Rehber GNU/Linux Terminal üzerinden DD komutu ile ISO yazdırmak

• İlk önce ISO'yu yazdıracağımız USB'yi seçmemiz gerekiyor, disk adını öğrenmek için öncelikle şu komutu giriyoruz.
Kod:
lsblk
1612345445931.png

• Görselde işaretlediğim gibi benim USB sürücüm sdb olarak adlandırılmış, iki tane de alt bölümü bulunmakta. Ben bu USB sürücüsünü daha önce Windows kurulum USB'si olarak kullanmıştım bu yüzden yanında NTFS ve Windows USB yazıyor. Sizin de USB sürücünüz başka bir iş için kullanılmış olabilir, bu nedenle ilk önce doğru biçime formatlayalım.
Kod:
sudo mkfs.ext4 /dev/sdb1
*Burada /dev/sdb yerine siz kendi disk yolunuzu yazmanız gerekiyor.
1612346551548.png

• Şimdi ise elimizdeki ISO'yu yazdıracağız. Öncelikle ISO dosyamızın konumunu bulalım, indirdiğinizde Downloads ya da Türkçe olarak İndirilenler klasörünüze düşecektir dosyanız.
Kod:
sudo dd bs=4M if=Downloads/pop-os_20.04_amd64_nvidia_18.iso of=/dev/sdb1 conv=fdatasync
*Burada değiştirmeniz gereken if ve of seçeneklerinin girdileri, if kısmına kendi ISO dosyanızın yolunu, of kısmına da USB sürücünüzün yolunu yazmanız gerekiyor.
*Bu işlem tepkisiz bir şekilde uzun sürebilir, sabırla beklemeniz gerekiyor.
1612349994219.png

Bu şekilde bir çıktı aldıysanız başarıyla sonuçlanmış demektir.

Sorunlar:​

1- Diski mkfs ile formatlarken
1612350157426.png
bu görseldeki gibi bir hata almış olabilirsiniz. Bunun şu anda bulabildiğim tek çözümü GParted yardımı ile gerçekleştirmek, Ubuntu Disks de iş görüyor denediğim kadarıyla.

Linux kullanırken çok çektirdi bu ISO meselesi bana. Sanal makine kurup sanal makinede yazdırıyordum. Bu rehber sayesinde bir daha Linux kurarsam ISO sıkıntısı çekmeyeceğim. Konu Google Chrome yer işaretleri arasında yerini aldı. Rehberiniz için teşekkürler.

Son düzenleme:
Bu yöntem Flash Belleğe kalıcı zarar verebilir deniyordu, doğru mu? Gerçi KDE Neon'dan sonra bir daha Windows'a geçer miyim bilmiyorum. :)

Eline sağlık.
Bildiğim kadarıyla bir zararı yok. DD ile Windows ISO'su yazdıramazsınız zaten, ben daha önce Windows USB hazırlamıştım onu Linux ISO'su yazdırmak için ext4'e formatladım. Windows ISO'su için WoeUSB'den başka çare bulamadım daha.

dd if=/dev/random of=/dev/sda​

Bunu yazarsanız diskinizin içini bir çöp yığınıyla doldurursunuz orası ayrı, nasıl kullandığına göre değişir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı