Gsync ve V-Sync

Monitörünüz 75Hz. Ekran kartınız AMD olduğu için FreeSync destekler. Oyunlarda FPS 75'in üzerine çıktığı zaman yırtılmalar görürsünüz. Büyük ihtimal oyunlarda 75 FPS üstü alıyorsunuz. V-Sync direk 75 FPS'e sabitlediği için ekran görüntünüz yırtılmıyor. AMD Catalyst Control girerek FPS'i 74'e sabitleyin. Böyle bir ayar var mı AMD'nin panelinde bilmiyorum. Dediğim yöntem ile V-Sync açmadan, FreeSync kullanıp yırtılma yaşamazsınız.
Ayarlar yüksek olduğu için 50 FPS civarında alıyorum. Sadece FreeSync açık yırtılma oluyor. 45'e falan sabitledim gene aynı.

Ayarlar yüksek olduğu için 50 FPS civarında alıyorum. Sadece FreeSync açık yırtılma oluyor. 45'e falan sabitledim gene aynı.
FreeSync açıkken FPS 75 üzerine çıkmadığı sürece yırtılmaların olmaması gerekiyor. Yeni bir konu açarak, AMD hakkında daha bilgili olan arkadaşlardan sorununuz hakkında yardım istemeniz daha mantıklı olur. Böylelikle konu sahibi arkadaşın sayfasını meşgul etmemiş oluruz.

Freesync monitörde Gsync çalışıyor;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Standart monitörler belirli HZ değerlerinde çalışırlar (60-75-100-120-144 HZ gibi). Gsync veya Freesync destekli monitörler ise sabit HZ yerine an be an ekran kartından gelen görüntüye göre kendini kalibre eder (80- 97-117-142-60 HZ gibi). Böylece FPS dalgalanırken görüntüde takılma olmaz.
Yırtılma olayı ise gelen görüntünün monitörün HZ değerinden yüksek olmasının sonucu ( örneğin ekran kartı 150 FPS yollarken monitör en fazla 144 HZ ile 144 FPS'e kadar görüntü verebilir).
Yırtılmayı freesync veya gsync önlemez, takılmayı önler. Yırtılmayı önlemek için destekliyorsa oyun ayarlarından, yoksa ekran kartı driverından veya harici bir programla ( MSI Afterburner) kare hızı sınırlamayı aktif etmek gerekir.
Yapılan testlerde kare hızı sınırlamada varsa oyunun ayarlarından yapmanın en düşük gecikme sağladığı tespit edilmiştir.
Özetle: Düşük gecikme, takılma ve yırtılma olmadan oyun keyfi için freesync/gsync + oyun içinde kare hızı sınırlama.

Son düzenleme:
Acaba monitörden veya sürücüden kaynaklı başka bir sorun mu var? Çünkü siz genel olarak bir yırtılma var diyorsunuz.
Bence sizin başka bir sorununuz var çünkü sürekli olduğunu söylüyorsunuz. (Bir oyun veya durum için değil.) Ya monitörünüzün FreeSync çalışma aralığı dışına çıkıyorsunuz ya da sürücü güncelliği açısından bir sorun yaşıyor olabilirsiniz. Radeon ayarlar'dan bir kontrol edin isterseniz çünkü frekans aralığı dar ise kare hızı onun dışına çıkınca FreeSync'de direkt yırtılma yaşıyorsunuzdur, V-Sync açınca da sabitlendiği için o aralıkta tutma imkanı buluyordur. (Tabi ona bağlı olarak bazı sorunlar olabilir ekran kartına binen yükten ötürü.)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı