Google vs. DuckDuckGo

Tam zamanlı olarak* DuckDuckGo kullanıyorum. Eğer arama motorunun içerisinde sorgulattığım kelimelerin sonucu tam olarak istediğim gibi sunulmuyorsa, DuckDuckGo'nun en sevdiğim işlevi olan "!bang" kısayollarını kullanıyorum.

Örneğin tarayıcı ayarlarımda tam zamanlı olarak DuckDuckGo arama motoru seçili olarak bulunur. Eğer DuckDuckGo içerisinde arattığım bir sonucu bulamadıysam adres çubuğuma ya da arama motorunun arama çubuğuna, !g "arama sonucunu" ya da !google "arama sonucu" ifadelerini yazıyorum. Bu sayede, Google arama motorunu da yeri geldiği zaman kullanmış oluyorum. Arama motorlarının kısayolları dışında, birden fazla popüler internet sitesi içerisinde de "!bang" kısayollarını kullanabilmektesiniz.

Kısayolların dışında kalan kıyaslamalara baktığımızda, tasarım ve gizlilik gibi kavramlar karşımıza çıkıyor. Google'ın sunduğu (daha doğrusu berbat bir şekilde sunduğu) arayüz modelini hiç beğenmiyorum. Sunduğu kişiselleştirme seçeneklerine hiç değinmek bile istemiyorum. Çünkü kişiselleştirme adına neredeyse kısıtlı seçenekler sunuyor. DuckDuckGo'ya ısınmamın nedenlerinden birisi de, arama motorları arasında en fazla kişiselleştirme sunmaya çalışan (en azından benim bildiğim kadarıyla) arayüze sahip olması olabilir. Gizlilik konusunda da DuckDuckGo ön plana çıkıyor. Temel olarak edindikleri misyon gizlilik olduğu için, Google ile kıysalamaya gerek kalmıyor.

Son olarak söylemek gerekirse, bu iki arama motorundan birisinin tarafını tutmuyorum. Tek bir tane arama motorunu kullanmaktansa, içerisinde birden fazla kısayolu bulunduran arama motorunu kullanmayı tercih ediyorum. Hem gerektiğinde DuckDuckGo'nun arayüzünden faydalanıyorum, hem de yeri geldiğinde Google'ın sunmuş olduğu yerel arama sonuçlarından faydalanıyorum. Siz de belirttiğim şekilde iki arama motorunu bir arada kullanabilirsiniz.

*Tam zamanlı olarak: Tarayıcı ayarlarında DuckDuckGo seçili olup, her iki arama motorunu da kullanmak.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı