GTA 4 vs GTA 5

Bir mod bir oyunu daha iyi yapmaz.
Mod desteği daha kapsamlı desen hadi anlarım ama orada da GTA V kat be kat daha iyi.

Ayrıca birkaç iyi nokta sayıp GTA IV daha iyi demek saçmalık olur.
GTA V, GTA IV'den çok daha fazla çeşitli silah seçeneğine sahip.
Mod sayısı çok çok daha fazla.
Haritası daha büyük ve daha çok yapılacak etkinlik bulunuyor.
Fizik motoru olarak ikisi de euphoria kullanıyor temel olarak bakarsak yani arada çok fark yok.
Daha canlı hissettiren bir dünya ya sahip.
Adamakıllı bir checkpoint sistemine sahip (bu bile yeter :D )
GTA IV'ün o insanı bayan tonundan kurtulmuş.
Araba çeşitliliği çok daha fazla.

Bir de kişisel noktaya gelirsek. GTA V'in görevleri çok daha aksiyonlu, uçmalı kaçmalı ve bolca patlama içeriyor.
Bu beni ve birçok kişiyi çok daha eğlendiriyor.
GTA IV ise gerçekçi olmayı amaçlıyor, yani arkadaşınızı bir mafya babası kaçırdı diye 100 kişinin arasına dalma fırsatı size hikaye olarak tanımıyor. Küçük bir uçakla dev bir uçağın arkasından girip herkesi öldürdükten sonra paraşütle o uçaktan atlamanıza imkan vermiyor. Arkasına bomba takılmış bir kamyon veriyor size kamyon sürüyorsunuz. En son görev (kız arkadaşımızın öldürüldüğü gerçeklik) oyunun tartışmasız en aksiyonlu bölümü ancak GTA V için normal bir görev bile diyebiliriz.
Daha ilk bölüm bile ondan çok daha aksiyonlu. Hatta 4.görevdi sanırım micheal ile köprüde arabadan başka bir arabaya atlamaya çalışırken arabayı sabit tutmaya çalışıyoruz ya da ondan daha önceydi sanırım bir çeteden motor çalmaya çalışırken birçok kişi ile çatışıp sonunda kovalamacaya giriyoruz ve sonra motorla geri dönüyoruz. GTA IV'ün hangi görevinde bu tür bir aksiyon var?
Benim hatırladığım kadarıyla böyle bir aksiyona girmek için oyunun en az %50'si bitmeli gibi bir şey.

Bu aksiyon beni çok eğlendirir ama sen gerçekçiliği ararsın. Bu GTA IV'ü daha iyi veya daha kötü yapmaz. Bu yüzden de iki oyunu bu noktada karşılaştırmak kesinlikle mantıklı olmaz.
Dediklerine kısmen katılıyorum ancak çeşitlilik ve fizikte çok yanlış düşünüyorsun.

İkiside euphoria fizik motoru kullanıyorlar ama GTA IV de çok daha iyi ayarlanmış araç sürme mekaniği, npc tepkileri, yapay zeka çok daha iyi GTA IV de. GTA V de npc nin yanına gidip durunca hemen ya seni itip kavga ediyorlar yada oradan uzaklaşıyorlar. Polisin yanında dikilince tutukluyorlar. Ayrıca kavga ederken adamı tek yumrukla indiriyorsun kombat sistemide çok zayıf. NPC lerin mermilere karşı tepkileride GTA IV de çok daha iyi bacağına sıkıyorsun adam topallıyor. GTA V de adam ölüyor hemen. Yerdeki eşyaları alıp fırlatabiliyorsun ve çoğu yere tırmana biliyorsun. GTA V de oturan birinin üstüne atlayınca öldüğünü hatırlıyorum 😀

Çeşitliliğe gelirsek. GTA IV de hastane, karakol, yemek salonları, barlar, İnternet kafeler, bovling salonu gibi envayi çeşit mekan bulunuyor bir sürü arkadaşın var onlarla takılabiliyorsun sevgilide yapabiliyorsun. GTA V de sadece ana karakterler ile takılabiliyorsun

Görev konusuna gelirsek. Zevkler tartışılmaz. Amerikan filmlerinde uçuk kaçık çatışmaları seven GTA V görevlerini sevebilir. GTA IV de ise böyle görevler yok daha gerçekçi pek çatışma yok demişsin başlarda ama oyundaki ilk antagonist (ana düşman) öldükten sonra çok çatışmalı görevler oluyor

Hikaye kurgusu GTA IV de çok daha mantıklı. Oyunun hikayesi teması gibi kara o ciddiyet ortamı benim çok hoşuma gidiyor. GTA IV deki yapacağınız seçimler hikayeyi etkiliyor.

GTA V in çok eksik yanı var sanki grafiklere yoğunlaşıp oyunu daha erken çıkarmak için çoğu özelliği eklememiş gibiler.

Sonuç olarak tabikide zevkler renkler tartışılmaz.
Aksiyon ve eğlence arayan GTA V
Gerçekçilik ve ciddiyet arayan GTA IV oynar
Zaten iki oyunda tam bir başyapıt

Mekanik ve oynanış ve hikaye açısından GTA 4. Grafik açısından ise GTA 5. Şahsen bir kaç gün önce GTA 4'e başladım ve bu oyunda GTA 5'ten daha çok şey yapabildiğimi gördüm.
Oyunda telefon ile konuşurken bile insanlar gerçekçi cevaplar veriyor. :D Bana göre GTA 4 daha iyi ama GTA 5'in de yeri ayrıdır.

@Çiko1605 öncelikle ben iki oyundan GTA IV'ü bir aralar çok daha fazla seviyordum ama sonradan GTA V'i daha eğlenceli bulmaya başladım.
GTA IV benim geçmişimde çok çok daha yer kaplıyor o rezil optimizasyonu yüzünden.
GTA IV de hastane, karakol, yemek salonları, barlar, internet kafeler, bovling salonuna gidebiliyoruz tamam ama (sanırım karakola gidemiyorduk bu arada) bunlardan sadece internet kafe ve bovling salonu ile etkileşime geçebiliyoruz.
GTA V'de de var bunlardan sadece GTA IV'ün aksine çok çok daha az binanın içine girebiliyoruz.
Ne kaybediyor?
Çeşitlilik kaybediyor ama araba modifiyesi, silah modifiyesi, internetten alınabilecek araçlar, borsa, bina satın alma ve çok daha çeşitli kıyafet mağazaları ile bunun kat be kat fazlasını kazanıyor.
GTA IV'ün karanlık teması ise ilk başta benim de hoşuma gitsede uzun süre oynadıktan sonra bayıyor.
Modlarla ve ayarlarla renkleri düzeltseniz bile oyunda ki her yer kahverengiye boyanmış.

Araba sürüş dinamikleri ise zaten tartışılmaz, evet GTA IV çok çok daha iyi.
Bunun nedeni GTA V çok çok daha casual oyuncu kitlesine hitap ediyor.
Ya oyunda ki 10 kat azalttım ona rağmen düşmanların arasına çok rahat dalıp herkesi öldürebiliyordum.
Silah sekmesi diye bir şey hiç yok zaten.
2-3 mod yükleyerek bunları düzeltince oyunda çatışmak ne kadar tatlı oluyor size anlatamam. GTA IV de bunlar ise direkt oyunda var.

Son dediğinize katılıyorum evet ama çeşitlilik ve açık dünya konusunda GTA V çok çok daha iyi.
GTA IV'ün fiziği çok daha iyi entegre edilmiş katılıyorum lakin hikaye kurgusuna katılmıyorum.
Çok önemsememiz istenilen kız arkadaşımız bile (bakın adını bile unuttum oyunu 3 kere bitirmeme rağmen katia mıydı neydi?) ilişkimiz o kadar iğrenç kurgulanmış ki 2-3 ara sahnede bir bakışıyorlar, hafif bir konuşuyorlar hop hemen sevgililer.

@Çiko1605 öncelikle ben iki oyundan GTA IV'ü bir aralar çok daha fazla seviyordum ama sonradan GTA V'i daha eğlenceli bulmaya başladım.
GTA IV benim geçmişimde çok çok daha yer kaplıyor o rezil optimizasyonu yüzünden.
GTA IV de hastane, karakol, yemek salonları, barlar, internet kafeler, bovling salonuna gidebiliyoruz tamam ama (sanırım karakola gidemiyorduk bu arada) bunlardan sadece internet kafe ve bovling salonu ile etkileşime geçebiliyoruz.
GTA V'de de var bunlardan sadece GTA IV'ün aksine çok çok daha az binanın içine girebiliyoruz.
Ne kaybediyor?
Çeşitlilik kaybediyor ama araba modifiyesi, silah modifiyesi, internetten alınabilecek araçlar, borsa, bina satın alma ve çok daha çeşitli kıyafet mağazaları ile bunun kat be kat fazlasını kazanıyor.
GTA IV'ün karanlık teması ise ilk başta benim de hoşuma gitsede uzun süre oynadıktan sonra bayıyor.
Modlarla ve ayarlarla renkleri düzeltseniz bile oyunda ki her yer kahverengiye boyanmış.

Araba sürüş dinamikleri ise zaten tartışılmaz, evet GTA IV çok çok daha iyi.
Bunun nedeni GTA V çok çok daha casual oyuncu kitlesine hitap ediyor.
Ya oyunda ki 10 kat azalttım ona rağmen düşmanların arasına çok rahat dalıp herkesi öldürebiliyordum.
Silah sekmesi diye bir şey hiç yok zaten.
2-3 mod yükleyerek bunları düzeltince oyunda çatışmak ne kadar tatlı oluyor size anlatamam. GTA IV de bunlar ise direkt oyunda var.

Son dediğinize katılıyorum evet ama çeşitlilik ve açık dünya konusunda GTA V çok çok daha iyi.
GTA IV'ün fiziği çok daha iyi entegre edilmiş katılıyorum lakin hikaye kurgusuna katılmıyorum.
Çok önemsememiz istenilen kız arkadaşımız bile (bakın adını bile unuttum oyunu 3 kere bitirmeme rağmen katia mıydı neydi?) ilişkimiz o kadar iğrenç kurgulanmış ki 2-3 ara sahnede bir bakışıyorlar, hafif bir konuşuyorlar hop hemen sevgililer.
Çeşitlilik bakımından haklı olduğunuz konular var ama borsa araç satın alma gibi şeyler GTA IV de de var

Aynen dediğiniz gibi GTA V daha casual kitleye hitap ediyor ancak realist oyuncuların tercihi kesinlikle GTA IV olacaktır ama bunlar tercih meselisi bir oyunu daha iyi yapmaz

Hikaye kurgusunda haklı olduğumu düşünüyorum. GTA IV deki görevler sade ve hikaye devamlılığı açısından çok iyi kurgulanmış bir oyun olaylar nasıl gelişiyor nasıl çözülüyor bunlar çok daha anlamlı GTA IV de.

GTA V de ise görevler çok fantastik ve bana saçma geliyor. Denizaltı çalmak, bina patlatmak, Area 51 e girip Askeri jet kaçırmak, Hareket halindeki uçağa atlayıp patlatıp paraşütle kaçmak, vb görevler bana ilgi çekici gelmiyor ve hikaye kurgusu çizgisel ilerlemiyor. İki oyunuda bitirdikten sonra hikaye özeti çıkarmak istersen GTA V özetlemek pek kolay olmuyor 😀. Ama sevgili konusunda size katılıyorum (ismi Kate) adam akıllı görüşmeden sevgili oluyorlar.

Aynı zamanda karakter bakımından. Niko Bellic çok samimi geliyor insana. Bizim gibi Amerikanın yabancısı oda. İntikam ateşi ile yanıp tutuşan bir karakter sizi kendini sevdiriyor. GTA V de 3 karakter olduğu için herhangi birinde böyle bir hissiyata kapılmıyorsun. Bunlar oyunun kalitesini pek etkilemez ama yinede önemli etkenler.

Sonuç olarak ikimizde seviyeli bir şekilde fikirlerimizi beyan ediyoruz. Kimseyide GTA V i daha çok seviyor diye yargılayamam, suçlayamam. GTA V ide GTA IV de oynadım ve ikisinede bayıldım. Ama GTA IV daha gerçekçi olduğundan, Niko Bellic den dolayı GTA IV ü daha çok seviyorum :)

GTA 4'te silah çatışmaları bile sıkıcı değildi. Gerçekten güzel bir oyun. Online hiç denemedim ama güzel olduğunu söylüyorlar. Ama tabii her oyunun verdiği zevk başka. GTA 5'in verdiği zevki GTA 4 veremez, GTA 4'ün verdiği zevki GTA 5 veremez yani.

Her iki oyunun da daha iyi yaptığı noktalar var ancak ben V'i daha çok severim. Özellikle fizik ve araba kontrolleri IV'de çok daha iyi. GTAV fazla arcade.

İkisini de çıktığı seneye göre değerlendirmek lazım. GTA IV 2008 yılında çıktı ve o zamana göre gerçekten efsane oyundu. GTA V'de 2013 yılında çıktı, 2013'e göre de bu oyun efsane. Rockstar'ın genel olarak tüm oyunları iyi, açık dünyasını da harika yapıyor. Rockstar'ın oyunlarını şahsen çok beğeniyorum, böyle güzel oyun yapan firmalar zor bulunur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı