GPU, CPU, APU ne işe yarar ve nedir?

Merhaba arkadaşlar, ben biraz geri kalmışım. Aşağıdaki görselde de göreceğiniz şeyleri bana açıklar mısınız? GPU, CPU, APU ne işe yarar nedir?

IMG_20191210_222246.png

RAM 8 GB yüklü fakat kullanılabilir 6,90 diyor. Aşağıda görselde laptop un özelliklerini ekliyorum. Kullanılabilen miktarı nasıl ve ne kadar yükseltebilirim?

IMG_20191209_230348.png

Harici 4 GB ekran kartı var. Ayrıca dahili ekran kartı var, buna rağmen neden RAM azalıyor? "APU işlemci GPU'ya RAM ayırmış" ne demek, açıklar mısınız?

Laptopun özelliklerine bakarak ekstra bilgi ve tavsiyeleriniz varsa alabilirim.
  • Acer Nitro AN515-42 AMD Ryzen 5 2500U
  • 8 GB RAM 1TB+128SSD
  • 4 GB RX560X ekran kartı
  • 15.6' W10 nh. Q3REy. 004 notebook
Şimdiden sağ olun.

Son düzenleyen: Moderatör:
GPU; grafik işleme ünitesi kısaca ekran kartı diyelim. CPU, bilgisayarımızın beyni olan işlemci, APU ise AMD tarafından üretilen içerinde grafik birimi olan işlemci yani GPU+CPU gibi, APU sistemde şöyle bir durum var her ne kadar içerisinde bir GPU olsada bu birim RAM ile besleniyor. APU bir bilgisayara sahipseniz kısaca ne kadar ekmek o kadar köfte, RAM miktarı ve MHz ne kadar yüksek olursa aldığınız verim o kadar yükselecektir.

Laptoplarda 2 tane ekran kartı gibi bir şey var. Oyunlarda harici ekran kartını kullanıyor onun haricinde işlemciye entegre olanı kullanıyor o yüzden RAM kullanımı 6,90.

RAM 8 GB yüklü fakat kullanılabilir 6,90 diyor. Aşağıda görselde laptop un özelliklerini ekliyorum. Kullanılabilen miktarı nasıl ve ne kadar yükseltebilirim?

Harici 4 GB ekran kartı var. Ayrıca dahili ekran kartı var, buna rağmen neden RAM azalıyor? "APU işlemci GPU'ya RAM ayırmış" ne demek, açıklar mısınız?
Hocam 1,10GB ram işlemci içindeki dahili grafik birimine (APU içindeki ) ayrılmış yani fazla grafik gücü istemeyen durumlarda ( internette gezme, film izleme, vb.) işlemci bu grafik birimini kullanacak ve güç tüketiminiz daha az olacak yani bataryanızı daha uzun süre şarj etmeden kullanabileceksiniz. Tahminimce laptop prize takılıyken harici ekran kartını kullanacak ancak ayar falan yapılıp batarya kullanımında iken harici ekran kartını çalıştırma var mı bilmiyorum.

Son düzenleme:
CPU, Central Process Unit merkezi yönetim birimi anlamına gelir.
GPU, Graphics Processing Unit Grafik yönetim birimi anlamına gelir.
APU ise Accelerated Processor Unit yani güçlendirilmiş yönetim birimi anlamına gelir. İçinde hem CPU hem GPU bulunur. Hem işlemci hem ekran kartı kullanan uygulamalar için biçilmiş kaftandır. İntelin F olmayanlarında AMD tarafında ise Ax-xxxx serileri ile Rx xxxxg serileri Apu sınıfına girer.
Ancak işlemcinin içine bellek yongası mosfet gibi elemanları sığdıramayacaklarından bu işi RAM ler ve anakartın üstlenir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı