Google Hakkınızda Ne Biliyor?

Aslında istediğiniz kadar erişim engelleyin, Google'ın big dataya erişimi var. Böylece elektronik ortamda ne yaparsanız ona erişebiliyor. Bundan dolayı verilerin saklı kalması için açıklarını bulana Apple gibi dalga geçmek yerine düzgün bir ödül veriyorlar.

Farkındayım. Veri toplayıp, satmayan bir tarayıcı yok. Güvendiğimiz Firefox bile arama motorları üzerinden veri toplayıp, satmakta.
Ben de bu konuda kötünün iyisini seçmeye çalışıyorum. Firefox özelleştirme olarak diğerleri kadar iyi olmasa da güvenlik konusunda ben bir açık ya da veri satma haberlerini pek duymadım.

Google aramalarıma baktım, X konudaki bir makale, kişi, kitap ve Google veri analizcisinin bile amaçsızlığıma şaşıracağı şekilde ülke ihracat kalemleri ve kazançları gibi aramalar varmış genelde. Buradan onlara ekmek çıkmaz, bu inekle uğraşmayalım derler herhalde. :D

Youtube analizime bakacak olsalar bu ne saçma bir herif derler. Youtube'u izlemek yerine yan ekranda düzensiz ses olsun da içeriği önemli değil diyerek saçma saçma diziler, bilim ve tartışma programları gibi şeylerle doldurmuşum listeyi. 1 sahnesini bile hatırlamıyorum ama Adanalı dizisini bile açmışım (ben de şaşırdım) öyle diyeyim, tek bir konuşma bile aklımda değil çünkü kenarda öylesine ses veriyor sadece. :D

Gmail kısmında kirli çamaşırlar biraz ortaya çıkıyor işte. Sahte hesap üzerinden fake üyelikler için tercih ediyorum genelde. 😇 Gerçek verilerimin hiçbiri Gmail'de yok, oradan kurtarıyorum.

Haritalar kısmından da onlara bir şey çıkmaz ama ev adresini en iyi bildikleri kişilerden olabilirim. Onun dışında gittiğim 2-3 noktayı daha bilirler ama bana suikast düzenlemek isterlerse işleri zor. Ben evden çıkana kadar suikastçılar emekli olabilirler.

Reklama hiç tıklamıyorum ama bu kısım bazen canımı sıkıyor bak. Geçenlerde kız arkadaşımla dalgasına (dalgasına olmayabilir de) seks shop ve neler işimize yarar diye sohbet ettik. Her yerde karşıma mastürbatörler, kelepçeler, jeller falan çıkmaya başladı. 😅 Tavandan askı aparatı diye bir şey olduğunu da 31 yaşında öğrenmiş oldum. :D

Store kısmından benim pinti olduğum sonucunu çıkarabilirler. 2 yılda 1 sadece yeni çıkan Forza Horizon alıyorum.

Hangoust ne bilmiyorum, ilk defa duydum.

Fotoğraf etiketleri, takvim ve Drive kısmı hiç sorun değil. Bugüne kadar 1 defa bile bunları kullanmadım.

Yani sözün özü, Google'ın ve diğer şirketlerin insanların özel hayatı ve tercihleri üzerinden kâr sağlayacak sistem kurmuş olmaları büyük kazıktır kullanıcılara. Yalnız Google'dan özür diliyorum, bazı verilerimi verecek yerlerim ağrıyor. :D Eski kafalı olmanın güzel tarafı, sosyal medya kullanmıyorum, kendi adımla bir şeyim yok ama çok isterlerse evime gelip bir soğuk suyumu içebilirler.

Çoğu bilgiyi zaten yapay zeka kullanıp bize yardımcı olsun diye topladığı için çok da takmıyorum açıkçası. Çok çok çok önemli biri olmadığın sürece kişisel verilerin büyük bir plajdaki tek bir kum tanesi kadar önemli, en fazla genel kullanım verilerinde falan yerin olur, o kadar.

Çok tedirginsen fotoğraflarındır, videolarındır, ses kayıtlarındır, konumundur vs. gerçekten önemli verilerini internetin herhangi bir yerine -sosyal mecralar da dahil- koymayacaksın. O zaman hakkında önemli bir şey olma olasılığı aşırı derecede düşük.

Verdiğin link açılmıyor.

Screenshot_1.jpg

Geldi Firefox fanları 😒

Aklından bir zorun yoksa sadece kaynak istediğimi anlamış olman gerekiyor.

Verdiğin link açılmıyor.

Eki Görüntüle 604317

Aklından bir zorun yoksa sadece kaynak istediğimi anlamış olman gerekiyor.
Link çalışmakta. Aklımda sorun yok. Farkındaysanız sildim zaten.

Kısacası ne olduğunu anlatayım, Firefox'da telemetri ayarı var ve açık bir halde geliyor. Bilmeyen kullanıcı da açık bırakıyor.

Aynı zamanda kapatılamayan bir veri toplama ayarı olduğunu gördüm Reddit'de. Firefox arama motorları ile anlaşıp, veri toplayıp satıp para kazanıyormuş. Ancak şimdi makaleyi bulamıyorum.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı