GPU Hot Spot Nedir?

Aydinlatmaniz cok iyi oldu. Zira 80 dereceyi gorunce siresten ishal oldum.

konuyu hortlatayım. roq strix rx 6700 xt kullanıyorum. soğutması iyi bir kart deriz. ancak stres testi yaptım 10 dakıka. 2k da msaa 4x de 80 fps. ısı değerlerim 71 normal sabitledi hotspot ise 85 sabit

Merhaba, abi bende ASUS ROG STRIX RTX 4080 OC Edition çok iyi bir Ekran Kartı var ama bu Ekran Kartı boşta 45-50 Derece oyunda 72 ve 75 Derece oldu. ve gpu Hot spot da 105 110 Derece oluyo fanlar da bazen biden %100 oluyor

Bi de ben hortlatayım müsade varsa, 3070 leptop bende de yük altındayken normal GPU ısısı 84C° fakat GPU Hot Spot 91C°
Yeni thermal grizzly uyguladım.

Merhaba,
İşi bilen olarak notlarımı paylaşayım.

1- yükte 80 dereceyi geçmiyorsan eğer uzun vadede sorun yaşamazsın.
2- hot spotta 85 geçmemen uzun vade de arıza vermez.
3- kapasitör şans işi.
4- desktopta bu ısılar mümkün laptop tarafında zorlar.
5- ben fanlı bir sistemde evga rtx 2080 xc ile tozsuz bir evde panel açık kullanıyorum. 1,5 ayda bir tozlanmaları el süpürgesi ile alıyorum. yükte max 75 çok çılgın ayarlar oc açık 82 oluyor.
6-boşta 30gpu, 30 cpu derece candır.
7- bu değerlerin üzerinde dandirik kartlar 1-2 sene cort, kalite kartlar dayanıyor ama illa cort 4-5 sene max. bu ısıları görmediğinde kartın sağlam kalıyor.

Merhaba,
İşi bilen olarak notlarımı paylaşayım.

1- yükte 80 dereceyi geçmiyorsan eğer uzun vadede sorun yaşamazsın.
2- hot spotta 85 geçmemen uzun vade de arıza vermez.
3- kapasitör şans işi.
4- desktopta bu ısılar mümkün laptop tarafında zorlar.
5- ben fanlı bir sistemde evga rtx 2080 xc ile tozsuz bir evde panel açık kullanıyorum. 1,5 ayda bir tozlanmaları el süpürgesi ile alıyorum. yükte max 75 çok çılgın ayarlar oc açık 82 oluyor.
6-boşta 30gpu, 30 cpu derece candır.
7- bu değerlerin üzerinde dandirik kartlar 1-2 sene cort, kalite kartlar dayanıyor ama illa cort 4-5 sene max. bu ısıları görmediğinde kartın sağlam kalıyor.
Benimki hot spot'da 106°c görüyordu, termal pedleri değiştim, şimdi 91°c görünüyor iyi mi ?

Gpu sıcaklığı oyunlarda 74°c
(Hell divers 2, Space Marine 2, black ops 6...)
FurMark da QHD 30dk 79°c oluyor.

Ekran kartı: Sapphire RX 6900 XT Nitro+ OC

Son düzenleme:
günün sonunda chip içinde top top lehim ünitlere, veri yolları metal alaşımları tamamen ısı ile eskiyor veya kısa devre yaptırıyor. (kapasitörleri ayrı tutuyorum, onun için kaliteli psu ve şans) ama micro bazda cpu kart ilişkisini sağlayan lehim ancak ve ancak soğuk tutulduğunda uzun yıllar orjinal pozisyonda kalıyor. 85 max üzerinde kalmamaya gayret edin. 80 altı en iyisidir. grafik kartlarımı dolapta biriktiriyorum. hepsi çalışıyr durumda. bir hari. rahmetli hd6850 var bıktım fırınlamaktan atmıştım. ama halen 11 senelik gtx670 dolapta durur. şimdi ise evga rtx 2080 xc ile 2030 görürüm herhalde :)

alt barda sürekli olarak ısıyı takip eden program kullanın bir terslik oldu mu takibini yaptınız mı kart uzun yıllar hizmet eder.

Son düzenleme:
Yıllar sonra bende başlığı hortlatayım.

Bende RTX 3060 Ti Gigabyte Windforce var. Alındıktan 2 yıl sonra fanlarından ses gelmeye başladı. Fanları malum sebeplerden ötürü sipariş veremedğim için kendim komple söküp fanları yağladım. Hiçbir ses sıkıntısı kalmadı. Fanları yağlarkende dedim hazır açtık macun ve ped yenilemeside yapayım. Şimdi;

Öncesinde hotspot sıcaklığı 100-105° dereceyi gösteriyor, normal sıcaklık ise 83 °C oluyordu. Tüm yağlama, macun ve ped değişikliğinden sonra kart sıfırından da iyi bir hale geldi. Şimdi oyun oynarken max 75°C ortalama 68°C görüyor. Hotspot ise max 95°C ortalama 88°C oldu.

Bence hotspot yine sıcak, ancak şunu farkettim. Öncelikle bu durum çok kafayı takıcak bir durum değil. Söylendiği gibi 110°C'yi görebilir, hoş görürse bir sıkıntı var demektir. İkinci olarak bu hotspot ve genel olarak kartın sıcaklığında "termal ped"in kalınlığının çok önemi var.

Her kartınki farklı, her kartın vrm, vram kalınlıkları farklı, bazen 1.0 mm işe yarayabilir bazen 1.5 mm çok kalın gelip kart hemen thermal throttle olabilir. Benim açımdan duruma bakarsak vram'lerde 1.0 mm kullandım iki katman 0.5 mm olarak, büyük ihtimal tüm vram'ler 0.5mm vrm'ler ise 1.0 mm olacak.

Çok uzatmadan sonuç olarak;
* kullanılan macunun kalınlığı çok önemli, cpu'ya sürermiş gibi değil bir tık kalın sürmek gerekiyor gpu'ya.

* termal pad'lerin durumu çok önemli, böyle sertleşmiş kurumuş ise değiştirmek gerekir. tabi ekran kartınızın ped kalınlığınıda öğreneceksiniz. Hatta orjinalden farklı bile olabilir.

* fanların durumuda önemli tabi, temizlemek şart, hatta kasa fanlarının rotasyonu bile bir tık önemli.

MSI Afterburner açınca sıcaklığı düşüyor, fan hızının %65'e çıkmasından kaynaklı muhtemelen.
Ekran Görüntüsü (6).png

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı