Böyle bir soru soran insanın herhangi bir şey olması da muhtemeldir. İki üç kitap okuyup, oradan nemalanmıştır.
Bu öngörüyü korudukça, siz de bu soruya hiçbir zaman cevap veremeyenlerden olmaz mısınız? Ayrıca eğer karakterim gerçekse, onu oynamıyorumdur.
Ve hepsinden öte ilk cevabımda maske (ya da ikiyüzlülük) ile kişisel korunum ayrımı hakkında bir şeyler söyledim, lakin siz önyargınız sebebi ile sadece maskeye odaklandınız.
Egoyu yüksek ihtimalle "benliğin yüceltilmesi" olan galat-ı meşhur hali ile iştiraklendiriyorsunuz, hiç buraya bulaşmayalım. Korku geniş bir mevzu. Nefret ve cinsel istek ise aklı selimler tarafından önlenebilir duygular. İnsan eksiklerine hükmetme gücüne sahip bir canlıdır. Siz bunlara teslim olmaya meylediyorsunuz diye, bunlara meyletmek zorunlu değildir. Bunlar gibi içgüdüsel arzular, sadece bastırma ile köreltilmemektedir. Bunların karşıtlarının yüceltilmesi sayesinde, bu gibi hazza binaen duyguların hor görülmesi de bir bakıştır. Bahsettiğiniz bu içgüdülere tabii olmayıp, yasaya tabii olmak da benim seçimim ve doğal ya da varoluştan ötürü hareketim olabilir. İnsan, insanın kurdu değildir ya da insanın kurda karşı elinde bir sürü enstrüman vardır. İnsanı kurt görenler, insan olmanın ne demek olduğunu anlayamamıştır.