Çözüldü GTX 1650 Oyunlarda düşük donanım kullanımları

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
İşletim sistemi
Windows 10

BtuhnEf

Hectopat
Yer
Japonya
Daha fazla  
RAM
Corsair Vengeance 8GB 3200MHZ 16CL
Ekran kartı
GTX 1650
Anakart
MSI A320M A PRO MAX
İşlemci
RYZEN 5 1600AF
Öncelikle merhaba,

Oyunlarda düşük CPU ve GPU değerleri gözlemekteyim. Mesela sistemimde LoL'de %20-25 GPU, %40-50 CPU kullanımı görüyorum bu normal mi? Normal değilse çözümü nedir?

Eskiden şu anki sistemimde daha yüksek GPU kullanımı gözlemliyordum.

Çözüm
Eğer FPS değerlerinizde bir sıkıntı yoksa LoL de zaten %99 kullanımı sorun olur sistem istemeyen bir oyun çünkü aldığınız FPS monitörünüzün size sunabildiği max tazeleme hızından ibaret fazlası sizi ruhen rahatlatır gözle görebileceğiniz bir farklılık yaratmaz .Gelelim kullanım limitine ;diyelim elinizde 144 hz monitör var RTX 3090 ti gibi bir karta sahipsiniz bunu LoL için %99 kullanmasını asla istemezsiniz ortalama 450W güç tüketimi hem ocağınıza incir ağacı dikecektir elektrik faturasında hem de bilgisayarınız hamama döndürecektir
üstelik 1000 FPS bile yazsa monitörünüz 144 Hz olduğu için siz oyundan aslında 144 FPS alacaksınız ve bu değeri %20 kullanım rahatlıkla karşılayacağı yerde %99 kullanımla boşuna kartı yıpratacaksınız bide GTX 1650'ye gelelim onunda %99 kullandınız 75W çekiyor ortalama LoL de diyelim 300 FPS alıyorsunuz ama aslında 144 FPS alıyorsunuz gereksiz yere GTX 1650 dahi olsa güç tüketimi ve ısıya neden olacağından kartınız erken yıpranır
bunun önüne geçmek için kart her zaman tam performansta çalışmaz bu söylediklerim işlemci içinde geçerli ha yok ben tam kullansın istiyorum diyorsanız FPS limitlerinizi Sınırsıza çekerseniz sisteminizin max kullanım değerlerini gücü yettiği kadar alırsınız .
NOT : eskiden sistemler hep ucu ucuna f/p olsun ucuz olsun diye birbirini tam güçte çalıştıracak ekipmanlarla toplanırdı şöyle yani sallamasyon bir bilgiyle GTX 1650 diyelim R5 1600 tam yetiyorsa GTX 1650 Super takınca darboğaz yaşıyordun şimdi ise güçlü bir işlemciye GTX 1650 gibi giriş seviyesi bir kart taktıklarında %99 kart kullanımı olsa bile %20-30 gibi işlemci kullanımları görülebiliyor aynı şekilde ekran kartı da buna benzer değerlerde olabiliyor😊
Bu değerler ile FPS'iniz düşük mü kalıyor yüksek mi? Eğer yüksekse bir sorun yok ama düşük ise grafikleri yükselterek ekran kartına yük bindirebilirsiniz.

Eğer FPS değerlerinizde bir sıkıntı yoksa LoL de zaten %99 kullanımı sorun olur sistem istemeyen bir oyun çünkü aldığınız FPS monitörünüzün size sunabildiği max tazeleme hızından ibaret fazlası sizi ruhen rahatlatır gözle görebileceğiniz bir farklılık yaratmaz .Gelelim kullanım limitine ;diyelim elinizde 144 hz monitör var RTX 3090 ti gibi bir karta sahipsiniz bunu LoL için %99 kullanmasını asla istemezsiniz ortalama 450W güç tüketimi hem ocağınıza incir ağacı dikecektir elektrik faturasında hem de bilgisayarınız hamama döndürecektir
üstelik 1000 FPS bile yazsa monitörünüz 144 Hz olduğu için siz oyundan aslında 144 FPS alacaksınız ve bu değeri %20 kullanım rahatlıkla karşılayacağı yerde %99 kullanımla boşuna kartı yıpratacaksınız bide GTX 1650'ye gelelim onunda %99 kullandınız 75W çekiyor ortalama LoL de diyelim 300 FPS alıyorsunuz ama aslında 144 FPS alıyorsunuz gereksiz yere GTX 1650 dahi olsa güç tüketimi ve ısıya neden olacağından kartınız erken yıpranır
bunun önüne geçmek için kart her zaman tam performansta çalışmaz bu söylediklerim işlemci içinde geçerli ha yok ben tam kullansın istiyorum diyorsanız FPS limitlerinizi Sınırsıza çekerseniz sisteminizin max kullanım değerlerini gücü yettiği kadar alırsınız .
NOT : eskiden sistemler hep ucu ucuna f/p olsun ucuz olsun diye birbirini tam güçte çalıştıracak ekipmanlarla toplanırdı şöyle yani sallamasyon bir bilgiyle GTX 1650 diyelim R5 1600 tam yetiyorsa GTX 1650 Super takınca darboğaz yaşıyordun şimdi ise güçlü bir işlemciye GTX 1650 gibi giriş seviyesi bir kart taktıklarında %99 kart kullanımı olsa bile %20-30 gibi işlemci kullanımları görülebiliyor aynı şekilde ekran kartı da buna benzer değerlerde olabiliyor😊

Çözüm
Bu değerler ile FPS'iniz düşük mü kalıyor yüksek mi? Eğer yüksekse bir sorun yok ama düşük ise grafikleri yükselterek ekran kartına yük bindirebilirsiniz.

LoL'de orta ayarlarda 110-140 arası.
Eğer FPS değerlerinizde bir sıkıntı yoksa LoL de zaten %99 kullanımı sorun olur sistem istemeyen bir oyun çünkü aldığınız FPS monitörünüzün size sunabildiği Max tazeleme hızından ibaret fazlası sizi ruhen rahatlatır gözle görebileceğiniz bir farklılık yaratmaz. Gelelim kullanım limitine; diyelim elinizde 144 Hz monitör var RTX 3090 Ti gibi bir karta sahipsiniz bunu LoL için %99 kullanmasını asla istemezsiniz ortalama 450W güç tüketimi hem ocağınıza incir ağacı dikecektir elektrik faturasında hem de bilgisayarınız hamama döndürecektir
Üstelik 1000 FPS bile yazsa monitörünüz 144 Hz olduğu için siz oyundan aslında 144 FPS alacaksınız ve bu değeri %20 kullanım rahatlıkla karşılayacağı yerde %99 kullanımla boşuna kartı yıpratacaksınız bir de GTX 1650'ye gelelim onunda %99 kullandınız 75W çekiyor ortalama LoL de diyelim 300 FPS alıyorsunuz ama aslında 144 FPS alıyorsunuz gereksiz yere GTX 1650 dahi olsa güç tüketimi ve ısıya neden olacağından kartınız erken yıpranır
bunun önüne geçmek için kart her zaman tam performansta çalışmaz bu söylediklerim işlemci içinde geçerli ha yok ben tam kullansın istiyorum diyorsanız FPS limitlerinizi sınırsıza çekerseniz sisteminizin Max kullanım değerlerini gücü yettiği kadar alırsınız.
Not: Eskiden sistemler hep ucu ucuna F/P olsun ucuz olsun diye birbirini tam güçte çalıştıracak ekipmanlarla toplanırdı şöyle yani sallamasyon bir bilgiyle GTX 1650 diyelim R5 1600 tam yetiyorsa GTX 1650 Super takınca darboğaz yaşıyordun şimdi ise güçlü bir işlemciye GTX 1650 gibi giriş seviyesi bir kart taktıklarında %99 kart kullanımı olsa bile %20-30 gibi işlemci kullanımları görülebiliyor aynı şekilde ekran kartı da buna benzer değerlerde olabiliyor😊

Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. FPS'm eskisinden daha yüksekti şimdi ise 110-140 arası geziyor bunun bir çözümü yok mudur?

LoL'de orta ayarlarda 110-140 arası.

Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. FPS'm eskisinden daha yüksekti şimdi ise 110-140 arası geziyor bunun bir çözümü yok mudur?
eskiden kaç FPS alıyordunuz oyundan birde eski sistem dediniz bunu baya eski bir sistem olarak baz alıyorum 1080p yani 1920x1080 çözünürlükte mi oynuyordunuz oyunu şayet 720p yani 1280x720 çözünürlükte bir monitörde oynadıysanız çözünürlük düştükçe FPS değeriniz artacaktır yükseldikçe düşecektir

Eskiden kaç FPS alıyordunuz oyundan bir de eski sistem dediniz bunu bayağı eski bir sistem olarak baz alıyorum 1080p yani 1920x1080 çözünürlükte mi oynuyordunuz oyunu şayet 720p yani 1280x720 çözünürlükte bir monitörde oynadıysanız çözünürlük düştükçe FPS değeriniz artacaktır yükseldikçe düşecektir.

Eski dediğim 1-1.5 sene önce. Evet 1080p de oynuyordum. 180-200'den fazlaydı FPS'm.

Eski PC'de 8x2 GB ram vardı büyük ihtimalle şuan ki sisteminizde tek ram var 8 gb artık yetersiz 8x2 yaparsanız daha fazla FPS alacağınızdan eminim bende bile 8 gb rami yiyip bitiriyor resmini size atıyorum bende bütün ayarlar en yüksete %30 kullanıyor 😊

Dosya Ekleri

• qdsadwqdasadas.png
    qdsadwqdasadas.png
    3,1 MB · Görüntüleme: 37
Eski PC'de 8x2 GB RAM vardı büyük ihtimalle şu anki sisteminizde tek RAM var 8 GB artık yetersiz 8x2 yaparsanız daha fazla FPS alacağınızdan eminim bende bile 8 GB RAM'i yiyip bitiriyor resmini size atıyorum bende bütün ayarlar en yüksete %30 kullanıyor 😊

Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için içim rahatladı desem yeridir.
Bir de çoğunlukla takılmalar oluyor LoL'de sürekli sebebini biliyor musunuz?

Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için içim rahatladı desem yeridir.
Bir de çoğunlukla takılmalar oluyor LoL'de sürekli sebebini biliyor musunuz?
işte dediğim gibi ramlerden dolayı olabilir bende tek ram kullanıyordum 8 gb yetmiyordu lolde değil fakat başka oyunlarda hep drop yaşıyordum kit ram aldım hem 6-7 FPS fazla almaya başladım hem droplanmalar ortadan kalktı günümüzde ram bellek miktarı bir oyuncu için minimum 16 gb olmalı zaten 😊

İşte dediğim gibi RAM'lerden dolayı olabilir bende tek RAM kullanıyordum 8 GB yetmiyordu LoL'de değil fakat başka oyunlarda hep drop yaşıyordum kit RAM aldım hem 6-7 FPS fazla almaya başladım hem droplanmalar ortadan kalktı günümüzde RAM bellek miktarı bir oyuncu için minimum 16 GB olmalı zaten 😊

Teşekkür ederim yardımlarınız için, bayağı bir yardımcı oldunuz çok teşekkür ederim. En kısa zamanda RAM alabilirim inşallah.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı