Gök gürültülü havalarda PC şalterini kapatmak

1-2 yıl önce şiddetli bir yıldırım çarpmıştı bizim modem bozulmuştu amcamların ise televizyon ve şarja takılı laptopları bozulmuştu ve laptop bir daha tamir olmamıştı. Bende kapatıyorum demek istediğim.

Aynen hocam kapatmakta yarar var ne olur ne olmaz.

14-15 yıldır bilgisayar kullanıyorum, hiç dediğinizi yapmadım ama bir sorun yaşamadım. Benzer bir sorunu iki hard diskimin yanmasıyla yaşadım ani elektrik kesintisi sebebiyle, ikisinde de yağmurlu değildi hava. Topraklama varsa bir şey olacağını sanmıyorum. Uçağın düşmesiyle yakın olasılığı var gibi.

Bilmiyorum alışkanlık oldu fakat gök gürültülü sağanak yağışlı havalarda PC'yi salterden kapatıp Tunçmatik priz kullanıyorum. Akım korumalı onunda tuşuna basıp kapatıyorum sizin de böyle alışkanlıklarınız var mı?
İyi bir psu ve iyi bir elektrik akımı varsa gram zarar gelmez. Benim elektrik akımım çok iyi değil fakat psuma güveniyorum. 2 3 defa gök gürültülü sağanak yağmur yağdı sadece 1 inde elektrik gitti ve pcye zarar vermedi.
1-2 yıl önce şiddetli bir yıldırım çarpmıştı bizim modem bozulmuştu amcamların ise televizyon ve şarja takılı laptopları bozulmuştu ve laptop bir daha tamir olmamıştı. Bende kapatıyorum demek istediğim.
Modemler bozuluyor eski ise. Benim modem 5 yıllıktı, 4 ay önce yıldırımdan bozuldu.

Son düzenleme:
Merhaba. Binada sağlıklı toprak hattı, evin giriş panosunda kaçak akım rölesi ve hassas elektronik cihazlardan önce akım korumalı prizler bulunuyorsa yıldırımın çok yakına düşmesinde cihazların bozulma riski bulunamaz. Ancak toprak hatsız masaüstü PC'lerin çalışmasında ve kaçak akım rölesinin panoda yer almamasında cihazların mutlak korunması söz konusu değildir. Yani ; 1- kaçak akım rölesi, 2- akım korumalı priz, 3- sağlıklı toprak hattı ayni anda bulunuyorsa yıldırım düşmesi esnasında cihaz fişlerinin çekilip cihaz anahtarlarını kapatmak gerekmeyecektir. Ancak bu 3 maddeden sadece bir tanesi eksikse çok değerli elektroniklerin tümünün fişlerini çekebilmek bozulmamaları açısından doğrudur, çok yanlış değildir. Kolay gelsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı