GTX 1050 Mobile anormal seviyedeki Core Speed

Makaleler
9
Daha fazla  
Arkadaşlar elimde 1050 Mobile var. Ben zaten epey Tuning şeyleriyle uğraştığım için gerek işlemci gerekse ekran kartım biraz daha kurcalanmış ve optimize edilmiş durumda. Ancak bugün dikkatimi 1650'nin Core Speed'inden kat ve kat daha yüksek Core Speed aldığımı gördüm. 1825 MHz Core Speed'e sahibim. 4004 MHz de Memory hızına sahibim. Bu kart şimdi 1650'den bellek hızı göz ardı edildiğinde daha hızlı çalışmıyor mu kat ve kat? Yanlış anladığım bir şey var mı? Zaten oyunlarda bildiğim Core Speed daha önemli.

1650'nin 1500 MHz civarı Core Speed'i, 8000 MHz civarı da bellek hızı aldığını görüyorum sitelerde.

Örnek verirsem Valorant oyununda 150 FPS alıyorum genelde En yüksek grafikler ve çevre eklentileriyle. Nvidia Reflex ise Açık+Takviye modunda.

Sistem:
İ7-7700HQ (Oyun içi 3600-3800 MHz arası Throttle olmadan çalışıyor.)
2x8 Dual Channel 2400 MHz RAM
GTX 1050 Mobile 4GB
SSD+HDD

Arkadaşlar elimde 1050 Mobile var. Ben zaten epey Tuning şeyleriyle uğraştığım için gerek işlemci gerekse ekran kartım biraz daha kurcalanmış ve optimize edilmiş durumda. Ancak bugün dikkatimi 1650'nin Core Speed'inden kat ve kat daha yüksek Core Speed aldığımı gördüm. 1825 MHz Core Speed'e sahibim. 4004 MHz de Memory hızına sahibim. Bu kart şimdi 1650'den bellek hızı göz ardı edildiğinde daha hızlı çalışmıyor mu kat ve kat? Yanlış anladığım bir şey var mı? Zaten oyunlarda bildiğim Core Speed daha önemli.

1650'nin 1500 MHz civarı Core Speed'i, 8000 MHz civarı da bellek hızı aldığını görüyorum sitelerde.

Örnek verirsem Valorant oyununda 150 FPS alıyorum genelde En yüksek grafikler ve çevre eklentileriyle. Nvidia Reflex ise Açık+Takviye modunda.

Sistem:
İ7-7700HQ (Oyun içi 3600-3800 MHz arası Throttle olmadan çalışıyor.)
2x8 Dual Channel 2400 MHz RAM
GTX 1050 Mobile 4GB
SSD+HDD
Üzümü ye bağını sorma. :D Şaka bir yana ısı sorunu yoksa stabilite problemi yoksa bir sıkıntı olacağını pek sanmıyorum.

Core veya belleğe çok takılmamak lazım. Mesela bendeki masaüstü manuel OC'lu 1060 6G'ın core'u genelde %100 yük altında 2050-2038 MHz, bellekleri ise 4698x2 MHz (9.4 Gbps) seviyesinde dolanıyor, bu seviyedeki kartımla aşağı yukarı benzer performans sergileyen 1650S/1660 gibi modellerin stok halleri ise çekirdeğin aksine bellek tipleri GDDR6 olması sebebiyle VRAM'leri çok daha yüksek hızlarda çalıştığı açık bir şekilde çalışma verilerinde değişkenlik görünebiliyor fakat benim bildiğim kadarıyla CUDA çekirdeği sayısı & TFLOP & mimari yapı GTX serisinde başlı başına teorik gücü ve performansı etkileyen başlıca etmenlerden. Hatta bunlar da yetmiyor oyun oynanıyorsa en sağlam kıyası oyun testlerinden görebilirsiniz, benzer seviyedeki kartlarda sırf nesil farkından dolayı güncel yapımlarda belli oranlarda farklar ortaya çıkabiliyor. Kısacası kafanız karışmasın o konuda yani, karşılaştırma için benchmark testleri yapın😉

Üzümü ye bağını sorma. :D Şaka bir yana ısı sorunu yoksa stabilite problemi yoksa bir sıkıntı olacağını pek sanmıyorum.
Hiç yok. Isınmıyor zaten. :) Bir ara ekstra OC yapıp 2000 MHz'ye çıkarmıştım. Rainbow 6 Ultra Grafiklerle İşlemci 93,Ekran kartı 90 derece olmuştu. Ama yine de sorun olmadan, o grafiklerle bile 110 FPS alabilmiştim. Açıkçası bence süper bir şey bu.
Core veya belleğe çok takılmamak lazım. Mesela bendeki masaüstü manuel OC'lu 1060 6G'ın core'u genelde %100 yük altında 2050-2038 MHz, bellekleri ise 4698x2 MHz (9.4 Gbps) seviyesinde dolanıyor, bu seviyedeki kartımla aşağı yukarı benzer performans sergileyen 1650S/1660 gibi modellerin stok halleri ise çekirdeğin aksine bellek tipleri GDDR6 olması sebebiyle VRAM'leri çok daha yüksek hızlarda çalıştığı açık bir şekilde çalışma verilerinde değişkenlik görünebiliyor fakat benim bildiğim kadarıyla CUDA çekirdeği sayısı & TFLOP & mimari yapı GTX serisinde başlı başına teorik gücü ve performansı etkileyen başlıca etmenlerden. Hatta bunlar da yetmiyor oyun oynanıyorsa en sağlam kıyası oyun testlerinden görebilirsiniz, benzer seviyedeki kartlarda sırf nesil farkından dolayı güncel yapımlarda belli oranlarda farklar ortaya çıkabiliyor. Kısacası kafanız karışmasın o konuda yani, karşılaştırma için benchmark testleri yapın😉
Sağ olun. Çok basit bir öneri. Nasılsa aklıma gelmemiş. :)
Elbette oyun testlerine bakmam en düzgün şekilde durumu açıklar. Çok sağ olun.
Biraz testlere bakayım duruma açıklık getireyim. Ona göre tekrardan konuya geri dönüş yapacağım.
Boyut hatası verdi Technopat. Bende Paintten ekran görüntüsü aldım.
1630677555517.png

Biraz abarttım sanki ama. :)
Normalde sadece Valorant gibi oyunlarda FPS limitini kaldırırım. Rocket League ve LoL gibi oyunlarda Vsync açarım. Furmark için nasıl sıcaklıklar? Biraz kıssam mı? Curve ile voltajı azaltmayı denedim biraz. Daha az ısınsın diye.
Bu arada test başında 2025 MHz idi. Sonra Voltage sebebiyle frekansı kısıyor. Aslında OC olmayınca da Voltage sebebiyle kısıyor. Tam anlamış değilim o kısmı. Neyden bahsettiğimi anlamadıysanız Furmark istatistiklerinde Limits yazıyor. Oradan anladım.

Son düzenleme:
@erengore bence gayet ideal, giriş gecikme değerini artırmasa Valorant vb gibi oyunlarda da V-Sync açabilirsin diyecektim ama bu şekilde de sorun yok sanırsam.

Bu arada şu benim 7700HQ'nun termal macununu değiştirdikten sonra birkaç oyun testi yapayım diyorum, gerekirse optimum performans için ideal UV ayarları hakkında yine yardımın gerekebilir bana, deneme amaçlı R6 açarım herhalde yoksa genelde masaüstündeyim zaten :)

@erengore bence gayet ideal, giriş gecikme değerini artırmasa Valorant vb gibi oyunlarda da V-Sync açabilirsin diyecektim ama bu şekilde de sorun yok sanırsam.

Bu arada şu benim 7700HQ'nun termal macununu değiştirdikten sonra birkaç oyun testi yapayım diyorum, gerekirse optimum performans için ideal UV ayarları hakkında yine yardımın gerekebilir bana, deneme amaçlı R6 açarım herhalde yoksa genelde masaüstündeyim zaten :)
Aslında epey sıcak. Normalde Nvidia GPU'lar bu kadar ısınmayı pek sevmiyor. Ancak belki normal oyunda düzelir diyorum. 3 farklı profil yaptım. Eğer beğenmezsem oyuniçinden hemen eski UV edilmiş ve performansı arttırılmış 1050 profiline geçeceğim.

Hocam bu arada bahsedeyim. Valorant'ta ekran kartım %100 kullanılıyor sürekli ne işlemci ne ekran kartı Throttle olmuyor. Frekanslar müthiş güzel ama niyeyse kullanım çok yüksek. Darboğaz var sanar millet ama yok. Acaba Nvidia Reflex'i Açık+Takviye gibi bir şey ile kullandığım için olabilir mi diye düşünüyorum. Biraz ayarlarını kurcalayacağım Valorant'ın. Bir fikriniz var mıdır acaba?

R6'yı Ultra grafiklerle test edin. Bir sistemin ısınabileceği en yüksek eşiktir bana göre. İşlemcim normalde 82'yi geçmez o oyunda 93 oldu. Package Power yani harcadığı gücen baktım. 38W yazıyordu. Normalde işlemcim 28 bile belki çeker. Ekran kartı zaten almış başını gitmişti.
1630678327997.png

Bakın 25 çekmiş. Tabi 25 çekerken arkada GPU sıcak olduğu için biraz sıcaklıklar yüksek.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı