileri arasında bu işlemlerin sırası değişebilse ve bazı farklar olsa da paket yöneticileri genel olarak arkaplanda sırasıyla bu işlemleri yaparlar:
/sbin/ : Root yani yönetici kullanımına sunulan komutlar /sbin/ içerisinde kuruludur. /sbin/ içerisinde kurulu olan paketler bakım ve yönetim için kullanılan önemli komutlardır.
/usr/sbin/ : Daha az öneme sahip bakım ve yönetim komutları burada kuruludur.
/usr/local/sbin/ : Yerel kullanıcı için olan bakım ve yönetim komutları burada kuruludur.
/usr/ : İşletim sistemiyle gelen paketler burada tutulmaktadır. /usr/ dizini eskiden kullanıcı diziniydi ancak /home dizini ortaya çıktığından beri bu amaçla kullanılıyor.
/opt/ : İşletim sisteminden bağımsız, 3. parti programlar burada kuruludur.
/var/lib/flatpak/ : Flatpak uygulamaları bu dizinde kurulur.
/snap/bin/ : Snap uygulamaları bu dizinde kurulur.
Paketin hangi dizine kurulduğu nasıl bulunur?
Bir paketin hangi dizine kurulduğunu öğrenmek için
Örnek kullanım:
Umarım yeni kullanıcılar için de anlaşılır biçimde anlatabilmişimdir. Aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.
Not: Kısa sürede hangi paket yöneticisinin nasıl kullanıldığıyla ilgili rehberler hazırlayacağım. Onlar bu rehbere göre daha basit anlatıma sahip olacağından dolayı ayrı ayrı yayınlamak istedim.
Bugün GNU/Linux'ta paket yöneticilerinin nasıl çalıştığını anlatacağım.
Paket yöneticileri arkaplanda ne yapar?
Paket yöneticileri arasında bu işlemlerin sırası değişebilse ve bazı farklar olsa da paket yöneticileri genel olarak arkaplanda sırasıyla bu işlemleri yaparlar:
- Veritabanı kilitli değilse işlem başlatılır. Paket yöneticisi her kullanıldığında veritabanı kilitlenir bu nedenle işlemi bitirmeden yeni paket yöneticisi komutu çalıştıramazsınız. Veritabanının kilitli olduğuyla ilgili hata alırsınız.
- Paket yöneticisi hangi paketlerin kurulacağını, kaldırılacağını veya yükseltileceğini inceler.
- Belirlenen paketlerin bağımlılıkları aranır.
- Kullanıcının istediği paketler indirilir.
- Çakışan veya değiştirilmesi gereken paketler tespit edilerek kaldırılır.
- Paketin önceki sürümünden kalan dosyalar silinir. Config dosyaları hariçtir.
- Veritabanı kilidi yeniden açılır.
/sbin/ : Root yani yönetici kullanımına sunulan komutlar /sbin/ içerisinde kuruludur. /sbin/ içerisinde kurulu olan paketler bakım ve yönetim için kullanılan önemli komutlardır.
/usr/sbin/ : Daha az öneme sahip bakım ve yönetim komutları burada kuruludur.
/usr/local/sbin/ : Yerel kullanıcı için olan bakım ve yönetim komutları burada kuruludur.
/usr/ : İşletim sistemiyle gelen paketler burada tutulmaktadır. /usr/ dizini eskiden kullanıcı diziniydi ancak /home dizini ortaya çıktığından beri bu amaçla kullanılıyor.
/opt/ : İşletim sisteminden bağımsız, 3. parti programlar burada kuruludur.
/var/lib/flatpak/ : Flatpak uygulamaları bu dizinde kurulur.
/snap/bin/ : Snap uygulamaları bu dizinde kurulur.
Paketin hangi dizine kurulduğu nasıl bulunur?
Bir paketin hangi dizine kurulduğunu öğrenmek için
whereis komutunu kullanabiliriz.Örnek kullanım:
Umarım yeni kullanıcılar için de anlaşılır biçimde anlatabilmişimdir. Aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.
Not: Kısa sürede hangi paket yöneticisinin nasıl kullanıldığıyla ilgili rehberler hazırlayacağım. Onlar bu rehbere göre daha basit anlatıma sahip olacağından dolayı ayrı ayrı yayınlamak istedim.