GPU Binning Nedir?

Arkadaşlar son kez açıklıyorum. Bence adamlar bir taslak çiziyorlar, mühendisler düşünüyor, deniyor, simülasyon yapıyor, yani GTX 980 den %30 hızlı hedefleri olabilir. Bunu yapmaya çalışıyorlar. Bir prototip üretiyorlar. Hedef yakalandı mı? Güç tüketimi iyi mi? Tamam. Seri üretime veriyorlar. Transistörler basılırken, belki tam oturmuyor, yanıyor, devre dışı kalıyor. Yani tarla misali. Sonra performansa göre İsim belirliyorlar. Belki çok boşa giden karpuz vardır.

Tamam o halde ben şöyle düşünüyorum, mesela NİVİDA GTX980 üretti şu kadar cuda çekirdeği şu kadar transistör şu kadar bellek vs vs. Tamam peki madem bunlar kartın ne kadar performans vericeğini bilmeden üretiyorlar belki ürettikleri kart GTX3990 kartında performans verdi o zaman ne olacak yani belli kriterleri olması lazım yoksa nesil arası kartlar arasında çok fark olmaz mıydı ? Büyük ihtimal bir önceki nesil kartların üstüne biraz daha tuz serpiştirip biraz daha çekirdek bellek bant genişliği koyup yeni nesil diye piyasaya sürüyorlar. GTX1080 Tİ üretecek teknolojisi olan 4000 cuda çekirdeği koyacak teknolojisi olan adam neden 10.000 cuda çekirdekli kart çıkarmıyor o halde, çok garip işler.

Tamam o halde ben şöyle düşünüyorum, mesela NİVİDA GTX980 üretti şu kadar cuda çekirdeği şu kadar transistör şu kadar bellek vs vs. Tamam peki madem bunlar kartın ne kadar performans vericeğini bilmeden üretiyorlar belki ürettikleri kart GTX3990 kartında performans verdi o zaman ne olacak yani belli kriterleri olması lazım yoksa nesil arası kartlar arasında çok fark olmaz mıydı ? Büyük ihtimal bir önceki nesil kartların üstüne biraz daha tuz serpiştirip biraz daha çekirdek bellek bant genişliği koyup yeni nesil diye piyasaya sürüyorlar. GTX1080 Tİ üretecek teknolojisi olan 4000 cuda çekirdeği koyacak teknolojisi olan adam neden 10.000 cuda çekirdekli kart çıkarmıyor o halde, çok garip işler.

Onu yapanlar da var mesela AMD 200 serisinden beri biraz daha iyileştirerek piyasaya sürdü, 400 serisi biraz mimari değişti o bile fazla artış sağlayamadı. Nvidia'nın yaptığı artış 1000 serisinde gayet iyi zaten.
Baya fark var. Yapabilseler yaparlar zaten. O kadar kolay iş değil. Bir de 10000 CUDA sıkıştırmak aynı boyuta mümkün mü ya güç tüketimi artar, ya sığmaz milyon tane sorun var. Mesela VEGA güç tüketimi çok, rakibine göre.

Örnek; 2 GPU AMD tek kartta.

AMD launches Radeon R9 295X2 | VideoCardz.com

Belli kriterleri olduğu için birden fazla kart modeli var zaten. Bir mimari üzerinde üretiliyor kartı, ne kadar performans vereceğini üretim aşaması öncesinde deniyorlar. Ne kadar performans vereceğini biliyorlar, ancak hepsi beklendiği gibi çıkmıyor. Bir önceki seriye göre biraz geliştirip satmak zaten temel amaç. Hem maliyet, hem ticaret. Bir önceki kartla arasında %200 performans farkı olsa bunu %20 fiyat farkı ile satsalar kim alır bir önceki seriyi? Adım adım gitmesi üretim maliyetleri ve karlılık, diğer taraftan ticaretin sürekliliği için gerekli.

Aynı işlem AMD işlemcilerde vardı. Adını bilmediğim bir işlemci modelinde anakart izin verirse çekirdek yükseltmesi yapılabiliyordu.

AsRock anakartınız varsa o olay oluyor. Diğer üreticileri bilmiyorum ama AsRock UCC teknolojisi bu fırsatı tanıyor.

Cuda farkı nasıl oluşuyor peki? 1060'ta 1280 Cuda varken 1050Ti'da 768 Cuda, 1050'de ise 640 Cuda var.

Bozuk çekirdekler kapatılıyor sonradan. Hatta hatırlarsanız bir zamanlar AMD işlemciler ve hatta GPU'larda kapalı çekirdekleri açmak mümkündü...

Adamlar bilmeden üretmiyor tabii ki. Bilinçli bir şekilde GPU'yu tasarlıyor. Bu genelde en üst model GTX 1080 oluyor.
  • Üretim başlıyor ve silikon levhalara veriyolları işleniyor.
  • Levhalar fırından çıkınca kimisinde bütün bileşenler çalışırken kimisinde bazı CUDA çekirdeklerinin çalışmadığı gözlemleniyor.
  • Çalışmayan ya da sorunlu çalışan CUDA çekirdekleri kapatılıyor ve bu GPU'lar GTX 1070, 1070 Ti veya 1060 olarak sınıflandırılıyor.
Bir süre sonra şirket 1080 üretiminde çok yüksek verim almaya başlıyor (buna Yield deniliyor) . Bu durumda NVIDIA daha da güçlü bir GPU tasarlıyor 1080 Ti veya Titan X gibi. Artık çok daha fazla bileşene sahip GPU'lar üretilebilir hale geliyor.

Bildiğim kadarı ile durum böyle. Fırsat bulursam bir gün mühendise sorarım bizzat.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı