Görsel Sanatlar/Müzik ve Beden eğitimi gibi dersler neden var?

O halde bu derslerin öğrencilere bir şeyler öğretmesinin bir yolunu bulmalıyız. Eğitimin amaçlarından bir tanesi de kültürlü bireyler yetiştirmektir.

Ben düz devlet lisesinde müzik ve beden eğitimi dersinden çok memnundum. Hep o dersleri sabırsızlıkla beklerdim. Sanat namına bir çok şey de öğrendim, beden eğitiminde basketbol, voleybol da öğrendim.

Bazen olimpik sporlarda yapıyorduk.

Ben şu ana kadar böyle bir şeyi ne gördüm ne de duydum. Çoğu hatta neredeyse tüm okullarda böyle işlenmiyor onu demek istedim.

1. Kime göre neye göre eğlenceli?
2. Bu derslerden sanat namına bir şey öğrenmedim. Bahsettiğiniz şey için zaten Sanat Tarihi diye seçmeli ders var.
3. Sosyal etkileşimim bu derslere mi kaldı gerçekten? Hem kendi sınıfımla bu ders harici de konuşabilirim.
4. Ilkokul ve ortaokulda bu alandan gideceğini keşfetmiş olması gerekmez mi? Sırf o kendini keşfedecek diye ben niye alıyorum bu dersi?

O halde bu derslerin öğrencilere bir şeyler öğretmesinin bir yolunu bulmalıyız. Eğitimin amaçlarından bir tanesi de kültürlü bireyler yetiştirmektir.
Zihniyetin değişmesi lazım ilk başta.
Sen müziği iyi görseli kötü bir çocuğa, müziğini daha da geliştirmesini sağlamak yerine inadına görsele götürürsen sonra da bu çocuktan olmaz deyip sanayiye verirsen böyle olur. Örnek verdim.

Buna katılmıyorum. Ankara'da köklü bir liseden mezun oldum. Müzik öğretmenleri flüt çalmadığımızda düşük not vermeye çalışıyorlardı. Müzik dersinde konuşmamız yasaktı ama ben konuşuyordum.
Beden dersinde eşofman kontrolü yapılırdı. Eşofman giymeyen öğrenciler disiplin ile tehdit edilirdi.

Ben şu ana kadar böyle bir şeyi ne gördüm ne de duydum. Çoğu hatta neredeyse tüm okullarda böyle işlenmiyor onu demek istedim.
Vallahi reis bizim lise de işleniyordu. Öyle büyük bir şehirde ve öyle yüksek puanla girilecek bir lisede okumadım. Güzeldi yani.

Konuşmalara hocalar kızabilir. Bir de eşofman mecbur kontrol ediyorlar. Yönetmelik gibi bir şey. Sizinki de köklü lise. Hocaları daha disiplinlidir.

Göstermelik bir eğitimdi en son. Liseyi bitirmiş birine sanat tarihi ile ilgili çok basit bir soru sorun aval aval bakar. Estetik duygusuda insanda olması gereken, eğitimle kazanılan birşeydir. Ama bizim eğitim sisteminden kara cahil, zır cahil doktor bile çıkabiliyor.

Hacı sanat tarihinde sanat yapılmaz ki. Sanat tarihi sözel bir ders. Hiç olmazsa resim dersinde resim çizdiriyorlar. Daha iyi bir aktivite.

Ders sabote edilmeye çalışılıyorsa elbette hoca kızar. Ama "Dersimde çıt çıkmayacak" denilirse olmaz. Zira standart liselerdeki bahse konu olan dersler öğrencilere temel düzeyde sanatı öğretmek ve öğrencilerin rahatlamasını sağlayabilmek için vardır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…