Hemen yapayım.
GTA IV'ü çok daha önceden çıkmış olmasına rağmen San Andreas ile kıyaslayacağım.
GTA IV:
Araba sürme mekanikleri, karakter yönetme, çevre ile iletişime geçme (obje fırlatmak gibi), diğer serilere göre daha aykırı bir tonda gitmesi, mekanikler, vuruş hissi, yakın dövüş açısından San Andreas'tan daha iyi bir oyun. Hikaye konusunu eleştirmeyeceğim, o konuda yeterli bir bilgim yok.
Gta San Andreas:
Karakter kadrosu açısından efsanedir, halen daha karakterler tartışılır. Bu konuda San Andreas daha başarılı ve daha geniş kapsamlı bir iş çıkarmıştır.
Harita açısından daha iyidir. GTA IV, bu haritayı San Andreas'tan daha iyi bir biçimde doldurmuş olabilir fakat büyüklük, yapılacak aktiviteler, 3 adet devasa şehir ve onlarca kasabamsı mekanlar San Andreas'i özelleştirir. GTA IV'ün bu konuda hiçbir şansı yok.
GTA IV'te açık dünyada yapılacak aktiviteler sınırlıdır. Bununla birlikte de, para harcanacak yerler de kısıtlıdır. Ayrıca lunapark gibi eğlence mekanlarına gidildiğinde, atmosfer karanlık yapıda olduğu için oyuncuya zevk vermeyecektir. Düşünün, bir oyunda lunaparka gidip dönme dolaba biniyorsunuz. Yaklaşık 1 dakika boyunca dönme dolapta oturuyorsunuz. Yapacağınız şey manzarayı izlemek. Fakat GTA IV'te doya doya bakmak isteyeceğiniz bir atmosfer, bir cıvıl cıvıllık var mı? Hayır. San Andreas'ta yapılan neredeyse hiçbir açık dünya aktivitesini bu oyunda yapabiliyor musunuz? Hayır. Ama bu oyun açık dünya olarak çıkmasına rağmen açık dünyada yapılacak neredeyse hiçbir aktivitenin olmaması, serinin ağırlığına zarar verir nitelikte.
Görevler konusunda evet, GTA IV, San Andreas'ten çok daha fazla bir göreve sahip. Fakat görev çeşitliliği azdır. Çoğu görev birbirini tekrar ettiği için oyuncuya zevk vermeyecek. San Andreas'ta görev sayısı az olmasına rağmen, görev çeşitliliği daha fazla olan bir oyundur. Görevleri birbirinin aynısı olan bir oyunu uzun süre oynamak yerine, görevlerinin daha az birbirine benzediği kısa bir oyunu oynamayı yeğlerim.
San Andreas'ı hepimiz küçükken, büyükken oynadık. Hangimiz sırf eğlencesine bir dağa çıkıp paraşütle atlamadı, fantastik hareketler yapmadı? GTA IV'te "sırf eğlencesine" bu tarz etkinlikler yaptığınızı düşünmüyorum. Belki de yapıyorsunuz, bilmiyorum.
Son olarak, satış rakamları. 2011'de San Andreas'ın 22 milyon adet sattığı söyleniyor. 2013'te de GTA IV 25 milyon adet sattığı söyleniyor. Arada 4 sene fark olmasına rağmen, satış rakamlarının bu kadar yakın olması da dediklerimi az çok kanıtlar nitelikte. Sırf adaletsizlik olmasın diye GTA V ile karşılaştırmayıp San Andreas ile karşılaştırdım. GTA serisine hakim değilim, daha fazla bilgim olsaydı daha da yazardım. Objektif bir şekilde yazdığımı düşünüyorum.