GPU Kullanımı Çok Düşük

Ne kusuru olur mu öyle şey. Sonuçtan beni de haberdar edin. İyi akşamlar.

Bu şekilde bir mail attım

Adsız1.png

Böyle diyorlar çıldırtıcak bunlar beni :mad:

Adsız.png

Arkadaşlar yokmu yardımcı olabilecek desteğe geri bir cevap yazmak istiyorum.

Arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum lütfen.

@Recep Baltaş @samet67671 @Yararsız Üye Kaç gündür uğraşıyorum fikrinizi bile belirtseniz benim için yeterlidir, rica ediyorum.

Calibration Retry Count çok çabuk yükseliyorsa sorunun mekanik ya da güç girişinden dolayı olduğunu çok defa gördüm, ancak zaman için az az yükselmesinin bir sorun yaratacağını sanmıyorum. Crystal Disk Info programı ile de disk testlerini kontrol edebilir misin?

Buyrun efendim. Bende sorunun sizin dediğiniz gibi mekanik ya da güç girişinden dolayı olduğunu düşünüyordum. Ancak Lenovo Servisinin böyle bir şey demesi beni şaşırttı.
Ayrıca bana test yaptırdıkları program voltaj değerlerini ve güç girişini ölçtümü hiçbir fikrim yok.

Dosya Ekleri

• Test.png
    Test.png
    32,4 KB · Görüntüleme: 363
Crystal Disk Info'ya göre şu anda bir sıkıntı yok gibi görünüyor. Bu programa göre recalibration retry yok, HD Tune ile ilgili bir sıkıntı olabilir. Açıkçası bu programa HD Tune'dan daha çok güveniyorum.

Tunç Bey açıkcası benim genel olarak takıldığım nokta diskin sorun göstermesi değil. Oyunlar farklı sıkıntılar ortaya çıktığı için bu sıkıntıların ortaya çıkma nedeninin diskteki, voltajdaki, anakart soketindeki sorunlar olduğunu düşünüyordum. Fakat şimdi baktığımızda disktede bir sorun gözükmüyor gibi. Lenovo destek ekibede bana zaten Lenovo Solution Center adlı bir program ile donanımsal bir test yaptırdı bu testtede hiçbir sorun çıkmadı. Hal böyle olunca sorun yazılımsal bir şey gibi gözüküyor. Size sormak istediğim bana yaptırdıkları testde voltaj değerleri, anakart soketindeki arızalar, güç girişi test edildimi acaba? Yani bu saydıklarımda donanımsal bir sorun var mı o test edildimi onu öğrenmek istiyorum. Eğer test edilmediyse bilgisayarı garantiye yollayacağım orada gerekli testler yapılsın bunlarla ilgili daha sonra hiçbir sorun çıkmaz ise yazılımsal olduğu kesinleşir ve elbet sorunum çözülür.

Yapman gereken bazı testler var.

1. HD Tune ile disk üzerinde bad sector var mı ona bakmalısın. Test uzun sürecektir ancak kırmızı kareler çıkmazsa sorunun diskten olmadığı kesinleşir diyebilirim. Eğer kırmızı kareler görüyorsan oyundaki ani takılmaların nedeni bu olabilir.
  2. Oyun sırasında GPU sıcaklığını kontrol etmen gerekiyor, bunu da AIDA 64 ile yapabilirsin. Eğer çok fazla ısınma oluyorsa saat hızı düşüyor olabilir.
  3. Eğer diskte ve sıcaklıklarda sorun çıkmazsa denetim masasından güç planını inceleyebilirsin. Prize takılı iken güç planında ekranı biraz daha parlak olarak ayarlayıp, pil kullanımında düşük bir ekran parlaklığı ayarlamanı öneririm. Eğer oyun esnasında adaptör yeterli güç sağlayamıyorsa ekran parlaklığındaki ani düşüşlerden adaptör sorununu gözlemleyebilirsin.
  4. CPU-Z programı ile işlemci değerlerine ve "Memory" sekmesi altından belleklerin çalışma frekansına bakabilirsin. 1600 MHz RAM takılıysa, DRAM frekansını 800 MHz olarak görmen lazım.

RAM ve işlemci değerlerinde bir sorun varsa ya da bu testlerin hepsinin sonucunda bir hata çıkmazsa laptop'ı yetkili bir servise götürmeni öneririm. Diskte bad sector varsa disk değişimi yapman gerekir. GPU sıcaklığında bir sorun varsa termal macun yenilemesi ve laptop'ın fanları ile ızgaralarının arasındaki tozları temizleyebilirsin. Makine yağı ile fanı yağlayabiliyorsan daha da iyi bir sonuç alabilirsin. Bunlar dışında sürücüleri güncellemek gibi şeyleri de deneyebilirsin.

Son düzenleme:

1. HD Tune ile disk üzerinde bad sector var mı ona bakmalısın. Test uzun sürecektir ancak kırmızı kareler çıkmazsa sorunun diskten olmadığı kesinleşir diyebilirim. Eğer kırmızı kareler görüyorsan oyundaki ani takılmaların nedeni bu olabilir.
  2. Oyun sırasında GPU sıcaklığını kontrol etmen gerekiyor, bunu da AIDA 64 ile yapabilirsin. Eğer çok fazla ısınma oluyorsa saat hızı düşüyor olabilir.
  3. Eğer diskte ve sıcaklıklarda sorun çıkmazsa denetim masasından güç planını inceleyebilirsin. Prize takılı iken güç planında ekranı biraz daha parlak olarak ayarlayıp, pil kullanımında düşük bir ekran parlaklığı ayarlamanı öneririm. Eğer oyun esnasında adaptör yeterli güç sağlayamıyorsa ekran parlaklığındaki ani düşüşlerden adaptör sorununu gözlemleyebilirsin.
  4. CPU-Z programı ile işlemci değerlerine ve "Memory" sekmesi altından belleklerin çalışma frekansına bakabilirsin. 1600 MHz RAM takılıysa, DRAM frekansını 800 MHz olarak görmen lazım.

RAM ve işlemci değerlerinde bir sorun varsa ya da bu testlerin hepsinin sonucunda bir hata çıkmazsa laptop'ı yetkili bir servise götürmeni öneririm. Diskte bad sector varsa disk değişimi yapman gerekir. GPU sıcaklığında bir sorun varsa termal macun yenilemesi ve laptop'ın fanları ile ızgaralarının arasındaki tozları temizleyebilirsin. Makine yağı ile fanı yağlayabiliyorsan daha da iyi bir sonuç alabilirsin. Bunlar dışında sürücüleri güncellemek gibi şeyleri de deneyebilirsin.

1. Bad Sector taramasını bu gece yapacağım yarın size sonuçları bildiririm.

2. GPU Sıcaklıklarını kontrol ettim. Herhangi bir sorun gözükmüyor.

3. Güç planı yüksek performans modunda. Prize takılı bir şekilde ekran parlaklığını orta seviyeye çektim herhangi bir ani ekran parlaklık düşüşü yaşanmadı, yine prize takılı bir şekilde ekran parlaklığını en parlak kısma çektim yine herhangi bir ani ekran parlaklık düşüşü yaşanmadı. Aynı işlemleri şarj takılı değilken denedim yine ani bir parlaklık düşüşü yaşamadım.

4. Değerleri kontrol ettim 798.1 MHz olarak gözüküyor.

@Yararsız Üye HD Tune test sonucunu ekledim hiçbir sorun yok gibi gözüküyor.

Teknik ekiple e-posta yoluyla iletişim sağlıyoruz ancak son attığım e-postaya harhangibir cevap vermediler bende yarın arayıp telefon görüşmesi yapmayı düşünüyorum. Sorunu daha detaylı anlamaları için 4 oyunda ayrı ayrı video çektim sizinde bir bakmanızı istiyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Dosya Ekleri

• Aida64 Sıcaklık Değerleri.png
    Aida64 Sıcaklık Değerleri.png
    30,3 KB · Görüntüleme: 568
  • CPU-Z Memory Bölümü.png
    CPU-Z Memory Bölümü.png
    9 KB · Görüntüleme: 397
  • HD Tune Test.png
    HD Tune Test.png
    13,8 KB · Görüntüleme: 211
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı