Godot başlanır mı?

Makaleler
1
Yer
İstanbul
Arkadaşlar merhaba. 1. sınıf bilgisayar mühendisliği ogrencisiyim. Oyun programlama ogrenip indie oyunlar yapmak istiyorum. Indie calisan birinin cok kaliteli 3D oyunlar yapamayacaginin farkindayim. Çünkü 3D modelleme de gerekiyor. Blender biliyorum fakat yeterli düzeye gelmek icin cok caba gerekir. X ve Y uzerine Z eksenini de düşünmek cabası. O yüzden 2D ve ızometrik oyunlarla uğraşacağım. Godot Unity'den daha iyi geldi 2D için. Hem kendi dili olmasi hosuma gitti. Okul için Java öğrendim ve sıfırdan C#, C++ öğrenmek yorar gibi. Zaten GDScript Python benzeri oldugundan basit duruyor. Baska tavsiyeniz ya da oneriniz var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Gece gece araştırıyordum. Unity3D alternatifi diye. Godot çıktı karşıma.

GDScript'in Syntax'i birazcık Kotlin'e benziyor bence.

@export var name : String
dediğin zaman birebir Kotlin syntanx'i. Fonskiyon tanımlamaları falanda. Başında işareti var (annotasyon) ve değişken tanımlıyorsun.

Bizim gibi az-çok Java bilenler malum Kotlin'i de biliyor :D.

Bunların dışında Scriptable object, animasyon kontrolü, nesne yönetimi falan filan çok gelişmiş duruyor. Ben şans vereceğim.

Geç oldu ama başladıysan deneyimlerini yazabilirsin.

Gece gece araştırıyordum. Unity3D alternatifi diye. Godot çıktı karşıma.

GDScript'in Syntax'i birazcık Kotlin'e benziyor bence.

@export var name : String
dediğin zaman birebir Kotlin syntanx'i. Fonskiyon tanımlamaları falanda. Başında işareti var (annotasyon) ve değişken tanımlıyorsun.

Bizim gibi az-çok Java bilenler malum Kotlin'i de biliyor :D.

Bunların dışında Scriptable object, animasyon kontrolü, nesne yönetimi falan filan çok gelişmiş duruyor. Ben şans vereceğim.

Geç oldu ama başladıysan deneyimlerini yazabilirsin.
Başlamadım. Dersler yoğunlaştı zaman ayıramadim. Java ve Kotlin uzerine yoğunlaştım uzun zamandir. GDScript en cok Lua'ya benziyor. Asiri basit bir dil zaten 1 gunde ogrenilir. Godot müthiş bir motor açıkçası bos zamanım olursa bende bundan baslamaya karar kildim. Size kolay gelsin hocam.

Indie calisan birinin cok kaliteli 3D oyunlar yapamayacaginin farkindayim.
Boyle dusunmenin bir faydasi yok kimseye. kaliteli 3D oyunlar yapmak kolay is degil, ama kendini boyle kisitlamak da iyi bir sey degil. Choo Choo Charles, Lethal Company, Buckshot Roulette, Minecraft ve daha bir suru 3D oyun 1 kisi tarafindan yapildi (Minecraft en baslarinda 1 kisi tarafindan yapildi sonucta)

Boyle bir algi olmasinin sebebi siradaki Cyberpunk'u tek basina yapmak isteyen cocuklarin cok olmasi. Boyle dusunursen yapamazsin tabi.
Ama hedeflerini dogru ayarlarsan, ve akilli bir sekilde gelistirirsen oyununu, istedigin oyunu yapmak pek de zor degil.

Ben mesela acik dunya sandbox RPG oyunu yapiyorum, gayet de iyi gidiyor. Ki tek gelistiricisi benim. Nasil? Kaldirabilecegim sekilde yapiyorum:

• Platform/oyun motoru olarak Roblox'u kullaniyorum. Bu sayede rekabet neredeyse yok ve beklentiler basit.
  • Oyun bedava, oyun ici kozmetik esyalar ve baska ozellikler satarak para kazanma planim var. Bu sayede uzerimde baski/stress yok.
  • Harita vs gibi seyleri kendim yapmak yerine, zemini prosedural jenerasyona biraktim, kalan seyleri'de (kralliklar, sehirler, kasabalar, evler) vb. seyleri oyuncular yapacak sandbox sistemim ile. Boylece hem onlarin olusturabilecegi oyuncuyu icine alan, onemli hissetiren bir oyun olacak, ayni zamanda beni bir cok modelleme ve seviye tasarimi isinden serbest birakacak.
  • Sistemi oyle gelistirdim ki ilk kez tum sistemleri oturttuktan sonra, tek yapmam gereken yeni bloklar vs. eklemek olacak uzun bir sure boyunca. Ustune ekstra cok bir yazilim gerekmiyecek.
  • Oyunu voxel stili ile yaptigim icin modelleme ve dokulandirma isi cok kolay.

Soruna gelince, 2D oyun yapiyorsan evet Godot'dan devam edebilirsin. 3D yapiyorsan, yine Godot'u kullanabilirsin ancak 3D kisminda hala yetersiz. Unity onerim olur.

Boyle dusunmenin bir faydasi yok kimseye. kaliteli 3D oyunlar yapmak kolay is degil, ama kendini boyle kisitlamak da iyi bir sey degil. Choo Choo Charles, Lethal Company, Buckshot Roulette, Minecraft ve daha bir suru 3D oyun 1 kisi tarafindan yapildi (Minecraft en baslarinda 1 kisi tarafindan yapildi sonucta)

Boyle bir algi olmasinin sebebi siradaki Cyberpunk'u tek basina yapmak isteyen cocuklarin cok olmasi. Boyle dusunursen yapamazsin tabi.
Ama hedeflerini dogru ayarlarsan, ve akilli bir sekilde gelistirirsen oyununu, istedigin oyunu yapmak pek de zor degil.

Ben mesela acik dunya sandbox RPG oyunu yapiyorum, gayet de iyi gidiyor. Ki tek gelistiricisi benim. Nasil? Kaldirabilecegim sekilde yapiyorum:

• Platform/oyun motoru olarak Roblox'u kullaniyorum. Bu sayede rekabet neredeyse yok ve beklentiler basit.
  • Oyun bedava, oyun ici kozmetik esyalar ve baska ozellikler satarak para kazanma planim var. Bu sayede uzerimde baski/stress yok.
  • Harita vs gibi seyleri kendim yapmak yerine, zemini prosedural jenerasyona biraktim, kalan seyleri'de (kralliklar, sehirler, kasabalar, evler) vb. seyleri oyuncular yapacak sandbox sistemim ile. Boylece hem onlarin olusturabilecegi oyuncuyu icine alan, onemli hissetiren bir oyun olacak, ayni zamanda beni bir cok modelleme ve seviye tasarimi isinden serbest birakacak.
  • Sistemi oyle gelistirdim ki ilk kez tum sistemleri oturttuktan sonra, tek yapmam gereken yeni bloklar vs. eklemek olacak uzun bir sure boyunca. Ustune ekstra cok bir yazilim gerekmiyecek.
  • Oyunu voxel stili ile yaptigim icin modelleme ve dokulandirma isi cok kolay.

Soruna gelince, 2D oyun yapiyorsan evet Godot'dan devam edebilirsin. 3D yapiyorsan, yine Godot'u kullanabilirsin ancak 3D kisminda hala yetersiz. Unity onerim olur.
Ya ben demoları oynadım da. Çok şahane 3D oyunlar var. Aslında tek kişi Indie geliştiricisi için fazla bile duruyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı