Görüntü çözünürlüğü mü yoksa monitör mü?

BenDaichi

Centipat
Daha fazla  
Şu şekilde uzun süredir kafamı kurcalayan bir durum var.

Ryzen 7 5700X İşlemci 3080 Ekran kartı ile, Hikaye oyunlarına girdiğim de 2K'a çekiyorum çözünürlüğü(Ölçeklendirme ile)
1080P'de maalesef ekran kartı kullanımım düşük kalıyor (Orjinal boyutu 1080P)
2K' Çözünürlükte Akıcı bir şekilde oynuyorum oyunlarımı fakat merak ettiğim 2K Monitöre geçersem nasıl bir performans farkı yaratır ?

Çözünürlük ve monitör arasında bana bir FPS farkı yaratır mı?

İşlemciyi 58003D'e yükseltmek arasında gidip geliyordum ama sorun tamamen 1080p Çözünürlükten ibaretmiş bunu fark ettim.

Bu sorumla alakalı hiçbir forum da maalesef bir soru veya öneri, açıklama yok.

Son düzenleme:

Ryzen 7 5700X İşlemci 3080 Ekran kartı ile, Hikaye oyunlarına girdiğim de 2K'a çekiyorum çözünürlüğü(Ölçeklendirme ile)
1080P'de maalesef ekran kartı kullanımım düşük kalıyor (orijinal boyutu 1080p)
2K' Çözünürlükte Akıcı bir şekilde oynuyorum oyunlarımı fakat merak ettiğim 2K Monitöre geçersem nasıl bir performans farkı yaratır?

İşlemciyi 58003D'e yükseltmek arasında gidip geliyordum ama sorun tamamen 1080p Çözünürlükten ibaretmiş bunu fark ettim.

Yaşadığın şey işlemci darboğazı. Bunu 2 şekilde çözebilirsin.

1. yol sandığının aksine kesinlikle işlemci değiştirmektir. Daha iyi bir işlemci ekran kartını 1080P'de besler. Beslediği için 1080P'de %100 çalıştığını düşünürsek daha fazla performans verir. Zira 1080p dokuyu işlemek 2K dokuyu işlemekten daha kolay ve hızlı.

Öte yandan 2. seçenek ise yükü işlemciden alıp ekran kartına yönlendirmek.

2. yol ise burada sizin bahsettiğiniz durum. DSR ile çözünürlüğünüzü yazılımsal olarak 2K'ya çekmek ile 2K monitör almak arasında uçurum bir FPS farkı olmaz. Fakat ciddi bir görüntü farkı olur. DSR için Ekran kartınızın %1'ini bile kullanmıyorsunuz. Bundan dolayı 2K DSR ile %100 besleyebiliyorsa işlemcin. 2K monitör alman DSR yüzünden hafif bulanıklaşan görüntünün netleşmesi harici bir şey katmaz.

Burada önemli etken tabii ki ekonomin. İşlemci değişince Anakart duruma göre RAM'ler değişecek. Diğerinde sadece monitör alacaksın. Bu 1080p+DSR rahatsız etmiyorsa masraf yapmana da gerek yok :D

Ryzen 7 5700X İşlemci 3080 Ekran kartı ile, Hikaye oyunlarına girdiğim de 2K'a çekiyorum çözünürlüğü.
1080P'de maalesef ekran kartı kullanımım düşük kalıyor (Orjinal boyutu 1080P)
2K' Çözünürlükte Akıcı bir şekilde oynuyorum oyunlarımı fakat merak ettiğim 2K Monitöre geçersem nasıl bir performans farkı yaratır ?

2K monitörde 2K çözünürlükte alacağınız görüntü kalitesi, 1080P monitörde 2K çözünürlükte alacağınız görüntü kalitesi arasında ciddi fark olur. Sonuçta mevcut monitörünüzde 1440p görüntüyü 1080p'ye sıkıştırıyorsunuz.

Yaşadığın şey işlemci darboğazı. Bunu 2 şekilde çözebilirsin.

1. yol sandığının aksine kesinlikle işlemci değiştirmektir. Daha iyi bir işlemci ekran kartını 1080P'de besler. Beslediği için 1080P'de %100 çalıştığını düşünürsek daha fazla performans verir. Zira 1080p dokuyu işlemek 2K dokuyu işlemekten daha kolay ve hızlı.

Öte yandan 2. seçenek ise yükü işlemciden alıp ekran kartına yönlendirmek.

2. yol ise burada sizin bahsettiğiniz durum. DSR ile çözünürlüğünüzü yazılımsal olarak 2K'ya çekmek ile 2K monitör almak arasında uçurum bir FPS farkı olmaz. Fakat ciddi bir görüntü farkı olur. DSR için Ekran kartınızın %1'ini bile kullanmıyorsunuz. Bundan dolayı 2K DSR ile %100 besleyebiliyorsa işlemcin. 2K monitör alman DSR yüzünden hafif bulanıklaşan görüntünün netleşmesi harici bir şey katmaz.

Burada önemli etken tabii ki ekonomin. İşlemci değişince Anakart duruma göre RAM'ler değişecek. Diğerinde sadece monitör alacaksın. Bu 1080p+DSR rahatsız etmiyorsa masraf yapmana da gerek yok :D
Üstat anakart ve ramlere dokunmama gerek yok gayet iyi durumdalar. am4'de benim gördüğüm en iyi işlemci diyebileceğim 58003D. 5700X Aslında yeterli beslemeyi sağlıyor ama sadece 1080P'de darboğaz görünüyor. Darboğaz test sitelerin de 2K'a geçildiğinde ciddi bir düşüş görünüyor.
Ama öte yandan artık sistem 50K civarında ve artık para harcamasam mı diyorum pc'e çünkü vakitte yok, Öte yandan ölçeklendirme pek rahatsız etmiyor 9K civarın da hayet güzel kullanışlı monitörlerde buldum. Şu anda 1080P 165 HZ kullanıyorum, 2k'da 240 HZ Alsam en azından tek seferde HZ'de aradan çıkarsam diyordum ama rekabetçi oyunları resmen salmış durumdayım hikaye oyunların da keza 100 FPS'in üstüne çıkmakta zor gereksiz buldum sonrasında.
1080P
Ekran görüntüsü 2023-09-22 113212.png
2K
Ekran görüntüsü 2023-09-22 113312.png

58003D 1080P
Ekran görüntüsü 2023-09-22 113528.png

Çözünürlük ile monitör birbiriyle bağlantılı kavramlar olduğu için ayrı ayrı ele almak doğru değil. Ölçeklendirme ile 2K yapmak ile gerçekten 2K oynamak arasında performans farkı olmayacaktır. İkisinde de ekran kartına yük bineceği için dar boğazın önüne geçmiş olursun. Tek fark görüntü olur ki 1080p monitörde 2K görüntü almak seni rahatsız edebilir. Eğer gerçekten rahatsızsan 2K monitör kullanabilirsin.
hikaye oyunların da keza 100 FPS'in üstüne çıkmakta zor gereksiz buldum sonrasında.
Yüksek yenileme hızı inanılmaz bir olay. Yüksek Hz'li bir monitör alacaksan sisteminin o Hz'de fps verebildiğinden emin olmanı öneririm. Görüntünün yağ gibi aktığını hissetmek çok güzel. Örneğin 165 Hz bir monitör aldın ama RDR2'yi 2K çözünürlükte en fazla 100 FPS oynayabiliyorsun. Burada monitörün yenileme performansından (165 Hz) tam olarak faydalanamayacağın için, ileride sistemini güncelleştirmeyeceksen eğer, monitöre verdiğin para çöpe gitmiş oluyor. Ama sisteminin 2K çözünürlükte kaç FPS sunabildiğini bilirsen ona göre monitör alırsın. Paran cebinde kalır. Bunun aksine 240 FPS alabildiğini düşünürsek 165 Hz sana az gelecek, bu sefer de sisteminin performansından tam olarak faydalanamayacaksın, sisteme verdiğin para çöpe gitmiş olacak. O nedenle sistem ile monitör uyumu önemli.

Son düzenleme:
Üstat anakart ve RAM'lere dokunmama gerek yok gayet iyi durumdalar. AM4'te benim gördüğüm en iyi işlemci diyebileceğim 58003D. 5700X Aslında yeterli beslemeyi sağlıyor ama sadece 1080P'de darboğaz görünüyor. Darboğaz test sitelerin de 2K'a geçildiğinde ciddi bir düşüş görünüyor.
Ama öte yandan artık sistem 50K civarında ve artık para harcamasam mı diyorum PC'e çünkü vakitte yok, Öte yandan ölçeklendirme pek rahatsız etmiyor 9K civarın da hayet güzel kullanışlı monitörlerde buldum. Şu anda 1080p 165 Hz kullanıyorum, 2K'da 240 Hz Alsam en azından tek seferde Hz'de aradan çıkarsam diyordum ama rekabetçi oyunları resmen salmış durumdayım hikaye oyunların da keza 100 FPS'in üstüne çıkmakta zor gereksiz buldum sonrasında.
1080p
Eki Görüntüle 1952692
2K
Eki Görüntüle 1952693

58003D 1080p
Eki Görüntüle 1952695

Şİmdi bu samimi mesajınıza istinaden bende samimi bir dil kullanayım. Tertemiz ve AP açık anlatmışsınız durumu.
Patron şimdi şöyle bir durum var. Kullandığın GPU cidden çok güçlü ve kesinlikle minimum 2K için tasarlanmış bir GPU. Bu kartı senin 1080P'de 13900K falan gerekli ki o bile ne derece ne kadar besler bilmiyorum. Hatta 2080 Ti vardı bende zamanında. 9700K ile zamanında o bile 1080p için yetmiyordu. Gerek gücü gerek RAM'leri 2K hatta 4K oyunculuk için hedeflenmiş kartlar bu kartlar.
Naçizane fikrim, ben zamanında 1700 elo FACEIT kastım. Valorant'ta 2 sezon Radyant oynadım, yaş 26'ya dayandı. Yazılımcılıktan ayrılınca da homeofis işi yattı ve artık evde de değilim. Zaten Rank kasmak falan artık baydı. Hikayelere yöneldim bende senin gibi. Bende 360Hz 1080p panel var. 3 ekran var. Diğer 2'si sırayla 75Hz 1080p ve 2K 75Hz paneller. Ben hala ekran değiştirmedim. Değiştirmeyi de düşünmüyorum.
Seni de rahatsız etmiyormuş benim gibi DSR. Bence sen DSR ile devam et. Gereksiz para yatırımı. 1080p ranked oynamıyorsan artık, kasıp bundan para kazanmayacaksan hiç bulaşma lüzumu yok. Zaten FPS oyunlarını 2K'da 240Hz kullanmıyorsun. CS'ci ise 1280x960 Valorant ise 1080p ki ben sens yüzünden onu da 1280x960 kullanıyorum. E darboğaz devam edecek. Artacak da. 2K 4090 alsan Full grafikte 240 FPS alamazsın. Lüzumu yok bence.
Bunları halihazırda 360Hz kullanıcısı olarak söylediğimin de altını çizeyim. Şu sıralar hardcore SimRacing'e sardım. 3 ekrana genişletip 3X 1080p yapıyorum.
Özetle DSR + Var olan sistem ile devam etmeni öneririm. Ekran alacaksan da bence hiç 120Hz üstünü kasma, paranı Hz'ye değil ekranın büyümesine harca yerin var ise. Zira 1 kol alır hikayeli oyunları konsol gibi oynar, var olan 1080p monitöründe de web gezintisi, FPS oyunlar gibi iihtiyaçlarını görürsün.
Mesela ben 3 monitörden birini çıkarıp yeni 2K ekran almak yerine. 100Hz 4K TV aldım yana. Konsol gibi sadece yatağa yatıp oynarken ya da SimRacing standını dayayıp oynamak için kullanıyorum.

Yüksek yenileme hızı inanılmaz bir olay. Yüksek Hz'li bir monitör alacaksan sisteminin o Hz'de FPS verebildiğinden emin olmanı öneririm. Görüntünün yağ gibi aktığını hissetmek çok güzel. Örneğin 165 Hz bir monitör aldın ama RDR2'yi 2K çözünürlükte en fazla 100 FPS oynayabiliyorsun. Burada monitörün yenileme performansından (165 Hz) tam olarak faydalanamayacağın için, ileride sistemini güncelleştirmeyeceksen eğer, monitöre verdiğin para çöpe gitmiş oluyor. Ama sisteminin 2K çözünürlükte kaç FPS sunabildiğini bilirsen ona göre monitör alırsın. Paran cebinde kalır. Bunun aksine 240 FPS alabildiğini düşünürsek 165 Hz sana az gelecek, bu sefer de sisteminin performansından tam olarak faydalanamayacaksın, sisteme verdiğin para çöpe gitmiş olacak. O nedenle sistem ile monitör uyumu önemli.

Web ve video için 144 fazlasıyla yeterli. 240, 360 kullanan biri olarak çok gerekli görmüyorum. Profesyonel oynasan bile FPS 240'dan sonrası ciddi bir eksiye dönüşmüyor. Bunu eğlence ve yarı profesyonel seviyesine çektiğinde 144-165 gani gani yetiyor. 165Hz'yi de hiçbir yere bakmadan oturtsam hiç denememişken sana. 200Hz diye kanma şansın var. Çok matah bir kullanım sunmuyor. Kullanan biri olarak 165 normal oyuncular için çok çok fazla, Eğer minimum yarı profesyonel olarak CS:GO, Valorant vs oynamıyor ise (Hadi MOBA'ları da sokalım.) Tamamen fantezi olsun diye harcanmış para oluyor. Bakınız ben :D

Yaş kemale ermiş vaziyette benim 29 um arkadaş grubumda aynı yaşlarda hepimiz bir ara mecburen iş ve şehir değiştirdiğimizden dolayı oyunlara sarmıştık artık çok zor birleşip oyun oynayabiliyoruz oda valorant oluyordu genelde çokta önemsediğimiz bir konu değil rank yücelik vs genelde. Hz olayında 170 Hz 2k asusun monitörü var 8-9 K bandında onu da 170 Hz de hikaye de oynayamayacağım nasıl olsa işten vakit buldukça zaman geçirmek için açıp 1 saat sonra kapatıyorum. Şu an da devam etmem daha mantıklı DSR ile benimkisi maksat para harcamak olsuna dönüştü artık.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı