Grosjean'ın şans eseri yaşaması

@WaiiXD Senin mühendisliği küçümsediğini ya da önemsemediğini söylemiyorum. Sadece bu kadar uzun yılların tecrübesiyle, kendi işinde en iyiler arasında olan insanların ölümleri engellemek için geliştirdiği şeylerin işe yaramasından sonra sürücünün kurtulmasının "şans" olduğunun söylenmesi bana tuhaf geliyor. 2020 model bir arabayla 1960 model bir arabanın kafa kafaya çarpışmasında, 1960 model arabadaki herkes ölürken son model arabadaki 4 kişinin burnu kanamadan arabadan çıkması bir şans ya da tesadüf değildir mesela.

Birkaç sitede bu kazayla ilgili yorumlara baktım, Grosjean'ın kurtulmasını direkt sevilen kul (god's beloved son) olmasına bağlayana bile denk geldim...
 
İşin ar-ge, mühendislik kısmını geçiyorum da gerçek anlamda şans payı var ki burada.
Burada şans faktörü yok, mühendislik başarısı var.

Bu durum ağır hasta olduğunda doktora koşup, doktor kendisini kurtardıktan sonra Allah'a şükür beni korudu diyenlerin ikiyüzlülüğünden farksız oluyor. Madem ki Allah'ın seni her şeyden koruyacağına inanıyorsun, o zaman doktora (bir kula) niye koşuyorsun? Tutarlı olmak lazım, burada da mühendisler on yılların teknolojik bilgisiyle en teknolojik ve en dayanıklı ürünlerden birini yapmışlar. Sürücü kazadan çok hafif bir yanıkla çıktığında bazıları öldürmeyen Allah öldürmüyor diyor, bazıları mucize diyor...
Ülkenin özeti resmen. Dün de bu kaza olunca Grosjean'ı Allah korudu diye yorum yapıyordular dediğin gibi ben mühendis olsam gece gündüz bunlara söverim.
 
Mühendisliği falan bir tarafa bırakın ya, direkt insan hayatıyla yazılmış kurallar, F1'dekiler. Mesela bugün arabalara binmemizi sağlayan kurallar da, F1'deki ölümler nedeniyle hayata geçiyor, yani bu sporda her kural kanla yazılmış ya da acı bir tecrübenin sonucu ortaya çıkmış.

Çoğu kişi yangını tehlikeli olarak gördü, ben de ilk başta öyle zannettim. Ama asıl tehlikeli olan, aracın metal bariyerlere saplanması oldu. Bu şekilde metal bariyerlere saplanma sonucu, ağır kafa hasarı hatta kafa kopması nedeniyle ölen pilotlar var.

Lorenzo Banzini değil Bandini bu arada. Ayrıca o kazayla bunun uzaktan yakından alakası yok. Gro'nun bu kazası, Helmuth Koinigg'in 74 ve François Cevert'in 73'teki çok kötü kazasıyla oldukça benzer. Buradaki asıl öldürücü faktör bariyer.

Bu metal bariyerler F1'de çok can aldı... Her ne kadar pistin çok az çarpılacak bir yerinde olsa da, gördüğümüz gibi, akıl almayan kazlarda bile bu bariyerlerle temas yaşanabiliyor. Bence FIA, herhangi bir pistteki tüm metal bariyerleri TechPro ya da lastik bariyerlerle değiştirmeli. Lecrec'in Monza'daki kazası mesela, orada TechPro bariyerler kaza riskini büyük ölçüde azaltmıştı.

Neyse, eğer bu geçtiğimiz hafta sonu ilk kez F1 izlediyseniz, bu sporun gerçek yüzünü görmüş oldunuz. Her ne kadar mühendisliğin altın çağlarını yaşasak da, hala daha F1 pilotları araçlara binerken canlarını büyük ölçüde tehlikeye atıyor. İşte bu nedenle, benim için motor sporları, özellikle F1 ve WRC, dünyanın en gerçek ve trajik sporlarından biri...

Cevert'in kazası... Senna'nın kazası gibi F1'deki en acı ve korkunç kazalardan birisi:

c8837b02947284b4e0f0839f71d838e5.jpg


d797156bc60b4d64c886ef4b454644cf.jpg
 
Şans diye tabir edilebilecek şey belki kazanın starttan hemen sonra olması olabilir. Tıbbi araç halihazırda arkadan takip ediyor olmasa Grosjean çok daha ağır yanıklara maruz kalabilirdi.
 

Geri
Yukarı