Gök Tanrı inancı nedir?

Tengri diye yazılır Tenri diye okunur. Altay Türkçe'sinde bazı harfler okunmaz.

Türkiye'dekiler GökTengri dinine tabii değildir, inanış olarak yaşıyorlardır. Kimi Deist, kimi Müslüman. Gerçek yaşayanlar Moğolistan ve Tanrı Dağı etrafındaki Türkler.
 
Tengricilik yada Gök Tanrı dini.
Tengricilik dininin ne zaman başladığı bilinmiyor, Mete Han'dan daha önce ki zamanlara denk geliyor.
Tengricilik tek yaratıcılı bir dindir. Gördüğünüz ve görmediğiniz her şeyi Tek Tengri yaratmıştır. Tengri eski Türkçe'de Tanrı demek.
İyi insanlar öldüğü zaman Uçmak (Uçmag)'a giderler. Kötüler ise öldükten sonra Tamu (Tamug)'ya gider. Tengriciliğe göre Tanrı'nın 99 adı vardır. Tanrı (Tengri) Dünya'yı yaratırken ona yardım etmesi için Erlik adında bir varlık yaratmıştır. Erlik Tanrı'ya karşı gelip Tanrı'ya meydan okuyunca Tanrı onu cezalandırarak yerin 7 kat altına yani Tamu'ya göndermiştir. Erlik İslam'da Şeytan olarak geçer. Tamu'nun İslam'da ki karşılığı Cehennemdir. Uçmag ise Cennet demektir.
Tengricilik dininde ibadetler; Tanrı'ya şükür etmek, Dua etmek, Kurban kesmektir. Türkler Müslüman olmadan önce Tengricilik dinine inanırdı. Günümüzde Türkiye'de Azerbeycan'da yada diğer Orta Asya ülkelerinde Tengricilik dinine inanan insanlar vardır.
Tengricilik ile Şamanizim karıştırılmamalıdır. Tengricilikte din adamlarına Kam denir. Kadın din adamlarına ise Kam ana denir. Tengricilik'te kadın erkek ayrımı yoktur. Tengricilikte Oruç tutmak, Kuraban Kesmek ve Yıllık bayram ibadetleri vardır.
Tengricilik'te bayramlar,
1627383546057.png
 
Şu an Osmanlı'yı bile şeriat devleti sananlara söyleyeyim:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.


Osmanlı bile her ne kadar İslam'a inansa bile içinde gök tanrı inancı adetleri vardır. Şu an bile çaput bağlama, kurşun döktürme, gidenin arkasından su dökmek, ölen kişinin mevlidi, el açıp dua etmek, nazar boncuğu, türbeler bu duruma örnektir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı