Gök Tengri zamanın müslümanlığı olabilir mi?

Bilemeyiz. Ama tengrilikte sadece Tanrı değil onun yanında kutsallar da var diye biliyorum; dağ, nehir, kaya vb.
Hocam, benim hatırladığım kadarıyla 29 tane peygamber bulunuyordu.
29 değil 25. 3 tane de emin olunamayan var.
Allah'ın indirdiği bazı dinlerde et yemek haram imiş. Sonradan helal olmuş. Yani kurallar değişmiş olabilir.
Dostum bu gerçekten çok saçma.

Kesinlikle doğru. Çünkü Kuran'da her topluma peygamber geldiği yazıyor zaten Gök Tanrı Dini İslam'a çok benziyor. Gök Tanrı dinine göre; görülen ve görülmeyen her şeyi Tanrı yaratmıştır, İyi kişiler Uçmak'a (Cennete) gider kötüler ise Tamu (Cehenneme gider), Tanrı dünyaı yaratırken Erlik adında birini yaratmıştır kendisine kulluk etmesi için ancak Erlik Tanrı'ya karşı gelmiştir ve bunun üzerine Tanrı Erlik'i yerin 7 kat altına Tamu'ya (Cehenneme) göndermiş ve oranın efendisi olmuştur. Tengricilik (Gök Tanrı dini) İslam'a çok benzer. Bir diğer benzerlik ise Tengricilik dininde Tanrı'nın 99 adı vardır, İslam'da da Tanrı'nın 99 adı vardır.
Benim düşünceme göre Tanrı Türklere 2000-3000 yıl önce bir Peygamber ve Kutsal kitap göndermiştir. Kuran'da adı geçen Hz. Zülkarneyn'nin Türk olduğunu ileri süren kişiler ve bir çok kanıt var. Zülkarneyn Oğuz Kağan olabilir
kitap yok ibadethane yok din adamlığı yok .
Sürekli yapılan ibadet yok.
Tengriciliğin ilk dönemlerinde yazı olmadığı için Kitap olmaması çok doğal, Tengricilikte Din Adamları vardır Kam adı verilen Din Adamları vardır.
İbadethane yani Tapınak konusuna gelirsek aslında var, Trükler göçebe bir hayat yaşıyordu bu yüzden "Ziyaret" adı verilen insanların Tengri'ye dua edip kurban kestikleri ibadet edilen alanlar vardır, bunlar dağalar, görkemli taşlar ve ulu ağaçlar olabilir.
Sürekli yapılan ibadetler vardır. Örneğin; Kış bittikten sonra Tanrı'ya şükür etmek için kurban kesmeleri, Cinlerden veya Şeytandan uzaklaşmak için yaptıkları ateşin çevresine toplanıp Tanrı'ya dua etmeleri.

Son düzenleme:
Tanrı dünyayı yaratırken Erlik adında birini yaratmıştır kendisine kulluk etmesi için ancak Erlik Tanrı'ya karşı gelmiştir ve bunun üzerine Tanrı Erlik'i yerin 7 kat altına Tamu'ya (Cehenneme) göndermiş ve oranın efendisi olmuştur.

Altay Yaratılış Destanı'nda Erlik Han, Gök Tengri'nin oğludur ve Gök Tengri'nin diğer oğlu olan iyilik tanrısı (yaratıcı tanrı) Kayra Han tarafından cezalandırılmıştır. Tengricilik en başta monoteist bir inanç sistemi değildir. Bir sürü tanrı ve onların çocukları mevcuttur.

Son düzenleme:
Altay Yaratılış Destanı'nda Erlik Han, Gök Tengri'nin oğludur ve Gök Tengri'nin diğer oğlu olan iyilik tanrısı (yaratıcı tanrı) Kayra Han tarafından cezalandırılmıştır. Tengricilik en başta monoteist bir inanç sistemi değildir. Bir sürü tanrı ve onların çocukları mevcuttur.
Ben Altay inanışından söz etmiyorum GökTürkler'in ve Hunlar'ın inanmış olduğu Tebngricilik'ten söz ettim.
Gök Tanrı dini tek Tanrılı bir dindir. Hatta eski Türkler bir zorluk yaşadığında gök yüzüne doğru yönelip "Tek Tengri" diye dua ederlermiş, günümüzde ki "Ya Allah" ın karşılığı.

Ben Altay inanışından söz etmiyorum GökTürkler'in ve Hunlar'ın inanmış olduğu Tengricilik'ten söz ettim.
Gök Tanrı dini tek Tanrılı bir dindir. Hatta eski Türkler bir zorluk yaşadığında gök yüzüne doğru yönelip "Tek Tengri" diye dua ederlermiş, günümüzde ki "Ya Allah" ın karşılığı.

Göktürkler ya da Hunların "Erlik Han" hakkındaki kaynakları nedir? Hangi destanlarından öğrenebiliriz? "Tek Tengri" de Ülgen olsa gerek.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı