GTX 1650 Ti sistem yüksek VRAM kullanımı

SunSet

Megapat
Katılım
17 Mayıs 2015
Mesajlar
7.844
Çözümler
58
Resident Evil Village sistemin aynı donanıma sahip videolarda yapılan oyun ayarları ve FPS'e bakarak bazen ben de aynısını yapıyorum. Ama bu oyunda adamın VRAM 2.2028 kullanırken aynı ayarı ben yapıyorum 4.8067 VRAM kullanıyor. Demo olduğu için mi böyle yoksa oyun sonradan güncellemeler alarak daha mı iyi grafikler eklediler? Oyun VRAM geçse bile 60 FPS sabit oynayabiliyorum yine de ama bunun zararı nedir, VRAM geçince?


Bazen oyunu saatlerce 2-3 saat akıcı 60FPS sabit şekilde oynarken, aynı sabit 60FPS aldığım mekan 35 FPS'e kadar birden düşebiliyor ve oyun inanılmaz kasma oluyor. Bu sırada ısı değerleri iyi, ekran kartı bellek ve işlemci saatleri hızları yüksek yani ısıdan düşüş kaybı yok, MSI Afterburner ile kontrol ediyorum. RAM 8 GB olduğu için mi böyle?

Çünkü sistemi yeniden başlatınca ve arkada uygulamalar kapalı şekilde oyuna girince RAM kullanımı oyunda 7.2GB oluyor, akıcı oynanıyor, ama yaşadığım FPS düşüşünde RAM kullanımına bakınca 5.9GB kullanım olduğunu gördüm. RAM kullanımı düşünce FPS mi düşüyor? Buradan mı RAM darboğaz yaptığı anlaşılır?

İlgili video:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
@Painlower412 Peki benim sistemi 16GB RAM ve dual yapsam etkiler mi performansları? Lüks olur mu yanına 8GB daha alıp 16GB RAM yapmak. :) Benim söylediğim RAM değerleri değişmişti sistemi yeniden başlatınca RAM kullanımı yükselmişti ama FPS değerleri tekrar 60FPS'e çıkmıştı. Peki tekrar olursa yine RAM düşerse RAM'den mi kaynaklı olup olamadığı nasıl anlaşılır?
 
16 GB RAM ve Dual yapsam etkiler mi performansları?

-Bu oyunda etkilemez diye düşünüyorum anladığım kadarıyla RAM'iniz düşük olsa bile oyun akıcı bir şekilde oynanabiliyor oyundaki güncellemelerden dolayı VRAM artmış olabilir ya da soğutma, PSU, depolama gibi sebeplerden ama kısacası çok önemli bir sorun değil performansı etkilemiyorsa.


Lüks olmaz sadece fazla olur şu an RTX 3070 ya da 3080 kullanmak gibi biraz daha ileriye doğru bir adım olur.

Peki tekrar olursa yine RAM düşerse RAM'den mi kaynaklı olup olamadığı nasıl anlaşılır?

-Yine RAM düşerse ve performans düşmezse RAM'den kaynaklanmadığı anlaşılır.
 
Lüks olmaz sadece fazla olur şu an RTX 3070 ya da 3080 kullanmak gibi biraz daha ileriye doğru bir adım olur.
Benim laptop ama ileri dönük sistemlerde mobil alırsam DDR5 çıkarırlar hocam. :)

Sıcaklık oyunda işlemci ve GPU 60 derece geçmedi. :) Acer buz gibi bilgisayar yapmış.

Merak edilen değerler;
İşlemci kullanımı: %13-51
GPU Kullanımı: %80-100
İşlemci hızı: Sabit 4000GHz
GPU İşlemci saati: 1600GHz-1900
GPU Bellek saati: Sabit 6000MHz
VRAM kullanımı: 3825MB-4100
Laptop adaptörü 135W hocam.

performans düşmezse RAM'den kaynaklanmadığı anlaşılır.
Performans düşüp RAM kullanımı düşerse?

FPS düşünce ekran kartım kullanımı sabit %100 oluyor işlemci yine aynı. :)
 
Performans düşüp RAM kullanımı düşerse?

-RAM'den kaynaklandığı anlaşılır mümkünse daha yüksek frekans değerine sahip bir RAM kullanmalısınız.
-Ancak yeni bir RAM eklemek faydalı olmaz çünkü RAM kullanımı düşüyor zaten 8 GB'dan 5 GB'ye düşmesi ile 16 GB'dan 5 GB'ye düşmesi pek bir şey fark etmez.
 
mümkünse daha yüksek frekans değerine sahip bir RAM kullanmalısınız.
3200MHz hızına sahip ha gecikme değeri daha düşük gerekirse derseniz olabilir.

-Ancak yeni bir RAM eklemek faydalı olmaz çünkü RAM kullanımı düşüyor zaten 8 GB'dan 5 GB'ye düşmesi ile 16 GB'dan 5 GB'ye düşmesi pek bir şey fark etmez.
Hmm minimum 8GB RAM deyince oyun ondan söyledim hepten düşük ayarlar da oynamıyoruz dengeli orta yüksek ayarda 1080p'de oynamış oluyorum. AMD işlemcim olması ve tek kanal belleğe sahibim bu drop sorunları oyunlarda dual yaparsam çözer mi azaltır mı? Hiç mi etkilemez yani performansı, inceleme videolar da yanına 8GB daha alıp 16GB RAM yapmaları tavsiye ediliyordu.
 
3200MHz hızına sahip.

Bence yeterlidir çok umursancak bir durum değil sonuçta.

Hepten düşük ayarlar da oynamıyoruz dengeli orta yüksek ayarda 1080P'de oynamış oluyorum.

Çoğu oyun fiziklerini değil texture kalitesini azaltır grafileri düşürünce.

Hiç mi etkilemez yani performansı.

Bu ve 1-2 oyunda etkileyebilir ancak zaten 60 FPS aldığınız için ekstradan masraf yapmaya gerek yok RAM fiyatları indirime girince ya da azalınca ikinci el kullanıyorsanız iyi bir fırsat bulununca olabilir 16 GB RAM alabilirsiniz ancak aceleye gerek yok.
 
Sizin RAM yüksek sanırım aynı ekran kartlara sahibiz. Siz oynadınız mı daha önce oyunu? RAM işte değişiyor oyunda düşük RAM kullanımı olunca FPS düşük, oyunu kapatınca veya sistemi yeniden başlatınca RAM kullanımı oyundan yükseliyor ama FPS gerçekten güzel oyun oynanabilir ben memnunum ekran kartımdan. Ya arkadaşım RTX 3090 veya bizim karttan güçlü olsa 16GB RAM şart oluyor diyor yüksek ayar ve çözünürlükte oynandığı için diyor arkadaşım. Ben de diyorum RAM'den olabilir deyince taktırmak isteyince 16GB RAM lüks diyor, sizce lüks mü bizim sisteme? :)


Olabilir ve paylaşılan VRAM olayı da var. Acaba bellek sınırda olunca paylaşıyor mu oyunda şişme mi oluyor VRAM'de yetmeyince RAM'den mi alıyor geri kullanımı?

Eki Görüntüle 1198299
16 GB Ram zorunluluk diye biliyorum tam bu günler için. Oyun için ise tam sürümüne sahip olamadım daha. İşsiz bir öğretmen daha doğrusu yeni mezun işsiz bir öğretmen olarak oyunu alacak bütçem yok. Demo ilk çıktığında bakmıştım ama ben tonla sorun yaşamıştım demo da.
 
@Painlower412 Kasım son haftaları indirime girer mi RAM'ler?

@Feyzi Unal Anladım. Ben de zorunlu diye biliyorum 16GB RAM. Günümüzde normal kullanımlar için 8GB RAM önermeye başladı, 4GB RAM günümüz normal kullanımda yetersiz olduğu söyleniyor. AMD işlemcilerde çift kanal önemini bahsediyor herkes, CS:GO da fazla FPS almak isteyenler çift kanal 16GB RAM yapınca aldığını söylüyor. Açık dünya oyunlarda 3-5FPS artışı gözlemleniyor. Mesela bir yerde 55 FPS düşecekken RAM artışında 60 FPS olur. Nette bizim Acer bilgisayarlarda 16GB yapın diyorlardı bilgisayarı tek kanal olunca bir de.
 
16 GB Ram zorunluluk diye biliyorum tam bu günler için. Oyun için ise tam sürümüne sahip olamadım daha. İşsiz bir öğretmen daha doğrusu yeni mezun işsiz bir öğretmen olarak oyunu alacak bütçem yok. Demo ilk çıktığında bakmıştım ama ben tonla sorun yaşamıştım demo da.
Şunu ekleyebilirim unutmuşum: Oyun korsana düşünce korsan koruma olmadığı için performansı artmış tarzında haberlere denk gelmiştim. Sırf sistemim nasıl diye test etmek için oyunu korsan indirip açtım. Aşırı dengesizdi. Bir kere oyunun grafik ayarlarını anlamadım en başta. Çok karışık geldi. Youtube da ki videolara benzer yapmıştım ama şöyle söyleyeyim: boyumuzu aşan ekinlerin olduğu tarla da 60 FPS alıyorken 10 sn. sonra aynı tarlaya girdiğim de 45 FPS alıyordum oyunda. Sonra zaten AMD FSR güncellemesi gelmişti ben de korsan sürümü kaldırdım bilgisayarımdan. Orijinal alıp FSR Aktif edip oynayacağım oyuna sahip olabilirsem :D

Ama o oyuna şöyle gerçekten güzel bir grafik ayarı yapıp (örn:// işe yarar ayarlar ve pek ciddi olmayan ayarları tespit edip güzel bir optime yaparsak kendimizce) güzel bir performans alabiliriz gibime geliyor bizim laptop ve GPU'lar için.

Hocam son kez: Bu Youtube da ki test videoları ben de hiç tutmuyor. Sallıyorum aynı PC aynı ayarlar adam 60 FPS alıyorken ben 40 alıyorum. Bunu çok oyunda yaşadım. Nasıl oluyor anlamıyorum.
 
@Feyzi Unal AMD FSR aktif edince, aynı yere girip FPS düşmesi gibi şeyler düzelir mi? Nasıl aktif ediliyor anlamadım aydınlat beni oyunun kendisi mi aktif ediyor özelliği. FSR, AMD GPU için değil mi? Aynı Nvidia RTX'de olan Dlss gibi. Niye böyle saçma olay var? Zaten aynı yerde yüksek FPS alan biri yani kimse yok vampir falan niye düşüyor mübarek.

@Painlower412 Bende FPS düşmesi şöyle oluyor RAM kullanımı ilk 7.2 oluyor sonra ilerledikçe dolandıkça RAM kullanımı yavaş yavaş azalıyor. 6GB RAM kullanıma yaklaşınca GPU kullanımı %100 olup işlemci kullanımı %25 - 30'lar da geziyor. Sonra işte FPS düşmesi yaşıyorum. GPU kullanımı %100 yüklenmesi zorlanması anlamına mı geliyor? GPU kullanımı bu oyunda rahat gezince %80'lerde falan o zaman FPS yüksek kalıyor. AMD işlemcisi ile alakalı mı yoksa, CPU Clock hızı 4000GHz. Neyden kaynaklı çözemedim oyundan mı veya yazılımdan mı anlayamadım sende de olmuş dediğim. Genellikle dışarıda oluyor, zaten kapalı mekanlar, evin içerisinde yok böyle durum.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı