GNU/Linux İçin Ücretsiz Office Programları

1607586403866.png
Günlük hayatta pek çok kişi office programlarını kullanıyor ve bunlara ihtiyaç duyuyor. Pastanın en büyük dilimini alan Windows, kendi ücretli office programları ile birlikte geliyor. Bu office programlarını kullanmak için vermemiz gereken lisans ücreti de yabana atılacak bir rakam değil. Bunları düşününce ücretsiz bir alternatifini arıyoruz ister istemez. Çok bekletmeden söyleyelim neler olduklarını;

1- LibreOffice​

1607585306671.png

Mac/Windows/Linux | Özgür yazılım | Ücretsiz
LibreOffice ücretsiz ve açık kaynak bir office programıdır. Document Foundation ve Document Liberation adlı vakıflar ile destekleniyor. Amaçları office programlarını özgür, ücretsiz ve açık hale getirmek. Özgür yazılım nedir onu da kısaca açıklayayım, kullanıcıların çalıştırma, kopyalama, geliştirme ve desteklemesine izin veren programlara denir. Daha fazla bilgi için şuraya bakabilirsiniz, What is free software? - GNU Project - Free Software Foundation. LibreOffice'in bir manifestosu da var, şuradan okuyabilirsiniz, https://www.documentfoundation.org/assets/Documents/tdf-manifesto.pdf. LibreOffice esasen OpenOffice üzerine geliştirilmiş bir program, hatta şu anda OpenOffice'den daha çok kullanılıyor ve çok daha stabil, kullanmanızı şahsen öneriyorum. Eğer beğenirseniz ve vakfın bir parçası olmak isterseniz bu formu doldurabilirsiniz, Application | The Document Foundation - The House of LibreOffice and Document Liberation Project , aynı zamanda bu projeyi desteklemek istiyorsanız da sitelerine gidip bağış yapabilirsiniz.

İndirmek için​

Download LibreOffice | LibreOffice - Free Office Suite - Based on OpenOffice - Compatible with Microsoft

2- FreeOffice​

1607585601350.png

Mac/Windows/Linux | Ücretsiz
FreeOffice ücretsiz bir office programıdır. Bu program LibreOffice gibi açık kaynak ve özgür bir yazılım değil. Ama yine de Microsoft Office programlarına alışmış olanlar için en iyi alternatif olabilir. Arayüz ve araçlar olarak birebir aynısı gibi diyebiliriz. Aynı zamanda kendilerinin FreePDF adlı bir PDF editörü de mevcut.

İndirmek için​

3- OpenOffice​

1607588328129.png

Mac/Windows/Linux | Özgür Yazılım | Ücretsiz
OpenOffice ücretsiz, açık kaynak bir özgür yazılım office programıdır. Apache Software Foundation ile yürütülüyor bu proje, eğer destek olmak isterseniz programın geliştirilmesine katkıda bulunabilirsiniz veya sitesine giderek bağış yaparak onları destekleyebilirsiniz. (Windows tarafında LibreOffice'ten daha optimize çalıştığı söyleniyor.)

İndirmek için​

4- WPS Office​

1607588874805.png

Mac/Windows/Linux | Ücretsiz
WPS Office ücretsiz bir office programıdır. Modern ve şık arayüzüyle beni etkilediğini söyleyebilirim. Arayüzü ile yine FreeOffice gibi Microsoft Office'e benzediğini söyleyebilirim.

İndirmek için​

 
Son düzenleme:
Hangi üniversitelerden bahsediyorsunuz bilmiyorum ama okuduğum iki üniversitede de(biri özel, biri devlet) Microsoft Office programları var sadece.
Türkiye üzerinde sözde üniversitelerimiz ile meşhuruz. En basitinden şu üniversitelerde lecture olarak verilmiş.
Türkiye'de de var benim internette bulabildiğim.
MIT'de kurs olarak var.
Oxford'da da kılavuz yayınlanmış.
Ararsam daha fazla bulabilirim, gerek var mı?
 
Tabii ki vardır kullanan. Ama Türkiye'de an itibarıyla 206 tane üniversite var. Bu üniversitelerin %10'undan fazlasının Libreoffice kullandığını düşünmüyorum. Zaten kullanan üniversiteler hem Linux destekleyen hem de Linux için kılavuz yazan üniversitelerdir.

Benim demek istediğim, çoğu üniversite desteklemiyor ve öğrenciler bu durumda mağdur oluyor.
 
Tabii ki vardır kullanan. Ama Türkiye'de an itibarıyla 206 tane üniversite var. Bu üniversitelerin %10'undan fazlasının Libreoffice kullandığını düşünmüyorum. Zaten kullanan üniversiteler hem Linux destekleyen hem de Linux için kılavuz yazan üniversitelerdir.

Benim demek istediğim, çoğu üniversite desteklemiyor ve öğrenciler bu durumda mağdur oluyor.
Bunun için yapılması gereken öğrencilerin üstüne biraz da. Üniversiteleri genel olarak öğrenciler geliştiriyor. Kendi aralarında bir kılavuz yazmaya ve çevresindekilere, hocalara da kullandırtmaya bakar. Lisans satın almaktan da kurtulunmuş olur bu sayede, gerçi kaç üniversite lisans satın alıyor Türkiye'de bilmiyorum ama. 🤭
 
Resmi kurumların hepsi lisans satın almak zorundadır, özellikle üniversiteler ve devlet daireleri. Eğer lisanssız, korsan yazılım kullandıkları tespit edilirse mahkemede lisans bedelinin katbekat fazlasını öderler.

Firmalar ev kullanıcısı için bu durumlarda pek uğraşmaz ama tüzel kişiler için ellerinden gelen her şeyi yaparlar.
 
Tam olarka ofis programı sayılmaz ancak LaTeX'i de buraya dahil edebiliriz bence. Hatta çok ilginç bir bilgi daha vereyim: TeX 1978 yılında geliştirildi, yani Linux'tan çok daha eski. İlk açık kaynak projelerden birisi.
 

Geri
Yukarı