Görseldeki kutu ne kutusu?

Nicodoz

Hectopat
Katılım
5 Nisan 2021
Mesajlar
1.138
Çözümler
1
Arkadaşlar adam bunu taktıktan sonra aktivasyon gerekiyor falan filan dedi de. Benim böyle başka konularda gördüğüm fiber kutuları hep bambaşka kutulardı. Bu ne kutusu? Bu kadar küçük ben anlam veremedim yani. Daireme kadar da ince OBK kablosunu çektiler. Ama bu kutuyu anlayamadım yani.

Alttaki elektrikle alakalı şeyler internetle bir ilgisi yoktur.
 

Dosya Ekleri

  • 444.jpeg
    444.jpeg
    164,3 KB · Görüntüleme: 124
Son düzenleyen: Moderatör:
Vallahi sadece aktivasyon kaldı demişti adamda bu kadar küçük kutu beklemiyordum ben açıkçası. Fiber ek kaseti neoluyor acaba.
Kalın turuncu kablo var ya. O kablo aslında tek bir kablo değil. İçinde birden çok ince fiber kıl var. Bunlara core denir. Kor şeklinde telaffuz edilir. Bu coreların her biri bir bina için ayrılmıştır. Bakın şu fotoğrafta kalın turuncu kablonun içinde farklı farklı renklere sahip bir sürü ince kablo var. Bunların her biri 1 core oluyor işte.

asdasfdas.png

Ek kaseti dediğim ekipman ise bu corelara ek yapıldığında ek yerlerinin korunduğu kaset. Dediğim gibi turuncu kablonun içindeki her bir core bir binaya ayrıldığı için o corelara ek yapılır ve binalara dağıtım sağlanır.

Zannediyorum müstakil evde oturuyorsunuz. Çünkü binada otursaydınız fiber dağıtım kutusu yerleştirmeleri gerekecekti. Fiber dağıtım kutusunun içinde PLC dediğimiz bir prizma yer alır. Bu prizma optik sinyali daire sayısı kadar böler. Mesela 8 daireli bir binada 8 portlu bir PLC kullanılır. Bir coredan gelen optik sinyal 8 porta dağıtılır. Ama sizde dağıtım kutusu değil de sadece bir ek kaseti kullanıldığına göre yüksek ihtimalle müstakil evde oturuyorsunuz. Ek kasetinin içinde PLC bulunmaz. Bir core için bir ek yapılır ve optik sinyalde bölünme gerçekleşmez. PLC dediğim prizmayı şu linklerden daha detaylı inceleyebilirsiniz:

Paint kullanarak çizdiğim görsellerle anlattıklarımı desteklemek isterim.

PLC çalışma prensibi:
plc.png

Ek kaseti çalışma prensibi:
ek kaseti.png

Görüldüğü üzere PLC'ye tek bir kablo girer ve PLC'den birçok kablo çıkar. Bu, çok daireli binalarda kullanılır. Ama ek kasetine bir kablo girer ve ek kasetinden bir kablo çıkar. Bu da daha çok müstakil evlerde kullanılır.

Özetle son kullanıcı açısından çok fark yaratmayacak teknik detaylar bunlar. Sizin odanıza kadar OBK çekilmiş bile. Bir süre sonra aktivasyon sağlanacaktır.
Bu arada tahminim tuttu mu? Müstakil evde mi yaşıyorsunuz?
 
Kalın turuncu kablo var ya. O kablo aslında tek bir kablo değil. İçinde birden çok ince fiber kıl var. Bunlara Core denir. Kor şeklinde telaffuz edilir. Bu Core'ların her biri bir bina için ayrılmıştır. Bakın şu fotoğrafta kalın turuncu kablonun içinde farklı farklı renklere sahip bir sürü ince kablo var. Bunların her biri 1 Core oluyor işte.


Ek kaseti dediğim ekipman ise bu Core'lara ek yapıldığında ek yerlerinin korunduğu kaset. Dediğim gibi turuncu kablonun içindeki her bir Core bir binaya ayrıldığı için o Core'lara ek yapılır ve binalara dağıtım sağlanır.

Zannediyorum müstakil evde oturuyorsunuz. Çünkü binada otursaydınız fiber dağıtım kutusu yerleştirmeleri gerekecekti. Fiber dağıtım kutusunun içinde plc dediğimiz bir prizma yer alır. Bu prizma optik sinyali daire sayısı kadar böler. Mesela 8 daireli bir binada 8 portlu bir plc kullanılır. Bir Core'dan gelen optik sinyal 8 porta dağıtılır. Ama sizde dağıtım kutusu değil de sadece bir ek kaseti kullanıldığına göre yüksek ihtimalle müstakil evde oturuyorsunuz. Ek kasetinin içinde plc bulunmaz. Bir Core için bir ek yapılır ve optik sinyalde bölünme gerçekleşmez. Plc dediğim prizmayı şu linklerden daha detaylı inceleyebilirsiniz:

Paint kullanarak çizdiğim görsellerle anlattıklarımı desteklemek isterim.

Plc çalışma prensibi:

Ek kaseti çalışma prensibi:

Görüldüğü üzere Plc'ye tek bir kablo girer ve Plc'den birçok kablo çıkar. Bu, çok daireli binalarda kullanılır. Ama ek kasetine bir kablo girer ve ek kasetinden bir kablo çıkar. Bu da daha çok müstakil evlerde kullanılır.

Özetle son kullanıcı açısından çok fark yaratmayacak teknik detaylar bunlar. Sizin odanıza kadar obk çekilmiş bile. Bir süre sonra aktivasyon sağlanacaktır.
Bu arada tahminim tuttu mu? Müstakil evde mi yaşıyorsunuz?

Evet müstakil evde oturuyorum. Yoldan beri bu turuncu kabloyu evimizin içerisindeki asansöre aktardılar asansörün içerisinden elektrik odamıza çektiler. Ondan 1 gün sonra başka ekipler gelip turuncu kabloyu bıçakla kesip bu kutuyla bağlantı yaptılar. Sonra işte dediğim gibi asansörden odama kadar ince gri rengimsi bir kabloyu obk diyorlar galiba onu odama çektiler bıraktılar. Bayağı bilgili birisine benziyorsunuz çok teşekkür ederim doğru tahmin :) tek korktuğum şey bazı internet yazıları gördüm araştırırken bazı insanlar aylar boyu bu aktivasyonu bekliyormuş 2 ay bekleyenin 3 ay bekleyenin yazılarını falan gördüm korktum açıkçası. Umarım bu kadar uzun süreler beklemem. Şu an 5.gündür bekliyorum. Bir de son olarak bir soru daha soracağım. FTTH FTTB gibi şeyler oluyormuş bu resimlerden onu anlamak mümkün vs değil değil mi? 1000MBPS alabilecek miyim bayağı merak ediyorumda :)
 
Evet müstakil evde oturuyorum. Yoldan beri bu turuncu kabloyu evimizin içerisindeki asansöre aktardılar asansörün içerisinden elektrik odamıza çektiler. Ondan 1 gün sonra başka ekipler gelip turuncu kabloyu bıçakla kesip bu kutuyla bağlantı yaptılar. Sonra işte dediğim gibi asansörden odama kadar ince gri rengimsi bir kabloyu obk diyorlar galiba onu odama çektiler bıraktılar. Bayağı bilgili birisine benziyorsunuz çok teşekkür ederim doğru tahmin :) tek korktuğum şey bazı internet yazıları gördüm araştırırken bazı insanlar aylar boyu bu aktivasyonu bekliyormuş 2 ay bekleyenin 3 ay bekleyenin yazılarını falan gördüm korktum açıkçası. Umarım bu kadar uzun süreler beklemem.
Bir de son olarak bir soru daha soracağım. FTTH FTTB gibi şeyler oluyormuş bu resimlerden onu anlamak mümkün vs değil değil mi? 1000MBPS alabilecek miyim bayağı merak ediyorumda :)
Rica ederim, hobi işte. :)

Aktivasyon süresi değişiyor evet. Bazı arkadaşlarınki 2 haftada halloluyor. Bazı arkadaşlar aylarca bekliyor maalesef. Umarım siz çok beklemezsiniz.

Altyapınız FTTH dediğimiz tür. Zaten FTTH kısaltmasının açılımı fiber to the home. Yani Türkçesiyle eve kadar fiber. Adından da anlaşıldığı üzere fiber kablonun yani optik sinyalin evin içine kadar geldiği sistem. Odanıza çekilen OBK da zaten evin içine kadar optik sinyali taşıyacak olan kablo. Yani 1000 Mbps'e kadar hız alabileceksiniz.

Kuruluma gelen ekip size 2 tane cihaz verecek. Biri ONT (optical network terminal), diğeri de router. OBK'nın ucuna konnektör takıp ONT cihazına bağlayacak. ONT cihazına da bir CAT kablo takıp CAT kablonun diğer ucunu routera takacak. Böylece FTTH altyapıda hizmet almış olacaksınız. Son tahlilde görüntü şu şekilde olacak:
Router ve ONT.jpg


Ben bunları duvara sabitledim. Hem böyle daha hoş görünüyorlar hem de masada yer kaplamıyorlar. Siz de duruma göre OBK'yı fazla zorlamadan istediğiniz konuma yerleştirebilirsiniz. Yeter ki elinizde uzun bir CAT kablo olsun.
 
Anlad.

Rica ederim, hobi işte. :)

Aktivasyon süresi değişiyor evet. Bazı arkadaşlarınki 2 haftada halloluyor. Bazı arkadaşlar aylarca bekliyor maalesef. Umarım siz çok beklemezsiniz.

Altyapınız FTTH dediğimiz tür. Zaten FTTH kısaltmasının açılımı fiber to the Home. Yani türkçesiyle eve kadar fiber. Adından da anlaşıldığı üzere fiber kablonun yani optik sinyalin evin içine kadar geldiği sistem. Odanıza çekilen obk da zaten evin içine kadar optik sinyali taşıyacak olan kablo. Yani 1000 Mbps'e kadar hız alabileceksiniz.

Kuruluma gelen ekip size 2 tane cihaz verecek. Biri ONT (optical network terminal), diğeri de router. Obk'nın ucuna konnektör takıp ONT cihazına bağlayacak. ONT cihazına da bir CAT kablo takıp CAT kablonun diğer ucunu routera takacak. Böylece FTTH altyapıda hizmet almış olacaksınız. Son tahlilde görüntü şu şekilde olacak:
Eki Görüntüle 1799318

Ben bunları duvara sabitledim. Hem böyle daha hoş görünüyorlar hem de masada yer kaplamıyorlar. Siz de duruma göre Obk'yı fazla zorlamadan istediğiniz konuma yerleştirebilirsiniz. Yeter ki elinizde uzun bir CAT kablo olsun.

Anladım çok teşekkür ederim. Buraya aralık ayında taşındık aralık ayından beri 16Mbps ADSL internet kullanıyorum 1000'e geçeceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum artık :)
 

Geri
Yukarı