İlk günden şimdiye yani 5. Günün sonuna dek olan süreç hakkinda detayli bilgi veriyorum arkadaşlar.
5 temmuz 2025 16:30: ameliyat başladı ve toplamda 5 dakikadan kısa sürdü.
Ameliyat sırası aşama aşama:
Ameliyat önlüğü,maske ve bone giydirdiler ve ameliyat koltuguna oturdum. İlk anda gözlerime göz damlası damlatıldı ( yakıcı bir sıvı değildi, su gibiydi, bir kaç damla damlatildi)
Yaklasık 30 saniye bekledikten sonra sağ gozume gozlerimi açik tutmami sağlayacak bir ataç takildi. Goz kapaklarimi istesem de kapatamayacagim kivama getirildi ancak rahatsizlik veren bir acı veya sızı yoktu. Yeterince konforluydum. Sonra lazer cihazini açıp göz bebeğime denk getirdiler. Cihazdan gözüme doğru kirmizi bir işik yani lazer bakmaktayken doktor "işlemi başlatiyorum gozlerini lazerden ayırma" dedi. Merak etmeyin o an başka bi şey düşünemediğinizden ve rahatsizlik veren bir his olmadiğindan gozlerinizi ayirmiyorsunuz, ayirdiginiz anda zaten makine duruyor herhangi bir zarari yok. Sadece ameliyatin gidişini sekteye ugratmiş olursunuz. 20 saniye kadar makine gozunu tariyor ve taniyor, sonraki 20 saniye kadar bir süre içinde de gerekli işlemleri yapiyor. Gozlerinizi ayirmiyorsunuz. Goz kapama ihtiyaciniz geliyor olsa da rahatsizlik verecek bir durumda hissettirmiyor. Tekrar tekrar soyluyorum acıya dair en ufak bir iz dahi yok, hic olmadi olmayacak. Lazer sirasinda ufaktan bir koku geliuor, ozon gazi kokusuymuş. Kısmen rahatsız edici ama ben problem yaşamadim. Çöp veya b*k kokusu tarzi bir koku değil, çürük kokusu vs de değil. Farkli bir gaz kokusu o yuzden pek rahatsiz edici de değil içiniz rahat olsun. Lazer işlemi bittikten sonra haliyle makine kapatiliyor ve doktor gozunuze epey bi miktar sıvı bosaltarak yikiyor ( dezenfekte ettigini zannediyorum) sularin akip gittigini gozlerinizle goruyorsunuz. Benim canim biraz tatlidir beni gerer boyle şeyler ama ben bile pek rahatsiz olmadim, sizin de iciniz rahat olsun. Yikadiktan sonra gozunuzu bir pamukle silip gozunuze bir sunger yerlestiriyor ve 30 saniye bekletiyor. Sonrasinda işlem bitmiş oluyor. Hemen ardindan ayni işlemler diğer gozunuze uygulaniyor. O da biter bitmez ayağa kalkip gidebiliyorsunuz. Girişiniz ve çikişiniz bir oluyor. Ayakta girip ayakta cikiyorsunuz. Koruma gozlugu veriliyor ve hicbir yerden işik almiyor, ger yeri kaplayan gunes gozlugu gibi duşunun.
Ameliyat sirasini anlatırken hakli olarak size de rahatsiz edici gelmiş olabilir gayet haklisiniz. Ama size şunu soyleyeyim anlatildigi kadar rahatsiz olmuyorsunuz. Rahatsiz edici olan bu işlemlerin hiçbirini hissetmiyorsunuz, sadece yapildigini goruyorsunuz. O sizi psijolojik olarak belki biraz zorlayabilir. Detay isteyen arkadaşlara daha da detaylandiririm, siz yeter ki sorun hiç mühim değil. Ben ameliyat olmadan once oldukca cok çekiniyordum, olmak zorunda olduğum için oldum, yoksa ne yalan soyleyeyim korkuyordum, ama korkulacak pek de bir şey olmadiğini gordum dostlar.
Ameliyattan sonra eve doğru gidiyorsunuz ve sonraki bir saatten itibaren ertesi gun akşamina dek gerçekten oldukça rahatsız oldum. Gozlerim surekli sulaniyor,burnumdan da surekli su akiyor, gozlerimde batma,gidiklanma ve yanma hissi... İlk iki gun cidden oldukca sanciliydi. Ha aci cok mu buyuktu hayır, dayanilmayacak gibi miydi ona da hayır ama rahatsız ediciydi. Ama merak etmeyin 36 saat kadar sure sonra bu rahatsizliklar son buluyor ve gozlerinizi rahatlikla koruma gozlugu varken surekli acabiliyorsunuz. Zaten verdigi ilaclar da rahatlatiyor ( goz damlalari ) damlalari kullanmaya aliskin olmayanlar icin rahatsiz edici olabilir ama ona da cok cabuk alisiyorsunuz hicbir sey olmamis gibi damlanizi yapabiliyorsunuz.
Nihayet 5. Gun geldiginde, 2. Gunden sonra gozlerinizi zaten açabiliyordunuz, artik gozluksuz de normal insan gibi acabilir hale geliyorsunuz. Goruntu elbette basta bulanik ama an be an iyileştiginizi goruyorsunuz. Resmen saat başi goruntu bir tik daha netleşiyor. Benim gordugum nokta 5. Gun itibariyle bu noktada. Soylenenlere gore 10. Gunden itibaren oldukca tatminkar duzeyde, 1 derece miyop dolaylarinda goruse kavusuyorsunuz bu da oldukca yeterli. Tabi goz iyilesmeye devam ediyor, 1 den 90 a erişmek çok kisa (1-2 hafta) ama 90 dan 100 e epey uzun (3-5 ay). Derken yarim yil dolmadan 0 veya 0.25 dolaylarina erişiyorsunuz.
Guncellemeleri yazmaya devam edecegim. 6 ay geçse de o gun yine aklima geldikce guncelleyecegim. Belki bugun yarin degil ama aylar sonra muhakkak bazi dostlarin aklindaki soru işaretlerini gidermiş olurum.
Herkese iyi günler