GTX 1080 Sistemin PSU İhtiyacı

@Leo Corte Çok yararlı oldu. Teşkkür ederim.
PCIX16,X8,X4 Vs olayını cok iyi anladım çok teşekkür ederim peki PCI yeterli olunca
Cpu nun veya ekran kartının gücünün yetip yetmedigini nasıl anlarız

Rica ederim de ben cevabı vermiştim önceki yorumunuza, nereye gitmiş o cevabım. Hemen ilgileniyorum. (=

Bulamadım tekrar yazıyorum artık.

CPU alırken özelliklere site üzerinden bakarsınız, Güncel işlemciler için örneklendirirsek:

1151 soket olan 6700K; 16 PCI-E Lanes.
2011-3 soket olan 5820K; 28 PCI-E Lanes.
2011-3 soket olan 5930K, 5960X; 40 PCI-E Lanes

Anakart olarak örneklendirirsek:

H170 (1151); 16 PCI-E Lanes
Z170 (1151); 20 PCI-E Lanes (20 desteği veren intel işlemci yok, detayları anakartın sitesinde bulabilirsiniz)
x99 (2011); 28 ve 40 PCI-E Lanes

Son düzenleme:
Rica ederim de ben cevabı vermiştim önceki yorumunuza, nereye gitmiş o cevabım. Hemen ilgileniyorum. (=

Bulamadım tekrar yazıyorum artık.

CPU alırken özelliklere site üzerinden bakarsınız, Güncel işlemciler için örneklendirirsek:

1151 soket olan 6700K; 16 PCI-E Lanes.
2011-3 soket olan 5820K; 28 PCI-E Lanes.
2011-3 soket olan 5930K, 5960X; 40 PCI-E Lanes

Anakart olarak örneklendirirsek:

H170 (1151); 16 PCI-E Lanes
Z170 (1151); 20 PCI-E Lanes (20 desteği veren intel işlemci yok, detayları anakartın sitesinde bulabilirsiniz)
x99 (2011); 28 ve 40 PCI-E Lanes
Yok kardeşim seni anladım şöyle söyleyeyim i3 6100 atıyorum 16 PCI-E Lanes i7 6700K 16 PCI-E Lanes diyelim ki PCI lar aynı gtx 1080 darbogaz yapmıyor 6700K ile yani 6100 iledemi darbogaz yapmıyor demektir ? Yani sadece PCI E ile mi bitiyor işlemci gücü önemli degil mi ?

Bu arada cevapların için çok çok teşekkür ederim.

@Leo Corte Çok yararlı oldu. Teşkkür ederim.
PCIX16,X8,X4 Vs olayını cok iyi anladım çok teşekkür ederim peki PCI yeterli olunca
Cpu nun veya ekran kartının gücünün yetip yetmedigini nasıl anlarız
Örnek veriyorum. Oyun oynarken cpu kullanımı %100e dayanıyor, ekran kartının kullanımı; fps düşüken düşüyorsa, cpu darboğazı oluyor demektir.

Yok kardeşim seni anladım şöyle söyleyeyim i3 6100 atıyorum 16 PCI-E Lanes i7 6700K 16 PCI-E Lanes diyelim ki PCI lar aynı gtx 1080 darbogaz yapmıyor 6700K ile yani 6100 iledemi darbogaz yapmıyor demektir ? Yani sadece PCI E ile mi bitiyor işlemci gücü önemli degil mi ?

Bu arada cevapların için çok çok teşekkür ederim.

Bakın bu konuyu dahada açıklarsam bulanır biraz (=

Çünkü o bahsettiğimiz şerit sayısı. Yani bu işin içinde işlemcinin size sağladığı teorik hızı ayrı diğer bileşenler arası sağladığı hız ayrıdır. Söz gelimi 50 GHZ hızında bir işlemciniz olsun bu durumda teorik olarak muazzam bir istemci hızı elde edersiniz vel'hasıl bu işlemcinin birde mimari yapısı var. Yani FSB Bus Speed ve Clock Speed dediğimiz olay ile işlemcinin sağladığı veri yolu hızı ve totalde sunduğu PCI yolu ve ayrıca arabellek veri yolu hızı ile de diğer bileşenler ile alış veriş hızı da vardır.

Bu sizin verdiğiniz örneğe biz "dar boğaz" demeyiz "işlemci limiti" deriz. İkisi farklı şeylerdir. Dediğim gibi işlemciniz 50 GHz hızında çalışsa dahi 16 PCI veri yolu sağladığında ve 4 ekran kartı taktığınızda dar boğaz yaşarsınız. Çünkü işlemci x16 olarak değil x4 hızını 4 kez ayrı ayrı alır. Bu durumda işlemci muazzam işlem görürken ekran kartı ile işlemci arasındaki "boğazda" trafik sıkışır. Böylece tam performans alamazsınız.

Yani işin doğası gereği x16 yolunu 4 ile çarpmalı ve 64 şerit sağlayan bir işlemci mimarisine ihtiyaç duyarız. Elimizde şu anda böyle köprü yok.

İsterseniz İntel Celeron ile Titan X kullanın ortada bir dar boğaz olmaz. Hızı yavaş almanızın sebebi CPU'nun zaten teorik hızının düşük olmasıdır. Yani köprü var, geniş ama bu seferde hızı yok yani işlemci limiti var.

Dediğim gibi buraya yazarsam makale çıkar ama tabi bu konuda talep olursa bir rehber hazırlayabilirim yine. Teknik veriler bunlar.

Size şöyle bir öneri söyleyebilirim, madem meraklısınız ver ilginiz var. İşlemcilerin özelliklerini bir bir yazın. Veri yolu nedir? Ram desteği nedir? FSB, Clock Speed nedir? Bunları araştırabilirsiniz. Zaten teknik terimler ortak terimlerdir. Yani aynı terimleri diğer bileşenlerde de bulabilirsiniz. Tabi Bit denildiği zaman bu neyin bit'i bu neyin derseniz işin içine mühendisliği sokarım ama o zaman da "travmatik beyin hasarı" etkilerinden çekiniyorum. İyisi mi biraz yavaştan giriş yapın (=

Bakın bu konuyu dahada açıklarsam bulanır biraz (=

Çünkü o bahsettiğimiz şerit sayısı. Yani bu işin içinde işlemcinin size sağladığı teorik hızı ayrı diğer bileşenler arası sağladığı hız ayrıdır. Söz gelimi 50 GHZ hızında bir işlemciniz olsun bu durumda teorik olarak muazzam bir istemci hızı elde edersiniz vel'hasıl bu işlemcinin birde mimari yapısı var. Yani FSB Bus Speed ve Clock Speed dediğimiz olay ile işlemcinin sağladığı veri yolu hızı ve totalde sunduğu PCI yolu ve ayrıca arabellek veri yolu hızı ile de diğer bileşenler ile alış veriş hızı da vardır.

Bu sizin verdiğiniz örneğe biz "dar boğaz" demeyiz "işlemci limiti" deriz. İkisi farklı şeylerdir. Dediğim gibi işlemciniz 50 GHz hızında çalışsa dahi 16 PCI veri yolu sağladığında ve 4 ekran kartı taktığınızda dar boğaz yaşarsınız. Çünkü işlemci x16 olarak değil x4 hızını 4 kez ayrı ayrı alır. Bu durumda işlemci muazzam işlem görürken ekran kartı ile işlemci arasındaki "boğazda" trafik sıkışır. Böylece tam performans alamazsınız.

Yani işin doğası gereği x16 yolunu 4 ile çarpmalı ve 64 şerit sağlayan bir işlemci mimarisine ihtiyaç duyarız. Elimizde şu anda böyle köprü yok.

İsterseniz İntel Celeron ile Titan X kullanın ortada bir dar boğaz olmaz. Hızı yavaş almanızın sebebi CPU'nun zaten teorik hızının düşük olmasıdır. Yani köprü var, geniş ama bu seferde hızı yok yani işlemci limiti var.

Dediğim gibi buraya yazarsam makale çıkar ama tabi bu konuda talep olursa bir rehber hazırlayabilirim yine. Teknik veriler bunlar.

Size şöyle bir öneri söyleyebilirim, madem meraklısınız ver ilginiz var. İşlemcilerin özelliklerini bir bir yazın. Veri yolu nedir? Ram desteği nedir? FSB, Clock Speed nedir? Bunları araştırabilirsiniz. Zaten teknik terimler ortak terimlerdir. Yani aynı terimleri diğer bileşenlerde de bulabilirsiniz. Tabi Bit denildiği zaman bu neyin bit'i bu neyin derseniz işin içine mühendisliği sokarım ama o zaman da "travmatik beyin hasarı" etkilerinden çekiniyorum. İyisi mi biraz yavaştan giriş yapın (=
Leo Corte var ol değerli arkadaşım ben işlemci limitiyle darboğazı aynı kefeye koyuyomuşum şimdi anlıyorum başka biri olsa bu kadar ugrasmayabilir kişisel bir sorum olacak eğer ileri kaçmadan.
Mesleğin nedir ?
Yani bu bilgiler merak mı meslek geregi mi. DEĞERLİ ARKADAŞIM

Son düzenleme:
@Çavuş1 Çok teşekkür ederim değerli yorumlarınız için.

31 yaşındayım ve 5 yaşından beri bilgisayar ile iç içeyim. Siyah beyaz monitörde Pac-Man oynadığımı hatırlıyorum. 90'ların başından beri kullanıyorum diyebilirim.

Mesleğim; Türkiye'de BTU yani Bilim ve Teknoloji Uzmanlığı, global olarak Information Technologies (IT) yani enformasyon teknolojileri olarak geçiyor. Meslek olarak hiç bir zaman yapmadım bu işleri. Hobi olarak ve zamanla iç içe olduğum için oluşan bilgi birikimi diyebiliriz. Eğer, ilk olarak ciddi sistem toplama deneyiminiz ne zaman derseniz; Intel Pentium ve Voodoo 3D FX ekran kartları dönemi diyebiliriz. Keza o dönemlerde bir 3D'ye geçiş çılgınlığı vardı. Yani 11-12 yaşlarında bu işe merak salmışım diyebilirim.

Bu arada ek bir bilgide vermek isterim; Yaptığım mesleğe hitaben, bir açık öğretim, 2 örgün üniversite olarak toplamda 3 üniversite okusam da hiç biri bu bilgi ve teknoloji ile alakalı değildi (=

Yani bu teknik bilgiler inanın okumakla kazanılmadı bende. Sizin gibi bu işe merak sarmış her insan inanın, profesyonel düzeyde bilgi birikime vakıf olabiliyor. Sizin bu konuda insanları rahatsız etmenizden çok mutluluk duyuyor ve takdir ediyorum. İnanın çok az kişi bu teknik detaylar konusunda bilgi almak istiyor bizden. Gerçekten sizi bu konuda takdir ediyor ve araştırmacı, öğrenim kişiliğinize de ayrıca hayran olduğumu belirtmek isterim. Benim için bir zevkti.

Saygılar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı