GPU'su takıp çıkartılabilen laptop var mı?

Aslında var hem işlemcisi hem ekran kartı değişen laptoplar, ama çok pahalıya geliyor yeni kart almak ve anakartın desteklediği kartlar ile stok kart arasında dağlar kadar fark olmuyor.
Hah işte arzu ettiğim yanıt bu. Marka, örnek veya link verebilir misiniz? Dell'in, HP'nin laptop konfigürasyon sayfaları değil ama kastettiğim şey.
Var. Framework marka laptoplar tam dediğiniz gibi.
Teşekkürler. Hemen bakıyorum.
Var. Framework marka laptoplar tam dediğiniz gibi. The Framework Laptop is now in stock!
Hahaha çok güzel. Mantık olarak tam aradığım şey. Lakin discrete GPU konusunu henüz gündeme almamışlar.
Çok teşekkürler.
MXM ekran kartlı dizüstü arıyorsunuz anladığım kadarıyla. GTX 600, 700, 900, 1000 serisine kadar olan laptoplarda vardı sanırım. Yeni 2000 ve 3000 serisindeki dizüstülerde MXM var mı bilmiyorum, araştırın.
GPU olarak, aynen!
İşte günümüzde de hala var mı bakalım.

Laptopun yanına bunlardan birini alabilirsen Type-C üzerinden falan harici ekran kartı kullanmak mümkün.
Teşekkürler. Bunları biliyorum. Aradığım şey bu değil.

Son düzenleme:
Discrete GPU işi zor, çünkü GPU hafızayla bir çalışabilmesi gereken bir şey. GDDR6 kullanmayan yeni nesil geldiğinde sizin anakartınıza lehimlenmiş GDDR6 modülünü de değiştirmeniz lazım GPU değiştirebilmek için. Eğer daha fazla enerji kullanıyorsa VRM de değiştirmeniz lazım. Aynı nesil GPU'lar belki aralarında değiştirilebilir yapılabilir, ama farklı nesillerde zor. Bu durumda yapılacak en mantıklı şey Thunderbolt üzerinden eGPU bağlanabilen, kendinden dGPUsu olmayan bir sistem yaratmak olacaktır. Bu noktadaki tutumuyla framework mantıklı geliyor bana, ama kim yanında okula/parka/kütüphaneye eGPU taşıyacak di mi?

Elbette hocam. Mesela LAN NIC çıkarıp takılabiliyor. İşlemciyi bilmiyorum, GPU için laptopa özel şekilde üretilmiş GPU lazım ki sığsın ve çalışsın.
İşte bunun yapılabildiği marka ya da oluşum arıyorum zaten.
Discrete GPU işi zor, çünkü GPU hafızayla bir çalışabilmesi gereken bir şey. GDDR6 kullanmayan yeni nesil geldiğinde sizin anakartınıza lehimlenmiş GDDR6 modülünü de değiştirmeniz lazım GPU değiştirebilmek için. Eğer daha fazla enerji kullanıyorsa VRM de değiştirmeniz lazım. Aynı nesil GPU'lar belki aralarında değiştirilebilir yapılabilir, ama farklı nesillerde zor. Bu durumda yapılacak en mantıklı şey Thunderbolt üzerinden eGPU bağlanabilen, kendinden dGPUsu olmayan bir sistem yaratmak olacaktır. Bu noktadaki tutumuyla framework mantıklı geliyor bana, ama kim yanında okula/parka/kütüphaneye eGPU taşıyacak di mi?
Ya illa ki bir uyumluluk sınırı penceresi içinde ürün sunarlar yaparlarsa öyle bir şey. Neticede, ileri seviye tak çıkar bileşenli laptoplar mevcut olsa bile, kendi markası içinde parça uyumluluğu - yukarıda yazdığınız nedenlerden ötürü - geçerli olacaktır. Neyse, dünya bile çip, plastik, vs. krizindeyken, bu iş zor. :D

Zor iş hocam, olsa bile yüksek donanım özellikleri sunmaz.
Ancak bir ara özelleştirerek satın alma seçeneği sunan bir firma görmüştüm; GPU, CPU, ekran, RAM ve SSD yükseltmesine olanak sağlıyordu satın alma aşamasında.

Bu tür parçası degişebilen laptoplar önceden vardı. Fakat şu anda laptopların genel yapısı olabildigince ince olmaya modern gözükmeye çalıştıgı için bu tür çıkartıp takılabilen parçaların sona eriyor. Öncesinde işlemcisi degişen(Technopat videosu var), ekran kartı direkt degişen laptoplar vardı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı