Grand Theft Auto: San Andreas – The Definitive Edition İnceleme

Metacritic'te yazdığım Grand Theft Auto: San Andreas – The Definitive Edition incelemesini 5000 karakter sınırına takılmadan buraya aktaracağım. İnceleme oyunu oynamayanlar için hikayedeki heyecanı ortadan kaldıracak bilgiler içeriyor.

GRAND THEFT AUTO: SAN ANDREAS – THE DEFINITIVE EDITION İNCELEME​



"Ah kahretsin, yine başlıyoruz."​



maxresdefault (1).jpg



Giriş Kısmı ve Hikâye:



Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition'ın son ayağı olan San Andreas'ı da bitirmem ile birlikte nihayet (sonunda) GTA Trilogy maceram sona erdi. Bu maceranın sona ermesi ile de oldukça mutlu olduğumu söyleyebilirim, çünkü artık bir on sene boyunca GTA Trilogy görmek istemiyorum. Bu yazdıklarımdan San Andreas'ın yeni sürümünün de aşağı yukarı diğerleri ile aynı olduğunu ve aynı hataları tekrarladığını anlamışsınızdır. San Andreas bende nostaljik olarak önemli bir yere sahip, bu oyunun eski sürümünü bilgisayar platformunda sorunlu olmasına rağmen defalarca bitirmiş ve her seferinde keyif almıştım. Ancak maalesef aynı şeyleri Definitive Edition için söyleyemeyeceğim.


Öncelikle aynı diğer GTA oyunlarının Definitive Edition sürümlerinde olduğu gibi San Andreas'ta da oynanışa getirilen hiçbir yenilik yok. Navigasyon sistemi, GTA V tarzı radyo ve silah seçme ekranı gibi birtakım küçük yenilikler yapılmış fakat bunlar 17 senelik bir oyunu 2021 yılında keyifli hale getirebilmek için maalesef yeterli değil. Oynanış ile temel mekanikler gerçekten de çok eski ve San Andreas gibi uzun bir oyunda bu mekanikler ile saatlerce oyun oynamak bir noktadan sonra inanılmaz sıkıcı oluyor.


Hikâye konusunda ise oyunu hâlâ yeterli buluyorum. III ve Vice City'den sonra San Andreas sunum, karakterler ve ilgi çekicilik konusunda bence gayet başarılı. Genel olarak hikâyenin konsepti benim hoşuma gitti ve bu konuda oyundan gerçekten de keyif aldım. Elbette oyun bu konuda kusursuz değil, hikâyeyi anlatırken bahsedeceğim bazı sıkıntılar var. Bunlardan biri CJ'in çetedeki arkadaşları Ryder ile Big Smoke ile yeteri kadar işlenmeyen geçmişi ve CJ'in çetedeki geçmişi. Bunların yeteri kadar ve iyi bir şekilde işlendiğini düşünmüyorum, o yüzden de bu hikâyenin zayıf noktalarından biri. Özellikle CJ'in Liberty City'ye gitmeden önce çetede neler yaşandığı ve Brian'ın ölümü hiçbir zaman doğru dürüst bir şekilde anlatılmamış ve bu da bence büyük bir eksiklik. Daha fazla uzatmadan oyunun hikayesini anlatmaya başlayayım, anlatırken hikayedeki kilit kısımlara değineceğimin uyarısını da bir kere daha yapayım.


unknown_2021.11.15-17.34-min.png



Los Santos'taki çete hayatından ve orada yaşadıklarından kurtulmak isteyen Carl Johnson (CJ), ailesini ve çetesini bırakıp Liberty City'ye gitmiş ve orada yaşamaya başlamıştır. 5 sene boyunca Liberty City'de yaptığı küçük çaplı hırsızlıklar ve soygunlar ile hayatını sürdüren CJ, ağabeyi Sweet'in anneleri Beverly Johson'ın ölüm haberini vermesi üzerine tekrardan Los Santos'a döner. Uçaktan indikten sonra bir taksiye binen CJ'in yolu Frank Tenpenny liderliğindeki "C.R.A.S.H" polis ekibi tarafından kesilir. Yozlaşmış bir polis olan Frank Tenpenny ile Liberty City'ye gitmeden önce tanışıklığı olan Carl, ekip tarafından taksiden indirilir ve parasının bir kısmı alınarak polis aracına bindirilir.


Araçta Tenpenny alaycı bir tavırla Carl'a geri döndüğü için mutlu olup olmadığını ve neden geri döndüğünü sorar. Carl da annesinin cenazesi için döndüğünü söyler. Daha sonra Tenpenny, on dakika önce polis memuru Ralph Pendelbury'nin ölümüne sebep olan cinayet silahını Carl'a gösterir ve cinayeti Carl'ın işlediğini ima ederek onu tehdit eder. Carl bunu reddetse de Tenpenny tehditlerine devam eder ve Carl'a fazla uzaklara gitmemesini, lazım olduğunda kendisini bulup birtakım işler vereceğini söyler. Aksi takdirde Carl'ı Pendelbury cinayetinin sorumlusu gibi gösterip onu içeri attıracaktır. İşin aslı ise Tenpenny'nin yaptığı yolsuzlukları gerekli yerlere anlatacağını söyleyen Pendelbury'yi ekibin yeni üyesi Jimmy Hernandez'e zorla öldürttüğüdür. Tenpenny bu cinayeti Carl'a yıkmakla tehdit ederek onu istediği gibi kullanabilmeyi amaçlamaktadır.


unknown_2021.11.15-18.39.png



Tenpenny tarafından rakip çete Balla bölgesinin ortasında bırakılan Carl, bir bisiklete biner ve Grove Street'teki evine gider. Eve girdiğinde eski anılarını hatırlar ve annesinin fotoğrafına bakmaya başlar. Tam bu sırada Carl'ın çeteden arkadaşı Big Smoke onu hırsız sanarak elinde bir sopa ile gelir fakat Carl bunun kendisi olduğunu söyleyerek onu durdurur. Daha sonra ikili yaşananları konuşur ve CJ'in annesinin cenazesi için mezarlığa giderler. Mezarlıkta CJ'in ağabeyi Sweet, kız kardeşi Kendl ve arkadaşı Ryder bulunmaktadır. Kendl, CJ'yi iyi karşılasa da Sweet ona soğuk davranır ve olanlardan dolayı onu suçlar. Tartışmadan sonra Kendl, Sweet'in izin vermemesine rağmen sevgilisi Cesar'ı görmeye gider, hemen ardından cenaze rakip çete Ballalar tarafından basılır ve Big Smoke'un arabası patlar.


CJ, Sweet, Ryder ve Big Smoke mezarlığın karşısındaki bisikletlere atlayarak Ballalara izlerini kaybettirmeye çalışır, yolda Ryder sürekli CJ'e yük olmaktan başka bir işe yaramadığını söyler ve neden geri döndüğünü sorar. Çete sağ salim Grove Street'e döner ve CJ dinlenmek için evine gider. Daha sonra tekrardan çete için çalışmaya başlayan Carl, Liberty City'ye dönmemeye ve Los Santos'ta kalmaya karar verir. Bu sırada çete Sweet önderliğinde ve Carl'ın desteğiyle Ballalara karşı birçok saldırı düzenler. Sweet, Carl'a soğuk davranmaya devam etse de Carl'ın çete için birçok iş yapmasından dolayı ikilinin arasındaki buzlar yavaş yavaş erir. Carl'ın Grove Street çetesinden ayrılıp başka bir çeteye dönüşen Seville Boulevard Families'in elinden Sweet'i ve kız arkadaşını kurtarması ile birlikte Carl tam anlamıyla Sweet'in güvenini tekrar kazanır.


Ardından Carl, Sweet'in isteği üzerine kız kardeşi Kendl'ı erkek arkadaşı Cesar ile buluşmaya gittiğinde takip eder. Cesar, Varrios Los Aztecas çetesinin lideridir ve Cesar'ın başka bir çeteden olması nedeniyle Sweet, Kendl için kaygılanmaktadır. Carl, Kendl'ı takip eder ve Cesar'ın katılacağı araç zıplatma etkinliğine katılabilmek için bir alçak araç alır. Carl etkinliğe katılır ve rakibini yener. Ardından Kendl ve Cesar gelir. Carl, Cesar'a sert davranır ve bu durum diğer çete üyelerinin dikkatini çeker. Çete üyeleri Carl'a doğru gelir ancak Cesar onları sakinleştirerek bir sorun olmadığını söyler. Sonra ikili konuşur ve ortam yumuşar.


unknown_2021.11.15-19.01-min.png



Diğer bir yandan da Tenpenny Carl'ı rahat bırakmamakta, sürekli ona ve çeteden arkadaşlarına iş yaptırmaktadır. Carl, Big Smoke'un ve Ryder'ın evine gittiğinde sürekli Tenpenny ile Pulaski'yle karşılaşmaktadır. Ayrıca Tenpenny Carl'ı özel olarak bir tatlıcıya çağırıp ona pis işlerini yaptırmaktan çekinmez. Bir yandan da Carl, çete işlerine devam eder. Hatta Carl, Sweet ile birlikte Grove Street çetesinden ayrılan Seville Boulevard Families ve Temple Drive Families'i tekrardan çeteye katmak için bir toplantı bile düzenler, fakat bu toplantı polis tarafından basılır.


Ayrıca Kendl'ın erkek arkadaşı Cesar ile de arasını iyi tutan Carl onunla dostluk kurar ve birlikte araba yarışına katılırlar. Daha sonra hapisten yeni çıkan ve mahalleden arkadaşı OG Loc için de ünlü şarkıcı Mad Dogg'un beste kitabını çalmak ve yine Mad Dogg'un menajerini öldürmek gibi işler yapar. CJ işleri iyice yoluna koyduktan ve Grove Street çetesi eski gücünü kazanmaya başladıktan sonra Sweet, bir otoparkta Ballalara saldıracaklarını söyler. Carl yola çıkar fakat Cesar onu arar ve önemli bir şey olduğunu, bunu görmesi gerektiğini söyleyerek Carl'ı yanına çağırır.


Carl, Cesar'ın yanına gider ve Cesar, Carl'a Big Smoke ile Ryder'ın onlara ihanet ettiğini gösterir. Big Smoke ve Ryder aslında Tenpenny ile Ballara çalışmaktadır, ayrıca Carl'ın annesi öldürülürdüğü zaman kullanılan yeşil Sabre markalı aracın da orada olduğunu gören Carl, annesinin ölümünde Big Smoke ve Ryder'ın da parmağı olduğunu anlar. Carl'ın aklına Sweet gelir ve Sweet'in tuzağa düşeceğini anlayıp ona haber vermek ister fakat Sweet telefonu açmaz. Carl hemen Sweet'in bulunduğu yere gider ancak Sweet vurulmuştur. Carl, Ballalarla biraz çatışır ve mekan polisler tarafından basılır. Ancak diğerlerinin aksine Carl tutuklanmaz ve Tenpenny ile ekibi tarafından şehir dışındaki bir kasabaya götürülür.


unknown_2021.11.15-22.57-min.png



Carl, Tenpenny'den Sweet'in hayatta olduğunu fakat hapse girdiğini öğrenir. Tenpenny, Carl'a Los Santos'a gitmemesini ve Big Smoke'tan uzak durmasını söyler, sonra da Tenpenny tarafından ağabeyinin hayatıyla tehdit edilir. Yine Tenpenny'nin pis işlerini yapmak zorunda kalan Carl, işe mahkemede Tenpenny'nin aleyhine tanıklık edecek birini öldürmekle başlar. Daha sonra bulunduğu kasabada Cesar ve Kendl ile görüşen Carl, onların güvende olduklarından emin olur. Cesar, birlikte iş yapmaları için Carl'a kuzeni Catalina'yı tavsiye eder. Carl, Catalina ile görüşür ve ikili birkaç yer belirleyip oraları soymak konusunda anlaşırlar.


Carl ve Catalina'nın iş arkadaşlığı kısa sürede aşka dönüşür fakat bu aşk pek de uzun sürmez. Catalina'nın dengesiz hareketlerinden ve psikopat bir katil olmasından rahatsız olan Carl, onunla uzun bir ilişki yürütemez ve soygunlar bitene kadar onunla sadece iş arkadaşı olmaya karar verir. Soygunlar bitince de ikilinin yolları ayrılır. Ayrıca Tenpenny aracılığı ile "The Truth" isimli biriyle de tanışan Carl, onun için de birkaç iş halleder. Daha sonra Cesar'dan kırsal alanda yasa dışı yarışlar yapıldığını öğrenen Carl, aracını alıp oraya gider ve yarışı kazanır. Yarışı kazandıktan sonra yarışı düzenleyen kişi olan Woozie ile tanışan Carl ona pek güvenmez fakat Woozie, Carl'a San Fierro'ya işi düşerse yanına uğraması için kartını verir. Yarışı kazanmasıyla yeni bir araba sahibi olan Carl, yeni aracıyla başka bir yarışa daha girer ve bu yarışta Catalina ile karşılaşır. Catalina yeni sevgilisi Claude ile Carl'ı kıskandırmak için yarışa gelmiştir fakat Carl onları pek umursamaz.


Yarışı yine kazanan Carl, kurallar gereği Claude'dan ya arabasını ya da nakit para alması gerekirken Claude ona San Fierro'daki garajının tapusunu verir, daha sonra Claude ve Catalina Liberty City'ye giderler. Carl da kendisini çağıran The Truth'un yanına gider. Truth'un tarlasına giden Carl tam onunla konuştuğu sırada polis helikopteri sesi duyulur. Tenpenny'nin kendisini sattığını anlayan Truth, Carl ile birlikte tarlasında yetiştirdiği yasa dışı otları yakar ve daha sonra birlikte San Fierro'ya giderler. Carl, Claude'dan aldığı garaja gider fakat garaj eski püsküdür ve Carl kazıklandığı için çok sinirlenir.


unknown_2021.11.17-19.52-min.png



Kendl, Cesar ve Truth'un yardımlarıyla Carl, garajı işe yarar bir yer yapmaya çalışır. Truth'un civarda çalışan arkadaşları Carl'a yardım etmek ve onunla birlikte çalışmak için garaja gelir. Bu sırada Cesar, Los Santos'taki yasa dışı madde ticaretinden sorumlu isimlerin bir yerde toplantı yapacağını öğrendiğini ve Carl ile birlikte oraya gidip olan bitene bakmaları gerektiğini söyler. Carl ile Cesar toplantının yapılacağı yere giderler ve beklemeye başlarlar. Toplantıya Ryder, T-Bone Mendez, Jizzy B ve ismi bilinmeyen biri gelir. Carl, bunların kim olduğu ve neler yaptığı hakkında bilgi edinmek için yarışta tanıştığı Woozie'den yardım alır. Woozie'nin adamı da bu kişilerin "Loco Syndicate" adlı bir örgüt olduğunu, işleri birlikte yürüttüklerini söyler.


Carl, Loco Sydicate'a sızabilmek için Jizzy B ile çalışmaya başlar ve onun güvenini kazanır. Bu sırada Woozie ile de çalışan Carl ona birçok iyilik yapar ve ikili dost olurlar. Carl, Jizzy'nin güvenini kazansa da T-Bone ona pek güvenmez. T-Bone ve Carl, örgütün üyelerinden biri olan Mike Toreno'yu kurtarmak gibi birkaç iş yaparlar. Daha sonra Carl zamanın geldiğini düşünür ve Loco Sydicate üyelerini tek tek ortadan kaldırmaya başlar. İlk önce Jizzy'yi öldüren Carl, daha sonra Ryder ile T-Bone Mendez'i ortadan kaldırır, en sonunda da Toreno'nun helikopterini düşürür. Ardından bilinmeyen biri tarafından telefonla aranan Carl, arayan kişinin ailesi hakkında bir şeyler bildiğini kanıtlaması üzerine kendisini çağırdığı yere gider.


Gittiğinde kendisine bir canavar kamyon verilir ve belirtilen süreyi aşmadan kontrol noktalarından geçmesi istenir. Carl bunu yapar ve mekâna döndüğünde bu kişinin aslında Mike Toreno olduğunu öğrenir. Carl'ın düşürdüğü helikopterde Mike Toreno'nun bulunmadığı ortaya çıkar, Toreno; Carl'ın kendisine saldıracağını önceden tahmin etmiştir. Toreno, Carl'a aslında bir ajan olduğunu ve bilerek Loco Syndicate'ın içine sızdığını söyler. Ardından da eğer ağabeyinin hapisten çıkmasını istiyorsa Carl'ın kendisine çalışması gerektiğini söyler ve ona birtakım işler yaptırır.


unknown_2021.11.18-14.19-min.png



Carl, Toreno'nun isteği üzerine Las Venturas yakınlarındaki çölde bulunan terk edilmiş havaalanını satın alır ve burada uçak kullanmayı öğrenir; daha sonra Toreno için birkaç iş daha yapar. Toreno için yaptığı işlerden sonra Woozie, Carl'ı arar ve Las Venturas'ta bir kumarhane aldığını ve Carl'ın oraya gelmesini söyler. Carl kumarhaneye gider ve Woozie ile iş yapmaya devam eder. Bu sırada Los Santos'tayken menajerini öldürdüğü ve beste kitabını çaldığı Mad Dogg'u intihar etmek üzereyken yakalayan Carl onu kurtarır ve hastaneye götürür, yeni bir menajere ihtiyacı olduğunu söyleyen Mad Dogg, Carl'a iyileştikten sonra menajeri olmasını teklif eder.


Bu sırada The Truth'un isteği üzerine Carl, çölde bulunan arkadaşları Kent Paul ile Maccer'ı alıp Ken Rosenberg'ün işlettiği fakat asıl sahibi Salvatore Leone olan kumarhaneye götürür. Bu olaydan sonra Salvatore Leone için de birkaç iş yapan Carl, daha sonra onun elinde esir kalan Kent Paul, Maccer ve Rosenberg'ün kaçmasına izin verir ve Salvatore'a onları öldürdüğünü söyler. Sonrasında Tenpenny, Carl'ı çağırarak ıssız bir yerde istihbaratçıların toplantı yaptığını, ellerinde bir dosya bulunduğunu söyler. Carl'dan bu dosyayı alıp belirtilen yere getirmesi istenir. Carl dosyayı alır ve teslim etmek için Tenpenny'ye götürür. Tenpenny, Pulaski ve Hernandez dosyayı teslim almak için gelir. Fakat Tenpenny, Hernandez'i ihanetle suçlayarak onu kürekle bayıltır. Tenpenny, Carl'a küreği vererek kendisi ve Hernandez için çukur kazmasını ister, Pulaski'ye de olayın hallolduğundan emin olmasını söyleyerek oradan ayrılır. Carl çukuru kazarken Hernandez uyanır ve Pulaski'ye doğru koşmaya başlar, ancak Pulaski onu vurur ve Hernandez çukura düşer. Pulaski kaçmaya başlar, ancak Carl onu takip eder ve yakaladıktan sonra icabına bakar. Bu sırada Mad Dogg hastaneden çıkar ve Carl'ın yanına gelir. Carl'a Los Santos'taki malikânesinin Vagos çetesinden Big Poppa tarafından ele geçirildiğini söyler. Carl da bunun üzerine Los Santos'a dönme kararı alır ve Big Poppa'yı öldürerek Mad Dogg'un malikânesini geri alır.


Carl, Los Santos'a döndükten sonra Mad Dogg'un malikânesinde kalmaya başlar. Sonradan Carl'ın burada kaldığını öğrenen Toreno gelir ve ona zor bir iş daha yaptırır. Carl bu işten sonra öfkeli bir şekilde Toreno'ya onun için artık hiçbir şey yapmayacağını söylese de Toreno geri gelir ve son bir işinin daha olduğunu söyler. Carl sinirlenir ve ona silah doğrultur fakat Toreno, Carl'ın silahını indirir. Daha sonra Carl'ın telefonu çalar, arayan Sweet'tir ve hapisten çıktığını söyler. Bunun üzerine Carl, Toreno'ya bahsettiği işin ne olduğunu sorar, Toreno ise sadece gidip ağabeyini almasını istediğini söyler.


unknown_2021.11.19-20.26_1.png



Carl gidip Sweet'i alır ve ona yaptıklarından, kurduğu işlerden bahseder. Sweet ise bu durumdan pek hoşnut olmaz çünkü Carl o yokken çete işleriyle ilgilenmemiştir. Sweet, Carl'a onu Grove Street'e götürmesini söyler, oraya gittiklerinde ise mahallenin Ballalar tarafından ele geçirildiğini görürler. İkili mahallede kontrolü tekrar sağlar. Daha sonra Sweet ile Carl birkaç bölgeyi daha Ballalardan kurtarır ve Grove Street çetesini toparlamaya çalışırlar. Carl bir yandan da yaptığı sahtekârlıklarla ünlenen OG Loc'u saf dışı bırakıp Mad Dogg'a eski ününü kazandırmak ister. Bunun için OG Loc'u takip edip Mad Dogg ile birlikte beste kitabını ondan geri alır.


Bir süre sonra Carl ve diğerleri, Tenpenny ile daha önceden Carl'ın öldürdüğü Pulaski'nin birçok farklı suçtan suçlandığını ve duruşmalarının olduğunu öğrenirler. Herkes Tenpenny'nin en azından birkaç yıl hapis cezası alacağını ve görevinden uzaklaştırılacağını düşünse de Tenpenny aklanır ve hiçbir ceza almaz. Bunun üzerine Los Santos'ta isyan çıkar ve herkes birbirine saldırmaya başlar, şehre bir kaos ortamı hakim olur. İsyan çıkması üzerine Mad Dogg'un evinde bulunan Sweet, Carl'dan mahallede isyan çıkmadığından emin olmak için onu eve götürmesini ister. Sonradan Cesar da Sweet'in evine gelir ve kendi bölgesinin ele geçirildiğini, geri almak için Carl'ın yardımına ihtiyacı olduğunu söyler. Carl ağabeyi Sweet'e kendi bölgelerini korumak için söz verdiğinden dolayı gelemeyeceğini söylese de Sweet'in isteği üzerine Cesar ile birlikte gider ve Cesar'ın birkaç adamı ile birlikte onun bölgesini kurtarırlar.


Carl, Cesar'ın bölgesini kurtardıktan sonra Sweet, Carl'ı arar ve eğer şehirde yeteri kadar bölge ele geçirebilirlerse Big Smoke'un nerede saklandığını öğrenebileceklerini söyler. Bunun üzerine Carl şehirdeki birçok bölgeyi ele geçirir, sonra da Sweet, Carl'ı arayarak bölgelerden birinde kıstırdığı elemanlardan birinin Smoke'un yerini verdiğini söyleyerek Carl'ı yanına çağırır. Carl, Sweet'in evine gider ve ikili birlikte Smoke'un bulunduğu fabrikaya giderler. Fabrikaya vardıklarında Carl, Sweet'e yalnız başına gideceğini çünkü Smoke'un ve Tenpenny'nin kendisini kullandıklarını söyler, ayrıca bu şekilde Carl geçmişteki hatalarını da telafi etmek istemektedir. Sweet başta buna pek sıcak bakmasa da Carl onu ikna eder ve yalnız başına fabrikaya girer.


unknown_2021.11.19-22.11.png



Fabrikaya girince Carl katların hepsinde birçok farklı çeteden düşmanlarla karşılaşır. Düşmanlarını birer birer öldüren Carl, en sonunda Big Smoke'un bulunduğu kata gelir. Smoke video oyunu oynamaktadır, Carl gelince oyunu bırakır. Smoke, başarılı ve dokunulmaz biri olduğunu söyleyerek "Bu işi yapalım artık." der ve silahını alır. Big Smoke ve Carl çatışmaya başlar, bu sırada da odadaki ışıklar kapatılır. Uzun bir mücadelenin ardından Carl, Big Smoke'u öldürür. Carl, Big Smoke'un cesedinin başında beklerken Tenpenny gelir ve Carl'a silah doğrultarak Big Smoke'un kasasındaki paraları doldurmasını, dışarıdaki itfaiye aracında bekleyen çaylak polislerle birlikte uçağa yetiştikten sonra şehirden ayrılacağını söyler. Carl parayı doldurur ve çantayı Tenpenny'ye atar, Tenpenny'nin onu öldüreceği sırada Carl, "Sweet!" diye bağırarak Tenpenny'yi şaşırtır ve kurtulur. Fabrikadan kaçan Tenpenny, kaçarken yangın çıkarır. Carl bir yandan yangını söndürüp yolunu açarak, bir yandan da kalan düşmanları öldürerek yanan binadan kaçar ve ardından bina patlar.


Carl'ın dışarı çıktığı sırada Tenpenny de itfaiye aracına biner, Sweet de itfaiye aracının arkasındaki merdivene tutunur. Carl arabaya binerek itfaiye aracını takip eder ve tam Sweet'in düşeceği sırada yetişerek Sweet'in arabaya düşmesini sağlar. Ardından Sweet aracın sürücü koltuğuna geçer ve Carl yan koltuğa geçerek peşlerinden gelenlere ateş eder. Uzun bir takipten sonra Tenpenny, itfaiye aracının kontrolünü kaybeder ve köprüden Grove Street'e düşer. Ağır yaralanan Tenpenny araçtan çıkıp şehri kendisinin adam ettiğini söylemeye başlasa da fazla dayanamaz ve ölür. Carl ve diğerleri de olay yerine gelir, Carl silahını çekse de Sweet onun Tenpenny'yi vurmasına izin vermez ve onun bir kazada öldüğünü, bundan dolayı kimsenin suçlanamayacağını söyler. Herkes Carl'ın evine gider, ardından Mad Dogg da kazandığı altın plak ödülü ile gelir ve herkes kutlama yapmaya başlar. Carl, sokakta ne olup bittiğine bakacağını söyleyerek evden ayrılır, hikâye bu şekilde sona erer.


unknown_2021.11.19-23.06.png



Önceden bahsettiğim gibi ben oyunun hikâyesinden memnunum. III ve Vice City'nin dikkate bile almadığım hikâyelerinden sonra San Andreas benim ilgimi çeken bir hikaye sunmayı başardı. Senaryonun genel konsepti ve birkaç karakteri hoşuma gidiyor. Özellikle kötü karakter olarak Tenpenny'yi beğendiğimi söyleyebilirim. Otoritesini ve gücünü kullanarak ana karaktere baskı uygulayan kötü karakter konseptini seviyorum, çünkü bu karakterleri yenmek beni oldukça tatmin ediyor. Tenpenny de bu tanıma uyan bir karakter. Ayrıca Tenpenny'nin seslendirmesini Samuel L. Jackson'ın yapmış olması da karaktere daha da kalite katmış. Ek olarak Tenpenny, Ryder ve Big Smoke gibi oyunun bir noktasından sonra oyunun sonuna kadar bir daha görünmeyen karakterlerden değil. Her görevde görünmese de Tenpenny sürekli hikâyenin içinde olan bir karakter. Arka arkaya görünmediği görevlerde de en azından Carl'ı arıyor ve bir şekilde hikâyedeki varlığını hissettiriyor.


Big Smoke ve Ryder ise pek de önemseyemediğim kötü karakterler oldular. Çünkü oyunun daha yarısına gelmeden ettikleri ihanetten sonra öldükleri yere kadar görünmüyorlar. Ryder yine ölmeden önce bir defa görünüyor fakat Big Smoke ihanet ettikten sonra son göreve kadar hiç görünmüyor. Görünmedikleri gibi Tenpenny'nin aksine Carl'ı telefonla da aramıyorlar ve hikâyedeki varlıkları bir noktadan sonra hiç hissedilmiyor, unutuluyorlar. Ayrıca hikâyede bir takım eksiklikler var. Önceden de bahsettiğim gibi Carl'ın çetedeki geçmişi ve Brian'ın ölümü hiçbir zaman yeteri kadar anlatılmıyor, bu da oyuncuda merak uyandırıyor ancak hiçbir şey öğrenemediğimizden oyun bitince bu konudaki soru işaretleri devam ediyor. Aynı şekilde oyunun ilk ara sahnesindeki diyaloglardan Tenpenny ile Carl'ın önceden tanıştıklarını anlayabiliyoruz fakat ikili arasındaki ilişki hiçbir zaman açıklanmıyor, bu da canımı sıkan noktalardan biri oldu. Bu konudaki bir diğer eleştirim ise Catalina ile Carl'ın aşkı olacak. Catalina ve Carl birden sevgili oluyorlar ve bu gerçekten de çok saçma bir şekilde oluyor, oyuncu da doğal olarak bu olaya anlam veremiyor. Bir görev önce yeni tanıştıkları için birbirine mesafeli davraran Catalina var Carl, sonraki görevde aniden sevgili oluyorlar ve birbirleriyle sanki senelerdir beraberlermiş gibi konuşuyorlar. Bu iki görev arasında ikilinin aşkının başladığı farklı görevler vardı da bu görevler oyundan mı çıkarıldı bilmiyorum ama gerçekten de çok saçma görünüyor.


Onun dışında hikaye sunumunu ve yukarıda bahsettiğim noktalar dışında işlenişi beğendim. Seslendirmeler gayet güzel ve ara sahnelerdeki animasyonlar önceki GTA oyunlarındakilere göre daha iyi duruyor, ara sahnelere bu oyunda önceki oyunlara göre daha fazla uğraşıldığı belli. Atletli ve kot pantolonlu Carl'ın tüm şehre hâkim olan birine dönüşmesini görmek de oldukça keyifliydi.


unknown_2021.11.18-15.45_1-min.png



Oynanış:​



Oynanış konusunda oyun maalesef oldukça sıkıcı ve eski. Definitive Edition oynanışı günümüz için keyifli hale getirecek hiçbir yenilik barındırmıyor. Temel dinamikler, vuruş hissi ve oyun içi karakter animasyonları neredeyse 20 yıllık, 2021 yılında gerçekten de çok ilkel görünüyorlar. Özellikle vuruş hissi berbat, San Andreas uzun bir oyun ve neredeyse oyun boyunca çatışılan bir yapımda vuruş hissinin kötü olması oyuncunun tüm heyecanını ortadan kaldırıyor. Kullanılan oyun motorunun günümüz için çok ilkel olduğundan dolayı tıpkı serinin önceki oyunlarında olduğu gibi bu oyunda da maalesef çoğu silahın ağırlığı hissedilmiyor. Vice City ve III'e göre San Andreas silahların geri tepmesi konusunda daha iyi, silah yeteneği iyi olmadığında çoğu zaman sol tıka basılı tutulduğunda isabet etmiyor ancak yine de günümüz için oldukça eski bir geri tepme sistemi var.


Araç sürüşü önceki oyunlara göre daha iyi ve keyifli. Önceki oyunlarda araç sürerken pek keyif almıyordum ama San Andreas bence bu konuda iyi iş çıkartmış, sürüş konusunda oyun günümüz için bile fena sayılmaz. Ayrıca araç çeşitliliği de önceki oyunlara göre oldukça arttırılmış. Artık birçok farklı çeşit uçak, helikopter, ATV, tır, hava yastıklı tekne ve bisiklet gibi araç kullanılabiliyor. Araç çeşitliliği üst düzey seviyede.


Harita olarak oyun gerçekten de çok büyük. Önceki iki oyunun küçücük haritalarından sonra San Andreas 3 farklı şehre, kasabalara, çöllere ve dağlara sahip haritasıyla karşımıza çıkıyor. Haritada keşfedilecek gerçekten de çok şey var. Ancak oyuna sis eklemek unutulmuş olacak ki harita yüksekten çok küçük ve kabartma gibi görünüyor, bu da büyüyü bozuyor. Ayrıca yine yükseğe çıkıldığı zaman haritadaki kaplamalar berbat bir hâl alıyor ve kaplamalar oldukça yakınına yaklaşmadan düzelmiyor, bu da kötü görüntüye neden oluyor.


unknown_2021.11.18-15.38-min.png



San Andreas ile seriye yüzme, tırmanma ve dans etme gibi birtakım yeni mekanikler eklenmiş. Özellikle yüzme ve tırmanma oldukça işe yarıyor. Önceki oyunlarda suya düşünce ölüyorduk, San Andreas'ta ise yüzülebildiği gibi suya dalınıp suyun altına da inilebiliyor ve o şekilde de yüzülebiliyor. Tırmanma da ufak engellere takılmayı önleyen ve oldukça pratik bir eklenti.


Silah çeşitliliği olarak oyun Vice City'deki çeşitliliği korumayı başarmış. Tornavida, kasap bıçağı gibi yakın dövüş silahları oyundan kaldırılırken çiçek ve sprey gibi bazı yakın dövüş silahları oyuna eklenmiş. Ayrıca yeni eklenen ağır tabanca, av tüfeği ve hedefe kilitlenebilen roketatar gibi ateşli silahlar da oyunda bulunuyor. Ek olarak önceki oyunların aksine San Andreas'ta bıçak ile sessizce düşmana yaklaşıldığında onu tek hamlede etkisiz hale getirmemize yarayan bir özellik de oyuna eklenmiş bulunmakta.


Seriye getirilen bir diğer yenilik ise spor salonları ve bu salonlarda öğrenilebilen yeni yakın dövüş hareketleri. CJ spor salonlarında vücut geliştirebiliyor ve farklı spor salonlarında farklı tarz dövüş hareketleri öğrenebiliyor. Örneğin bir spor salonunda Muaythai hareketleri öğretilirken bir diğerinde Kung fu öğretiliyor. Bu çeşitlilik açısından güzel bir yenilik. Ayrıca yine seride bir ilk olarak San Andreas'ta karakter istatistikleri bulunuyor. CJ'in farklı yetenekleri var ve bunların her biri de gelişince oyuncunun işine yarıyor. Mesela ciğer kapasitesi artınca CJ su altında daha uzun kalabiliyor, kondisyon artınca CJ daha uzun süre hızlı koşabiliyor, daha uzun süre hızlı bisiklet sürebiliyor ve daha uzun süre hızlı yüzebiliyor.


Aynı şekilde silah yeteneklerini arttırmak da çok yararlı, silah yetenekleri arttırılınca CJ'in bazı silahları tutuş şekli değişebiliyor ve ağır silahlarla yürüyerek ateş edebiliyor, atışları da daha isabetli oluyor. CJ'in vücut tipi olarak da farklı seçenekler mevcut. CJ çok yemek yerse şişmanlaşıyor ve hantal oluyor, zayıf kalırsa hızlı ama güçsüz oluyor, kas yaparsa hızı azalıyor ama çok güçlü oluyor. Bu da çeşitlilik sağlayan hoş özelliklerden biri.


unknown_2021.11.19-19.14.png



Oynanış konusunda son olarak görev çeşitliliği ve atmosferden bahsedeceğim. Görev çeşitliliği günümüz için bile etkileyici seviyede. Oyunda 100 tane ana görev bulunuyor ve hepsi birbirinden farklı ve çoğu da keyifli. Oyun boyunca o kadar farklı şeyler yapılıyor ki görev konusunda hiçbir sıkıcılık söz konusu olmuyor. Kalkmak üzere olan bir uçağa sızıp uçağı patlattıktan sonra aşağı atladığımız bir görevden tutun askeri üsse sızıp sırt roketi çaldığımız, savaş uçağı çalıp peşimizden gelen diğer uçakları indirdikten sonra casus gemileri patlattığımız bir göreve kadar çeşit çeşit ve heyecanlı görevler oyunda bulunuyor. Oyun bu konuda gerçekten çok iyi. Atmosfer olarak da oyunun 1990'ların çete olaylarını ve Los Santos'un yozlaşmışlığını iyi aktardığını düşünüyorum. Atmosfer olarak da oyun iyi kısacası.


Grafikler ve Performans:​



Grafik konusunda önceki Definitive Edition GTA'lar için söylediğim her şey San Andreas için de geçerli. Oyunun eski sürümüne göre Definitive Edition'da ciddi grafiksel geliştirmeler var. Aşağıya eski ve yeni sürümden alınan ekran görüntülerini ekleyip iki sürüm arasında karşılaştırma yapacağım. Bütün kaplamalar elden geçirilmiş, yeni gölge, yansıma ve ışıklandırma detayları oyuna eklenmiş. Özellikle ışıklandırma konusunda oyunu gerçekten başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Görüş mesafesi de oldukça arttırılmış fakat sis eklenmemiş olması görüş açısının getirdiği olumlu etkiyi götürüyor ve ek olarak kötü bir görüntüye neden oluyor. Araçların kapıları karanlıkta açıldığında kapı ışığının yansıması gibi ufak ama hoş grafiksel detaylar eklenmiş. Su altı grafikleri de elden geçirilmiş fakat suyun altındayken yukarısı lacivert bir görünüm alıyor ve bu benim hoşuma gitmedi. Yağmur efekti de öncekilerde olduğu gibi bu oyunda da berbat görünüyor ve göz yoruyor, acilen düzeltilmesi gerek. Oyunun grafiklerinin günümüz için nasıl olduğuna gelirsek, rahatlıkla yeterli olmadığını söyleyebilirim. Bu oyunu bitirdikten 2-3 gün sonra GTA V'e tekrar başladım ve kaç senelik oyun olmasına rağmen hâlâ bu oyundan daha iyi görünüyor. GTA V'i de bu oyunu da 1080p en yüksek ayarlarda oynadım ve bariz şekilde GTA V'in daha iyi olduğunu gördüm. Üstelik buna rağmen bu oyunda GTA V'e göre daha düşük performans aldım, bunun nedeni de oyunun berbat optimizasyonu. Saniye başına kare limitini 60'a ayarladım ve GTA V'te neredeyse hiç performans düşüklüğü yaşamazken bu oyunda sürekli performans sorunları ile karşılaştım. Bazı sahnelerde saniye başına karenin 40 civarına kadar düştüğünü gördüm ve bu sinirimi bozdu. Ayrıca oyun boyunca pek çok hatayla da karşılaştım, Definitive Edition saniye başına 60 kare desteği ile birlikte yeni hataları da yanında getiriyor. Kaldırımın yukarısında yürüyen insanlar, birden sokaktaki direğin üstüne çıkıp aniden tekrar aşağı inen yayalar, yerin altına yatmış insanlar, kaybolan köprü ve araba sürerken kaldırımdan önüme atlayan yayalar gibi birçok saçma sapan hataya şahit oldum. Elimde bunlardan birinin görüntüsü var, aşağıya ekleyeceğim. Ayrıca görevdeyken birden arabadan atlayan yapay zekâlar ve aniden ölüp göreve baştan başlamama sebep olan hatalarla da karşılaştım, bunlar bana zaman kaybettirdiği gibi beni çileden çıkaran hatalardı. Oyunu SSD'den oynamama rağmen bazı kaplamaların geç yüklendiğine de tanık oldum, oyun hatalardan geçilmiyordu maalesef.


unknown_2021.11.19-22.24-min.png



Bazı görüntüler maalesef aynı oyun içi zaman dilimine denk gelmemiş ve günün farklı saatlerinde çekilmişler.


Eski:


2.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-17.33.png



Eski:


3.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-17.52-min.png



Eski:


4.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-18.32-min.png



Eski:


6.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-18.50-min.png



Eski:


7.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-18.54-min.png



Eski:


8.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-18.56-min.png



Eski:


9.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-18.59-min.png



Eski:


11.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-19.30-min.png



Eski:


14.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-19.41-min.png



Eski:


15.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-19.41_1-min.png



Eski:


17.png


Yeni:


unknown_2021.11.15-22.35-min.png



Eski:


22.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-23.08-min.png



Eski:


23.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-23.11-min.png



Eski:


24.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-23.11_1-min.png



Eski:


25.png



Yeni:


unknown_2021.11.15-23.12-min.png



Eski:


38.png



Yeni:


unknown_2021.11.16-13.25-min.png



Eski:


Grand Theft Auto San Andreas_2021.10.16-16.23.png



Yeni:


unknown_2021.11.16-15.59-min.png



Eski:


Grand Theft Auto San Andreas_2021.10.16-17.25_1.png



Yeni:


unknown_2021.11.17-20.09-min.png



Son Söz:​



San Andreas seriye birçok yenilik getirmiş, çeşitli görev dizaynına ve serinin önceki oyunlarına göre daha sağlam bir senaryoya sahip olan başarılı bir oyun. Ancak Definitive Edition birçok hataya ev sahipliği yaptığı gibi kötü optimizasyonla karşımıza çıkıyor ve oyunun artık çok eski olan oynanışına gözle görülür hiçbir şey eklemiyor, bu yüzden de daha önceden San Andreas'ı oynamış oyuncular için Definitive Edition'da oynamaya değer hiçbir şey bulunmuyor.


62/100
 
Son düzenleme:
Aslında 200'e yakın ekran görüntüm daha var fakat 50 görsel sınırı olduğundan onları ekleyemedim.

Olsun hocam hiç görsel olmamasından iyidir, sadece yazı bir süre sonra sıkıyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Metacritic'te yazdığım Grand Theft Auto: San Andreas – the Definitive Edition incelemesini 5000 karakter sınırına takılmadan buraya aktaracağım. İnceleme oyunu oynamayanlar için hikayedeki heyecanı ortadan kaldıracak bilgiler içeriyor.

Grand Theft Auto: San Andreas – the Definitive Edition inceleme​


"ah kahretsin, yine başlıyoruz."​


Eki Görüntüle 1226855

giriş kısmı ve hikâye:


Grand Theft Auto: The trilogy – the Definitive Edition'ın son ayağı olan San Andreas'ı da bitirmem ile birlikte nihayet (sonunda) GTA Trilogy maceram sona erdi. Bu maceranın sona ermesi ile de oldukça mutlu olduğumu söyleyebilirim, çünkü artık bir on sene boyunca GTA Trilogy görmek istemiyorum. Bu yazdıklarımdan San Andreas'ın yeni sürümünün de aşağı yukarı diğerleri ile aynı olduğunu ve aynı hataları tekrarladığını anlamışsınızdır. San Andreas bende nostaljik olarak önemli bir yere sahip, bu oyunun eski sürümünü bilgisayar platformunda sorunlu olmasına rağmen defalarca bitirmiş ve her seferinde keyif almıştım. Ancak maalesef aynı şeyleri Definitive Edition için söyleyemeyeceğim.

Öncelikle aynı diğer GTA oyunlarının Definitive Edition sürümlerinde olduğu gibi San Andreas'ta da oynanışa getirilen hiçbir yenilik yok. Navigasyon sistemi, GTA V tarzı radyo ve silah seçme ekranı gibi birtakım küçük yenilikler yapılmış fakat bunlar 17 senelik bir oyunu 2021 yılında keyifli hale getirebilmek için maalesef yeterli değil. Oynanış ile temel mekanikler gerçekten de çok eski ve San Andreas gibi uzun bir oyunda bu mekanikler ile saatlerce oyun oynamak bir noktadan sonra inanılmaz sıkıcı oluyor.

Hikâye konusunda ise oyunu hâlâ yeterli buluyorum. Iıı ve Vice City'den sonra San Andreas sunum, karakterler ve ilgi çekicilik konusunda bence gayet başarılı. Genel olarak hikâyenin konsepti benim hoşuma gitti ve bu konuda oyundan gerçekten de keyif aldım. Elbette oyun bu konuda kusursuz değil, hikâyeyi anlatırken bahsedeceğim bazı sıkıntılar var. Bunlardan biri Cj'in çetedeki arkadaşları ryder ile big smoke ile yeteri kadar işlenmeyen geçmişi ve Cj'in çetedeki geçmişi. Bunların yeteri kadar ve iyi bir şekilde işlendiğini düşünmüyorum, o yüzden de bu hikâyenin zayıf noktalarından biri. Özellikle Cj'in liberty City'ye gitmeden önce çetede neler yaşandığı ve Brian'ın ölümü hiçbir zaman doğru dürüst bir şekilde anlatılmamış ve bu da bence büyük bir eksiklik. Daha fazla uzatmadan oyunun hikayesini anlatmaya başlayayım, anlatırken hikayedeki kilit kısımlara değineceğimin uyarısını da bir kere daha yapayım.

Eki Görüntüle 1226892

Los Santos'taki çete hayatından ve orada yaşadıklarından kurtulmak isteyen carl johnson (cj), ailesini ve çetesini bırakıp liberty City'ye gitmiş ve orada yaşamaya başlamıştır. 5 sene boyunca liberty City'de yaptığı küçük çaplı hırsızlıklar ve soygunlar ile hayatını sürdüren cj, ağabeyi Sweet'in anneleri beverly Johson'ın ölüm haberini vermesi üzerine tekrardan Los Santos'a döner. Uçaktan indikten sonra bir taksiye binen Cj'in yolu frank tenpenny liderliğindeki "C.R.A.S.H" polis ekibi tarafından kesilir. Yozlaşmış bir polis olan frank tenpenny ile liberty City'ye gitmeden önce tanışıklığı olan carl, ekip tarafından taksiden indirilir ve parasının bir kısmı alınarak polis aracına bindirilir.

Araçta tenpenny alaycı bir tavırla Carl'a geri döndüğü için mutlu olup olmadığını ve neden geri döndüğünü sorar. Carl da annesinin cenazesi için döndüğünü söyler. Daha sonra tenpenny, on dakika önce polis memuru ralph Pendelbury'nin ölümüne sebep olan cinayet silahını Carl'a gösterir ve cinayeti Carl'ın işlediğini ima ederek onu tehdit eder. Carl bunu reddetse de tenpenny tehditlerine devam eder ve Carl'a fazla uzaklara gitmemesini, lazım olduğunda kendisini bulup birtakım işler vereceğini söyler. Aksi takdirde Carl'ı pendelbury cinayetinin sorumlusu gibi gösterip onu içeri attıracaktır. İşin aslı ise Tenpenny'nin yaptığı yolsuzlukları gerekli yerlere anlatacağını söyleyen Pendelbury'yi ekibin yeni üyesi jimmy Hernandez'e zorla öldürttüğüdür. Tenpenny bu cinayeti Carl'a yıkmakla tehdit ederek onu istediği gibi kullanabilmeyi amaçlamaktadır.

Eki Görüntüle 1226916

Tenpenny tarafından rakip çete balla bölgesinin ortasında bırakılan carl, bir bisiklete biner ve grove Street'teki evine gider. Eve girdiğinde eski anılarını hatırlar ve annesinin fotoğrafına bakmaya başlar. Tam bu sırada Carl'ın çeteden arkadaşı big smoke onu hırsız sanarak elinde bir sopa ile gelir fakat carl bunun kendisi olduğunu söyleyerek onu durdurur. Daha sonra ikili yaşananları konuşur ve Cj'in annesinin cenazesi için mezarlığa giderler. Mezarlıkta Cj'in ağabeyi sweet, kız kardeşi kendl ve arkadaşı ryder bulunmaktadır. Kendl, Cj'yi iyi karşılasa da sweet ona soğuk davranır ve olanlardan dolayı onu suçlar. Tartışmadan sonra kendl, Sweet'in izin vermemesine rağmen sevgilisi Cesar'ı görmeye gider, hemen ardından cenaze rakip çete ballalar tarafından basılır ve big Smoke'un arabası patlar.

Cj, sweet, ryder ve big smoke mezarlığın karşısındaki bisikletlere atlayarak ballalara izlerini kaybettirmeye çalışır, yolda ryder sürekli Cj'e yük olmaktan başka bir işe yaramadığını söyler ve neden geri döndüğünü sorar. Çete sağ salim grove Street'e döner ve cj dinlenmek için evine gider. Daha sonra tekrardan çete için çalışmaya başlayan carl, liberty City'ye dönmemeye ve Los Santos'ta kalmaya karar verir. Bu sırada çete sweet önderliğinde ve Carl'ın desteğiyle ballalara karşı birçok saldırı düzenler. Sweet, Carl'a soğuk davranmaya devam etse de Carl'ın çete için birçok iş yapmasından dolayı ikilinin arasındaki buzlar yavaş yavaş erir. Carl'ın grove street çetesinden ayrılıp başka bir çeteye dönüşen seville boulevard Families'in elinden Sweet'i ve kız arkadaşını kurtarması ile birlikte carl tam anlamıyla Sweet'in güvenini tekrar kazanır.

Ardından carl, Sweet'in isteği üzerine kız kardeşi Kendl'ı erkek arkadaşı cesar ile buluşmaya gittiğinde takip eder. Cesar, varrios los aztecas çetesinin lideridir ve Cesar'ın başka bir çeteden olması nedeniyle sweet, kendl için kaygılanmaktadır. Carl, Kendl'ı takip eder ve Cesar'ın katılacağı araç zıplatma etkinliğine katılabilmek için bir alçak araç alır. Carl etkinliğe katılır ve rakibini yener. Ardından kendl ve cesar gelir. Carl, Cesar'a sert davranır ve bu durum diğer çete üyelerinin dikkatini çeker. Çete üyeleri Carl'a doğru gelir ancak cesar onları sakinleştirerek bir sorun olmadığını söyler. Sonra ikili konuşur ve ortam yumuşar.

Eki Görüntüle 1226938

Diğer bir yandan da tenpenny Carl'ı rahat bırakmamakta, sürekli ona ve çeteden arkadaşlarına iş yaptırmaktadır. Carl, big Smoke'un ve Ryder'ın evine gittiğinde sürekli tenpenny ile Pulaski'yle karşılaşmaktadır. Ayrıca tenpenny Carl'ı özel olarak bir tatlıcıya çağırıp ona pis işlerini yaptırmaktan çekinmez. Bir yandan da carl, çete işlerine devam eder. Hatta carl, sweet ile birlikte grove street çetesinden ayrılan seville boulevard families ve temple Drive Families'i tekrardan çeteye katmak için bir toplantı bile düzenler, fakat bu toplantı polis tarafından basılır.

Ayrıca Kendl'ın erkek arkadaşı cesar ile de arasını iyi tutan carl onunla dostluk kurar ve birlikte araba yarışına katılırlar. Daha sonra hapisten yeni çıkan ve mahalleden arkadaşı og loc için de ünlü şarkıcı mad Dogg'un beste kitabını çalmak ve yine mad Dogg'un menajerini öldürmek gibi işler yapar. Cj işleri iyice yoluna koyduktan ve grove street çetesi eski gücünü kazanmaya başladıktan sonra sweet, bir otoparkta ballalara saldıracaklarını söyler. Carl yola çıkar fakat cesar onu arar ve önemli bir şey olduğunu, bunu görmesi gerektiğini söyleyerek Carl'ı yanına çağırır.

Carl, Cesar'ın yanına gider ve cesar, Carl'a big smoke ile Ryder'ın onlara ihanet ettiğini gösterir. Big smoke ve ryder aslında tenpenny ile ballara çalışmaktadır, ayrıca Carl'ın annesi öldürülürdüğü zaman kullanılan yeşil sabre markalı aracın da orada olduğunu gören carl, annesinin ölümünde big smoke ve Ryder'ın da parmağı olduğunu anlar. Carl'ın aklına sweet gelir ve Sweet'in tuzağa düşeceğini anlayıp ona haber vermek ister fakat sweet telefonu açmaz. Carl hemen Sweet'in bulunduğu yere gider ancak sweet vurulmuştur. Carl, ballalarla biraz çatışır ve mekan polisler tarafından basılır. Ancak diğerlerinin aksine carl tutuklanmaz ve tenpenny ile ekibi tarafından şehir dışındaki bir kasabaya götürülür.

Eki Görüntüle 1226980

Carl, Tenpenny'den Sweet'in hayatta olduğunu fakat hapse girdiğini öğrenir. Tenpenny, Carl'a Los Santos'a gitmemesini ve big Smoke'tan uzak durmasını söyler, sonra da tenpenny tarafından ağabeyinin hayatıyla tehdit edilir. Yine Tenpenny'nin pis işlerini yapmak zorunda kalan carl, işe mahkemede Tenpenny'nin aleyhine tanıklık edecek birini öldürmekle başlar. Daha sonra bulunduğu kasabada cesar ve kendl ile görüşen carl, onların güvende olduklarından emin olur. Cesar, birlikte iş yapmaları için Carl'a kuzeni Catalina'yı tavsiye eder. Carl, Catalina ile görüşür ve ikili birkaç yer belirleyip oraları soymak konusunda anlaşırlar.

Carl ve Catalina'nın iş arkadaşlığı kısa sürede aşka dönüşür fakat bu aşk pek de uzun sürmez. Catalina'nın dengesiz hareketlerinden ve psikopat bir katil olmasından rahatsız olan carl, onunla uzun bir ilişki yürütemez ve soygunlar bitene kadar onunla sadece iş arkadaşı olmaya karar verir. Soygunlar bitince de ikilinin yolları ayrılır. Ayrıca tenpenny aracılığı ile "the truth" isimli biriyle de tanışan carl, onun için de birkaç iş halleder. Daha sonra Cesar'dan kırsal alanda yasa dışı yarışlar yapıldığını öğrenen carl, aracını alıp oraya gider ve yarışı kazanır. Yarışı kazandıktan sonra yarışı düzenleyen kişi olan woozie ile tanışan carl ona pek güvenmez fakat woozie, Carl'a san Fierro'ya işi düşerse yanına uğraması için kartını verir. Yarışı kazanmasıyla yeni bir araba sahibi olan carl, yeni aracıyla başka bir yarışa daha girer ve bu yarışta Catalina ile karşılaşır. Catalina yeni sevgilisi claude ile Carl'ı kıskandırmak için yarışa gelmiştir fakat carl onları pek umursamaz.

Yarışı yine kazanan carl, kurallar gereği Claude'dan ya arabasını ya da nakit para alması gerekirken claude ona san Fierro'daki garajının tapusunu verir, daha sonra claude ve Catalina liberty City'ye giderler. Carl da kendisini çağıran the Truth'un yanına gider. Truth'un tarlasına giden carl tam onunla konuştuğu sırada polis helikopteri sesi duyulur. Tenpenny'nin kendisini sattığını anlayan truth, carl ile birlikte tarlasında yetiştirdiği yasa dışı otları yakar ve daha sonra birlikte san Fierro'ya giderler. Carl, Claude'dan aldığı garaja gider fakat garaj eski püsküdür ve carl kazıklandığı için çok sinirlenir.

Eki Görüntüle 1226999

Kendl, cesar ve Truth'un yardımlarıyla carl, garajı işe yarar bir yer yapmaya çalışır. Truth'un civarda çalışan arkadaşları Carl'a yardım etmek ve onunla birlikte çalışmak için garaja gelir. Bu sırada cesar, Los Santos'taki yasa dışı madde ticaretinden sorumlu isimlerin bir yerde toplantı yapacağını öğrendiğini ve carl ile birlikte oraya gidip olan bitene bakmaları gerektiğini söyler. Carl ile cesar toplantının yapılacağı yere giderler ve beklemeye başlarlar. Toplantıya ryder, t-bone mendez, jizzy b ve ismi bilinmeyen biri gelir. Carl, bunların kim olduğu ve neler yaptığı hakkında bilgi edinmek için yarışta tanıştığı Woozie'den yardım alır. Woozie'nin adamı da bu kişilerin "loco Syndicate" adlı bir örgüt olduğunu, işleri birlikte yürüttüklerini söyler.

Carl, loco Sydicate'a sızabilmek için jizzy b ile çalışmaya başlar ve onun güvenini kazanır. Bu sırada woozie ile de çalışan carl ona birçok iyilik yapar ve ikili dost olurlar. Carl, Jizzy'nin güvenini kazansa da t-bone ona pek güvenmez. T-bone ve carl, örgütün üyelerinden biri olan mike Toreno'yu kurtarmak gibi birkaç iş yaparlar. Daha sonra carl zamanın geldiğini düşünür ve loco sydicate üyelerini tek tek ortadan kaldırmaya başlar. İlk önce Jizzy'yi öldüren carl, daha sonra ryder ile t-bone Mendez'i ortadan kaldırır, en sonunda da Toreno'nun helikopterini düşürür. Ardından bilinmeyen biri tarafından telefonla aranan carl, arayan kişinin ailesi hakkında bir şeyler bildiğini kanıtlaması üzerine kendisini çağırdığı yere gider.

Gittiğinde kendisine bir canavar kamyon verilir ve belirtilen süreyi aşmadan kontrol noktalarından geçmesi istenir. Carl bunu yapar ve mekâna döndüğünde bu kişinin aslında mike toreno olduğunu öğrenir. Carl'ın düşürdüğü helikopterde mike Toreno'nun bulunmadığı ortaya çıkar, toreno; Carl'ın kendisine saldıracağını önceden tahmin etmiştir. Toreno, Carl'a aslında bir ajan olduğunu ve bilerek loco Syndicate'ın içine sızdığını söyler. Ardından da eğer ağabeyinin hapisten çıkmasını istiyorsa Carl'ın kendisine çalışması gerektiğini söyler ve ona birtakım işler yaptırır.

Eki Görüntüle 1227048

Carl, Toreno'nun isteği üzerine las venturas yakınlarındaki çölde bulunan terk edilmiş havaalanını satın alır ve burada uçak kullanmayı öğrenir; daha sonra toreno için birkaç iş daha yapar. Toreno için yaptığı işlerden sonra woozie, Carl'ı arar ve las Venturas'ta bir kumarhane aldığını ve Carl'ın oraya gelmesini söyler. Carl kumarhaneye gider ve woozie ile iş yapmaya devam eder. Bu sırada Los Santos'tayken menajerini öldürdüğü ve beste kitabını çaldığı mad Dogg'u intihar etmek üzereyken yakalayan carl onu kurtarır ve hastaneye götürür, yeni bir menajere ihtiyacı olduğunu söyleyen mad dogg, Carl'a iyileştikten sonra menajeri olmasını teklif eder.

Bu sırada the Truth'un isteği üzerine carl, çölde bulunan arkadaşları kent paul ile Maccer'ı alıpken Rosenberg'ün işlettiği fakat asıl sahibi salvatore leone olan kumarhaneye götürür. Bu olaydan sonra salvatore leone için de birkaç iş yapan carl, daha sonra onun elinde esir kalan kent paul, maccer ve Rosenberg'ün kaçmasına izin verir ve Salvatore'a onları öldürdüğünü söyler. Sonrasında tenpenny, Carl'ı çağırarak ıssız bir yerde istihbaratçıların toplantı yaptığını, ellerinde bir dosya bulunduğunu söyler. Carl'dan bu dosyayı alıp belirtilen yere getirmesi istenir. Carl dosyayı alır ve teslim etmek için Tenpenny'ye götürür. Tenpenny, pulaski ve hernandez dosyayı teslim almak için gelir. Fakat tenpenny, Hernandez'i ihanetle suçlayarak onu kürekle bayıltır. Tenpenny, Carl'a küreği vererek kendisi ve hernandez için çukur kazmasını ister, Pulaski'ye de olayın hallolduğundan emin olmasını söyleyerek oradan ayrılır. Carl çukuru kazarken hernandez uyanır ve Pulaski'ye doğru koşmaya başlar, ancak pulaski onu vurur ve hernandez çukura düşer. Pulaski kaçmaya başlar, ancak carl onu takip eder ve yakaladıktan sonra icabına bakar. Bu sırada mad dogg hastaneden çıkar ve Carl'ın yanına gelir. Carl'a Los Santos'taki malikânesinin vagos çetesinden big poppa tarafından ele geçirildiğini söyler. Carl da bunun üzerine Los Santos'a dönme kararı alır ve big Poppa'yı öldürerek mad Dogg'un malikânesini geri alır.

Carl, Los Santos'a döndükten sonra mad Dogg'un malikânesinde kalmaya başlar. Sonradan Carl'ın burada kaldığını öğrenen toreno gelir ve ona zor bir iş daha yaptırır. Carl bu işten sonra öfkeli bir şekilde Toreno'ya onun için artık hiçbir şey yapmayacağını söylese de toreno geri gelir ve son bir işinin daha olduğunu söyler. Carl sinirlenir ve ona silah doğrultur fakat toreno, Carl'ın silahını indirir. Daha sonra Carl'ın telefonu çalar, arayan sweet'tir ve hapisten çıktığını söyler. Bunun üzerine carl, Toreno'ya bahsettiği işin ne olduğunu sorar, toreno ise sadece gidip ağabeyini almasını istediğini söyler.

Eki Görüntüle 1227100

Carl gidip Sweet'i alır ve ona yaptıklarından, kurduğu işlerden bahseder. Sweet ise bu durumdan pek hoşnut olmaz çünkü carl o yokken çete işleriyle ilgilenmemiştir. Sweet, Carl'a onu grove Street'e götürmesini söyler, oraya gittiklerinde ise mahallenin ballalar tarafından ele geçirildiğini görürler. İkili mahallede kontrolü tekrar sağlar. Daha sonra sweet ile carl birkaç bölgeyi daha ballalardan kurtarır ve grove street çetesini toparlamaya çalışırlar. Carl bir yandan da yaptığı sahtekârlıklarla ünlenen og Loc'u saf dışı bırakıp mad Dogg'a eski ününü kazandırmak ister. Bunun için og Loc'u takip edip mad dogg ile birlikte beste kitabını ondan geri alır.

Bir süre sonra carl ve diğerleri, tenpenny ile daha önceden Carl'ın öldürdüğü Pulaski'nin birçok farklı suçtan suçlandığını ve duruşmalarının olduğunu öğrenirler. Herkes Tenpenny'nin en azından birkaç yıl hapis cezası alacağını ve görevinden uzaklaştırılacağını düşünse de tenpenny aklanır ve hiçbir ceza almaz. Bunun üzerine Los Santos'ta isyan çıkar ve herkes birbirine saldırmaya başlar, şehre bir kaos ortamı hakim olur. İsyan çıkması üzerine mad Dogg'un evinde bulunan sweet, Carl'dan mahallede isyan çıkmadığından emin olmak için onu eve götürmesini ister. Sonradan cesar da Sweet'in evine gelir ve kendi bölgesinin ele geçirildiğini, geri almak için Carl'ın yardımına ihtiyacı olduğunu söyler. Carl ağabeyi Sweet'e kendi bölgelerini korumak için söz verdiğinden dolayı gelemeyeceğini söylese de Sweet'in isteği üzerine cesar ile birlikte gider ve Cesar'ın birkaç adamı ile birlikte onun bölgesini kurtarırlar.

Carl, Cesar'ın bölgesini kurtardıktan sonra sweet, Carl'ı arar ve eğer şehirde yeteri kadar bölge ele geçirebilirlerse big Smoke'un nerede saklandığını öğrenebileceklerini söyler. Bunun üzerine carl şehirdeki birçok bölgeyi ele geçirir, sonra da sweet, Carl'ı arayarak bölgelerden birinde kıstırdığı elemanlardan birinin Smoke'un yerini verdiğini söyleyerek Carl'ı yanına çağırır. Carl, Sweet'in evine gider ve ikili birlikte Smoke'un bulunduğu fabrikaya giderler. Fabrikaya vardıklarında carl, Sweet'e yalnız başına gideceğini çünkü Smoke'un ve Tenpenny'nin kendisini kullandıklarını söyler, ayrıca bu şekilde carl geçmişteki hatalarını da telafi etmek istemektedir. Sweet başta buna pek sıcak bakmasa da carl onu ikna eder ve yalnız başına fabrikaya girer.

Eki Görüntüle 1227163

Fabrikaya girince carl katların hepsinde birçok farklı çeteden düşmanlarla karşılaşır. Düşmanlarını birer birer öldüren carl, en sonunda big Smoke'un bulunduğu kata gelir. Smoke video oyunu oynamaktadır, carl gelince oyunu bırakır. Smoke, başarılı ve dokunulmaz biri olduğunu söyleyerek "bu işi yapalım artık." der ve silahını alır. Big smoke ve carl çatışmaya başlar, bu sırada da odadaki ışıklar kapatılır. Uzun bir mücadelenin ardından carl, big Smoke'u öldürür. Carl, big Smoke'un cesedinin başında beklerken tenpenny gelir ve Carl'a silah doğrultarak big Smoke'un kasasındaki paraları doldurmasını, dışarıdaki itfaiye aracında bekleyen çaylak polislerle birlikte uçağa yetiştikten sonra şehirden ayrılacağını söyler. Carl parayı doldurur ve çantayı Tenpenny'ye atar, Tenpenny'nin onu öldüreceği sırada carl, "sweet!" diye bağırarak Tenpenny'yi şaşırtır ve kurtulur. Fabrikadan kaçan tenpenny, kaçarken yangın çıkarır. Carl bir yandan yangını söndürüp yolunu açarak, bir yandan da kalan düşmanları öldürerek yanan binadan kaçar ve ardından bina patlar.

Carl'ın dışarı çıktığı sırada tenpenny de itfaiye aracına biner, sweet de itfaiye aracının arkasındaki merdivene tutunur. Carl arabaya binerek itfaiye aracını takip eder ve tam Sweet'in düşeceği sırada yetişerek Sweet'in arabaya düşmesini sağlar. Ardından sweet aracın sürücü koltuğuna geçer ve carl yan koltuğa geçerek peşlerinden gelenlere ateş eder. Uzun bir takipten sonra tenpenny, itfaiye aracının kontrolünü kaybeder ve köprüden grove Street'e düşer. Ağır yaralanan tenpenny araçtan çıkıp şehri kendisinin adam ettiğini söylemeye başlasa da fazla dayanamaz ve ölür. Carl ve diğerleri de olay yerine gelir, carl silahını çekse de sweet onun Tenpenny'yi vurmasına izin vermez ve onun bir kazada öldüğünü, bundan dolayı kimsenin suçlanamayacağını söyler. Herkes Carl'ın evine gider, ardından mad dogg da kazandığı altın plak ödülü ile gelir ve herkes kutlama yapmaya başlar. Carl, sokakta ne olup bittiğine bakacağını söyleyerek evden ayrılır, hikâye bu şekilde sona erer.

Eki Görüntüle 1227186

Önceden bahsettiğim gibi ben oyunun hikâyesinden memnunum. Iıı ve Vice City'nin dikkate bile almadığım hikâyelerinden sonra San Andreas benim ilgimi çeken bir hikaye sunmayı başardı. Senaryonun genel konsepti ve birkaç karakteri hoşuma gidiyor. Özellikle kötü karakter olarak Tenpenny'yi beğendiğimi söyleyebilirim. Otoritesini ve gücünü kullanarak ana karaktere baskı uygulayan kötü karakter konseptini seviyorum, çünkü bu karakterleri yenmek beni oldukça tatmin ediyor. Tenpenny de bu tanıma uyan bir karakter. Ayrıca Tenpenny'nin seslendirmesini samuel l. Jackson'ın yapmış olması da karaktere daha da kalite katmış. Ek olarak tenpenny, ryder ve big smoke gibi oyunun bir noktasından sonra oyunun sonuna kadar bir daha görünmeyen karakterlerden değil. Her görevde görünmese de tenpenny sürekli hikâyenin içinde olan bir karakter. Arka arkaya görünmediği görevlerde de en azından Carl'ı arıyor ve bir şekilde hikâyedeki varlığını hissettiriyor.

Big smoke ve ryder ise pek de önemseyemediğim kötü karakterler oldular. Çünkü oyunun daha yarısına gelmeden ettikleri ihanetten sonra öldükleri yere kadar görünmüyorlar. Ryder yine ölmeden önce bir defa görünüyor fakat big smoke ihanet ettikten sonra son göreve kadar hiç görünmüyor. Görünmedikleri gibi Tenpenny'nin aksine Carl'ı telefonla da aramıyorlar ve hikâyedeki varlıkları bir noktadan sonra hiç hissedilmiyor, unutuluyorlar. Ayrıca hikâyede bir takım eksiklikler var. Önceden de bahsettiğim gibi Carl'ın çetedeki geçmişi ve Brian'ın ölümü hiçbir zaman yeteri kadar anlatılmıyor, bu da oyuncuda merak uyandırıyor ancak hiçbir şey öğrenemediğimizden oyun bitince bu konudaki soru işaretleri devam ediyor. Aynı şekilde oyunun ilk ara sahnesindeki diyaloglardan tenpenny ile Carl'ın önceden tanıştıklarını anlayabiliyoruz fakat ikili arasındaki ilişki hiçbir zaman açıklanmıyor, bu da canımı sıkan noktalardan biri oldu. Bu konudaki bir diğer eleştirim ise Catalina ile Carl'ın aşkı olacak. Catalina ve carl birden sevgili oluyorlar ve bu gerçekten de çok saçma bir şekilde oluyor, oyuncu da doğal olarak bu olaya anlam veremiyor. Bir görev önce yeni tanıştıkları için birbirine mesafeli davraran Catalina var carl, sonraki görevde aniden sevgili oluyorlar ve birbirleriyle sanki senelerdir beraberler miş gibi konuşuyorlar. Bu iki görev arasında ikilinin aşkının başladığı farklı görevler vardı da bu görevler oyundan mı çıkarıldı bilmiyorum ama gerçekten de çok saçma görünüyor.

Onun dışında hikaye sunumunu ve yukarıda bahsettiğim noktalar dışında işlenişi beğendim. Seslendirmeler gayet güzel ve ara sahnelerdeki animasyonlar önceki GTA oyunlarındakilere göre daha iyi duruyor, ara sahnelere bu oyunda önceki oyunlara göre daha fazla uğraşıldığı belli. Atletli ve kot pantolonlu Carl'ın tüm şehre hâkim olan birine dönüşmesini görmek de oldukça keyifliydi.

Eki Görüntüle 1227233

oynanış:​


Oynanış konusunda oyun maalesef oldukça sıkıcı ve eski. Definitive Edition oynanışı günümüz için keyifli hale getirecek hiçbir yenilik barındırmıyor. Temel dinamikler, vuruş hissi ve oyun içi karakter animasyonları neredeyse 20 yıllık, 2021 yılında gerçekten de çok ilkel görünüyorlar. Özellikle vuruş hissi berbat, San Andreas uzun bir oyun ve neredeyse oyun boyunca çatışılan bir yapımda vuruş hissinin kötü olması oyuncunun tüm heyecanını ortadan kaldırıyor. Kullanılan oyun motorunun günümüz için çok ilkel olduğundan dolayı tıpkı serinin önceki oyunlarında olduğu gibi bu oyunda da maalesef çoğu silahın ağırlığı hissedilmiyor. Vice City ve III'e göre San Andreas silahların geri tepmesi konusunda daha iyi, silah yeteneği iyi olmadığında çoğu zaman sol tıka basılı tutulduğunda isabet etmiyor ancak yine de günümüz için oldukça eski bir geri tepme sistemi var.

Araç sürüşü önceki oyunlara göre daha iyi ve keyifli. Önceki oyunlarda araç sürerken pek keyif almıyordum ama San Andreas bence bu konuda iyi iş çıkartmış, sürüş konusunda oyun günümüz için bile fena sayılmaz. Ayrıca araç çeşitliliği de önceki oyunlara göre oldukça arttırılmış. Artık birçok farklı çeşit uçak, helikopter, ATV, tır, hava yastıklı tekne ve bisiklet gibi araç kullanılabiliyor. Araç çeşitliliği üst düzey seviyede.

Harita olarak oyun gerçekten de çok büyük. Önceki iki oyunun küçücük haritalarından sonra San Andreas 3 farklı şehre, kasabalara, çöllere ve dağlara sahip haritasıyla karşımıza çıkıyor. Haritada keşfedilecek gerçekten de çok şey var. Ancak oyuna sis eklemek unutulmuş olacak ki harita yüksekten çok küçük ve kabartma gibi görünüyor, bu da büyüyü bozuyor. Ayrıca yine yükseğe çıkıldığı zaman haritadaki kaplamalar berbat bir hâl alıyor ve kaplamalar oldukça yakınına yaklaşmadan düzelmiyor, bu da kötü görüntüye neden oluyor.

Eki Görüntüle 1227261

San Andreas ile seriye yüzme, tırmanma ve dans etme gibi birtakım yeni mekanikler eklenmiş. Özellikle yüzme ve tırmanma oldukça işe yarıyor. Önceki oyunlarda suya düşünce ölüyorduk, San Andreas'ta ise yüzülebildiği gibi suya dalınıp suyun altına da inilebiliyor ve o şekilde de yüzülebiliyor. Tırmanma da ufak engellere takılmayı önleyen ve oldukça pratik bir eklenti.

Silah çeşitliliği olarak oyun Vice City'deki çeşitliliği korumayı başarmış. Tornavida, kasap bıçağı gibi yakın dövüş silahları oyundan kaldırılırken çiçek ve sprey gibi bazı yakın dövüş silahları oyuna eklenmiş. Ayrıca yeni eklenen ağır tabanca, av tüfeği ve hedefe kilitlenebilen roketatar gibi ateşli silahlar da oyunda bulunuyor. Ek olarak önceki oyunların aksine San Andreas'ta bıçak ile sessizce düşmana yaklaşıldığında onu tek hamlede etkisiz hale getirmemize yarayan bir özellik de oyuna eklenmiş bulunmakta.

Seriye getirilen bir diğer yenilik ise spor salonları ve bu salonlarda öğrenilebilen yeni yakın dövüş hareketleri. Cj spor salonlarında vücut geliştirebiliyor ve farklı spor salonlarında farklı tarz dövüş hareketleri öğrenebiliyor. Örneğin bir spor salonunda Muay Thai hareketleri öğretilirken bir diğerinde kung fu öğretiliyor. Bu çeşitlilik açısından güzel bir yenilik. Ayrıca yine seride bir ilk olarak San Andreas'ta karakter istatistikleri bulunuyor. Cj'in farklı yetenekleri var ve bunların her biri de gelişince oyuncunun işine yarıyor. Mesela ciğer kapasitesi artınca cj su altında daha uzun kalabiliyor, kondisyon artınca cj daha uzun süre hızlı koşabiliyor, daha uzun süre hızlı bisiklet sürebiliyor ve daha uzun süre hızlı yüzebiliyor.

Aynı şekilde silah yeteneklerini arttırmak da çok yararlı, silah yetenekleri arttırılınca Cj'in bazı silahları tutuş şekli değişebiliyor ve ağır silahlarla yürüyerek ateş edebiliyor, atışları da daha isabetli oluyor. Cj'in vücut tipi olarak da farklı seçenekler mevcut. Cj çok yemek yerse şişmanlaşıyor ve hantal oluyor, zayıf kalırsa hızlı ama güçsüz oluyor, kas yaparsa hızı azalıyor ama çok güçlü oluyor. Bu da çeşitlilik sağlayan hoş özelliklerden biri.

Eki Görüntüle 1227290

Oynanış konusunda son olarak görev çeşitliliği ve atmosferden bahsedeceğim. Görev çeşitliliği günümüz için bile etkileyici seviyede. Oyunda 100 tane ana görev bulunuyor ve hepsi birbirinden farklı ve çoğu da keyifli. Oyun boyunca o kadar farklı şeyler yapılıyor ki görev konusunda hiçbir sıkıcılık söz konusu olmuyor. Kalkmak üzere olan bir uçağa sızıp uçağı patlattıktan sonra aşağı atladığımız bir görevden tutun askeri üsse sızıp sırt roketi çaldığımız, savaş uçağı çalıp peşimizden gelen diğer uçakları indirdikten sonra casus gemileri patlattığımız bir göreve kadar çeşit çeşit ve heyecanlı görevler oyunda bulunuyor. Oyun bu konuda gerçekten çok iyi. Atmosfer olarak da oyunun 1990'ların çete olaylarını ve Los Santos'un yozlaşmışlığını iyi aktardığını düşünüyorum. Atmosfer olarak da oyun iyi kısacası.

grafikler ve performans:​


Grafik konusunda önceki Definitive Edition GTA'lar için söylediğim her şey San Andreas için de geçerli. Oyunun eski sürümüne göre Definitive Edition'da ciddi grafiksel geliştirmeler var. Aşağıya eski ve yeni sürümden alınan ekran görüntülerini ekleyip iki sürüm arasında karşılaştırma yapacağım. Bütün kaplamalar elden geçirilmiş, yeni gölge, yansıma ve ışıklandırma detayları oyuna eklenmiş. Özellikle ışıklandırma konusunda oyunu gerçekten başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Görüş mesafesi de oldukça arttırılmış fakat sis eklenmemiş olması görüş açısının getirdiği olumlu etkiyi götürüyor ve ek olarak kötü bir görüntüye neden oluyor. Araçların kapıları karanlıkta açıldığında kapı ışığının yansıması gibi ufak ama hoş grafiksel detaylar eklenmiş. Su altı grafikleri de elden geçirilmiş fakat suyun altındayken yukarısı lacivert bir görünüm alıyor ve bu benim hoşuma gitmedi. Yağmur efekti de öncekilerde olduğu gibi bu oyunda da berbat görünüyor ve göz yoruyor, acilen düzeltilmesi gerek. Oyunun grafiklerinin günümüz için nasıl olduğuna gelirsek, rahatlıkla yeterli olmadığını söyleyebilirim. Bu oyunu bitirdikten 2-3 gün sonra GTA V'e tekrar başladım ve kaç senelik oyun olmasına rağmen hâlâ bu oyundan daha iyi görünüyor. GTA V'i de bu oyunu da 1080p en yüksek ayarlarda oynadım ve bariz şekilde GTA V'in daha iyi olduğunu gördüm. Üstelik buna rağmen bu oyunda GTA V'e göre daha düşük performans aldım, bunun nedeni de oyunun berbat optimizasyonu. Saniye başına kare limitini 60'a ayarladım ve GTA V'te neredeyse hiç performans düşüklüğü yaşamazken bu oyunda sürekli performans sorunları ile karşılaştım. Bazı sahnelerde saniye başına karenin 40 civarına kadar düştüğünü gördüm ve bu sinirimi bozdu. Ayrıca oyun boyunca pek çok hatayla da karşılaştım, Definitive Edition saniye başına 60 kare desteği ile birlikte yeni hataları da yanında getiriyor. Kaldırımın yukarısında yürüyen insanlar, birden sokaktaki direğin üstüne çıkıp aniden tekrar aşağı inen yayalar, yerin altına yatmış insanlar, kaybolan köprü ve araba sürerken kaldırımdan önüme atlayan yayalar gibi birçok saçma sapan hataya şahit oldum. Elimde bunlardan birinin görüntüsü var, aşağıya ekleyeceğim. Ayrıca görevdeyken birden arabadan atlayan yapay zekâlar ve aniden ölüp göreve baştan başlamama sebep olan hatalarla da karşılaştım, bunlar bana zaman kaybettirdiği gibi beni çileden çıkaran hatalardı. Oyunu SSD'den oynamama rağmen bazı kaplamaların geç yüklendiğine de tanık oldum, oyun hatalardan geçilmiyordu maalesef.

Eki Görüntüle 1227318


son söz:​


San Andreas seriye birçok yenilik getirmiş, çeşitli görev dizaynına ve serinin önceki oyunlarına göre daha sağlam bir senaryoya sahip olan başarılı bir oyun. Ancak Definitive Edition birçok hataya ev sahipliği yaptığı gibi kötü optimizasyonla karşımıza çıkıyor ve oyunun artık çok eski olan oynanışına gözle görülür hiçbir şey eklemiyor, bu yüzden de daha önceden San Andreas'ı oynamış oyuncular için Definitive Edition'da oynamaya değer hiçbir şey bulunmuyor.

62/100

Abicim video yap ya... Gene çok güzel olmuş eline sağlık.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı