Yıllar sonra bende başlığı hortlatayım.
Bende RTX 3060 Ti Gigabyte Windforce var. Alındıktan 2 yıl sonra fanlarından ses gelmeye başladı. Fanları malum sebeplerden ötürü sipariş veremedğim için kendim komple söküp fanları yağladım. Hiçbir ses sıkıntısı kalmadı. Fanları yağlarkende dedim hazır açtık macun ve ped yenilemeside yapayım. Şimdi;
Öncesinde hotspot sıcaklığı 100-105° dereceyi gösteriyor, normal sıcaklık ise 83 °C oluyordu. Tüm yağlama, macun ve ped değişikliğinden sonra kart sıfırından da iyi bir hale geldi. Şimdi oyun oynarken max 75°C ortalama 68°C görüyor. Hotspot ise max 95°C ortalama 88°C oldu.
Bence hotspot yine sıcak, ancak şunu farkettim. Öncelikle bu durum çok kafayı takıcak bir durum değil. Söylendiği gibi 110°C'yi görebilir, hoş görürse bir sıkıntı var demektir. İkinci olarak bu hotspot ve genel olarak kartın sıcaklığında "termal ped"in kalınlığının çok önemi var.
Her kartınki farklı, her kartın vrm, vram kalınlıkları farklı, bazen 1.0 mm işe yarayabilir bazen 1.5 mm çok kalın gelip kart hemen thermal throttle olabilir. Benim açımdan duruma bakarsak vram'lerde 1.0 mm kullandım iki katman 0.5 mm olarak, büyük ihtimal tüm vram'ler 0.5mm vrm'ler ise 1.0 mm olacak.
Çok uzatmadan sonuç olarak;
* kullanılan macunun kalınlığı çok önemli, cpu'ya sürermiş gibi değil bir tık kalın sürmek gerekiyor gpu'ya.
* termal pad'lerin durumu çok önemli, böyle sertleşmiş kurumuş ise değiştirmek gerekir. tabi ekran kartınızın ped kalınlığınıda öğreneceksiniz. Hatta orjinalden farklı bile olabilir.
* fanların durumuda önemli tabi, temizlemek şart, hatta kasa fanlarının rotasyonu bile bir tık önemli.