15+ yıllık 3-5 tane monitör deneyimimi yazayım. İlk başta TN LG markalı bir monitör kullandım. Saatlerce kullanmama ragmen hiçbir sorun yaşamadım. Sonra VA panel ASUS monitöre geçtim sorun yaşamadım. 3.monitör IPS MSI monitördü fazla kullanmadım ama sorun yaşamadım. En son BenQ marka IPS monitör kullanıyorum gözlerim rahatsız oluyor birkaç senedir kullanıyorum ama bazen PC'de çok uzun süre kalırsam ertesi gün acısını çekiyorum. Bu sebeple benim de aklımda VA panel bir monitör almak var. VA alırsam buraya gelip deneyimimi güncelleyecegim.
Kendi yaşadıgım göz sıkıntısıyla alakalı bir tahmin yürüteyim. IPS panellerde IPS glow sebebiyle olabilir. Sonuçta glow dedigimiz şey bir parıltı, parlamadır ve bu parıltı IPS panelin yapısı geregi tüm monitörlerde vardır. kimisinde az kimisinde çok. IPS glow parlaması belki de IPS panel kullanan kişileri rahatsız eden tek şey. Birinin gözünüze el feneri tutması gibi bir şey tam olarak öyle olmasa da. Bu insanı rahatsız edebilir. Ve maalesef benim monitörde IPS glow fazla diyebilirim. Ben umursamadan kullandım ama birkaç senedir pek iyi deneyim aldıgmıı söylemem. Yeni monitöre geçersem buradan bilgi verecegim.
Hocam ben de şu konuda size hemfikirim her IPS aynı değil bazı monitörleri kendimize göre fazlaca uğraşıp kontrastı olsun parlaklığı olsun renk ayarları olsun bunları uğraşmak lazım yoksa yine kurtarmıyor ama bazı monitörlerde gerçekten bu konuda başarılı olabiliyor çok fazla uğraşmadan gözü rahatlatıyor
Ben kendi adıma dediğim gibi çok memnun kaldım kendi monitör ayarlarımıda şöyle bırakayim olurda birkaç yıl sonra bu konuya gelen olur (altta yaptıklarımı g menü yükleyin ve ı menu de yükleyin burayı ı menüden hızlıca yapabilirsiniz) (g menü ve ı menü aynı şey sadece ı menü yükleyin dememe sebebin g menü buglu çalışıyor g menüyü açıp i menü açınca bugsuz çalışıyor o yüzden işlemleri i menüden de yapabilirsiniz aynı şeye çıkıyor zaten)
Parlaklık 0 (gece gündüz böyle kullanıyorum)
Kontrast 40(az bir şey düşürdüm Reddit forumunda görmüştüm birisi 40 ile kullandığını söylemişti sadece ben de monitör geldiği gibi yaptım ama siz 50'de de bırakabilirsiniz)
Gamma1 (2.2) kullanıyorum default olması lazım bu ayarın.
Eco mode standart bu da default ayar.
OverDrive medium (bunu kesinlikle medium kullananın hem göz sağlığı için iyi hem ghosting ayarına göre en iyi ayar bu araştırmıştım hiç ghosting olmadan CS FPS oyunu oynuyorum)
Clear vision off.
Dcr off.
Color temperature warm (sıcak renklere bunu kesin alın)
Low blue mode ben internet modunda kullanıyorum her zaman gayet iyi.
Dcb mode kapalı.
Dcb demo kapalı.
Ve son olarak da monitör kendi elinizde alt tuşlara tıklayıp ayarlara girin oradan FreeSync açık gelecek onu kesinlikle kapatın ben direkt kapattığım için denemedim ama FreeSync göz ağrıttığı ile ilgili yorumlar var kapatınca direkt göz ağrısının gittiğini söyleyenler vardı Reddit postunda.
Benim ayarlarım bu şekilde karanlıkta oynarken monitörün ışığı gözüme geliyor ve hiç gözümü ağrıtmıyor çok rahat bir şekilde monitörü gece sabah kullanabiliyorum göz sağlığı için gerçekten iyi.