GTX 1660 Ti sistem Update sonrası oyunda donma başladı

TosunPASA

Megapat
Makaleler
1
Yer
İSTANBUL
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
W11-Linux
Meslek
Emekli
Merhaba Linux severler;

Sizlerin genel topic ve kişisel yardımları sayesinde Windows "install" tabanlı oyunumu "Rise of kingdoms" Lutris ile emüle edip oyunuyor idim. Oldukça memnun idim oyun ve bilgisayar performansından. Dün maalesef oyun güncelleme aldı. Güncelleme sonrası oyunda donmalar kasmalar başladı. (oyun kendi içinden exe güncelleme yapıyor) Linux de sorunsuz güncelledim. Ama güncelleme sonrası maalesef 10 sn-leri aşan kasma/donma başladı. Bir savaş oyunu olduğu için 1snlik bile bir donma maalesef ölmek için yeterli.

Dün arcolinux ün zen çekirdekli Xfce4 masaüstü kullanıyordum. Bugün ise base ISO'dan "zen & btrfs & KDE" yükledim. Arkadaşlarımızın oyun için bahsettikleri eklemeleri yaptım. Şu an sistemim güncel ve oyun sorunsuz açılıyor ama maalesef donma mevcut.

2. ekran da htop'u açtım. Ve anlık CPU yüklenmelerine bakıyorum, ortalama %20 değil CPU olarak yüklenme. Xeon 2670v0 CPU ve 1660 Ti GPU - 16 RAM. Teorik olarak sistem kaynakları oldukça yeterli. Ki bu oyunu eski notebook'umdaki Windows'ta bile sorunsuz oynayabiliyor idim.

Oyun performans değerlerini min 20-30fps değerlere çektim ama sonuç değişmedi.
(Oyun Unity destekli, nereden biliyorum dizin içinde UnityPlayer.dll - UnityCrashHandler64.exe vb dosyalar mevcut)

Akşam mecburen diğer diskdeki W11'e geçtim. 2 saat önce base ISO'dan Linux'ü kurdum. W11 de oynadığım süre içinde default yüksek performans değerlerinde bir takılma olmadı.

52 günlük bir KVK dönemi başladı oyunda ve ben bu süreyi W11 kullanarak geçirmek istemiyorum.

Farkındayım kişisel ve uçuk bir sorun ama paylaşıp yardım isteyebileceğim başka bir forum yok şu an bildiğim. Ayrıca "akıl akıldan üstündür" cümlesini her zaman düstur edinmişimdir.

Aklınıza gelebilecek çözüm yollarını paylaşabilir misiniz?

Selam ve saygılar.

Wine pek stabil bir program değil. Wine katmanını falan sıfırlamanız iyi olabilirdi. Windows 11 kurduysanız tekrar Linux'a geçince zaten bu sürece gerek yok.

Tekrar kurup gözlemleyebilir misiniz?

W11 başka bir diskte zaten kurulu duruyor. Onu daha önce yükleyip orada sabit bırakıyorum.

Dün zaten arcolinux de oyuna Update gelene kadar bir sorun yok idi. Update sonrası oyun da kasma ve donma yapmaya başladı. Acaba sistemde bilmeden ne karıştırdım diyerek bugün base ISO'dan yeni yükleme yaptım. Ama sanırım yüklediğim Lutris (AUR) ve protonup-qt (flat) aynı kaynak olarabilir. Emin değilim. Acemilik, hangisi çalışırsa onunla devam etmek gibi huyum var.

Wine'ı değiştirme konusu ise maalesef onun nasıl yapılacağı konusunda bilgim yok. Anlatım veya yol tarifi yapabilir misiniz?

Şu an günlük görevleri yapabilmek için W11'e döndüm. Arch diğer diskde duruyor.
Base ISO'dan yüklendi. Zen kernel var sadece - btrfs - pipe - KDE. NVIDIA'yı da install script adımındaki prim... Diye başlayan olanı seçerek yüklemeyi yaptırdım. Kurulum sonrası sudo NVIDIA-settings'in olmadığını görünce manuel yükledim. Sistemi etkileyecek bir şeyi de yoktur sanırım.

Selam.

Bir kac oneri:

DXVK ve VKD3D'yi kontrol edin, gerekirse yuklu degilse kendiniz derleyin.
.wine klasorunu silin.
Terminale winecfg yazip Windows surumunun Windows 10 oldugundan emin olun. Ayrica kitapliklar kisminda da d3d10 ve d3d11 doğal (native) sekilde ekli olsun.
gamemode kullanin.
Lutris uzerinde kullanmadiginiz bilesenleri kapatin(EAC, Battleye, FSR gibi).
Ayrica DXVK kullaniyorsaniz bir onerim daha olacak, Advenced kismini aktiflestirip ortam degiskenlerine DXVK_STATE_CACHE ekleyin. Degerini ise ilk once disable yapin, stutter hala devam ediyorsa bir degere klasor belirleyin ve tekrar deneyin.
Mumkunse arkada calisan gereksiz seyleri kapatin.

DXVK gibi şeyleri protonup-qt üzerinden eklemiştim. D3D10 ve 11'in nasıl eklendiğini veya ekleneceğini hatırlamıyorum ama gördüğümü de hatırlamıyorum. Şu an W11 deyim. EAC gibi şeyler nasıl kapatılıyor onu da bilmiyorum. Lutris'i açıp şu an bakamıyorum. Settings de varsa da emin değilim. Kusura bakmaz isen ekran görüntüleri paylaşma imkanınız var mı?

Maalesef ezbere kurulum yapan biri olarak bahsettikleriniz nerede ve nasıl bilmiyorum. Yeni kurulum ile sorun gider diyerek bayağı da vakit harcadım maalesef.

Aslında bu oyunu bırakmam lazım da hesap 4 yılı geçti, içim elvermiyor olsa da çok vakit çalıyor.

Bu yaşda oyun meraklısı olmak da kötü. Ama krallığın iyi savaşçılarından biri olmak güzel duygu

Anladim, bende W11 kullaniyorum suanda. Rehberimde winecfg ile dll ekleme vardi. Ayrıca Windows 10 secmek icin winecfg yazinca acilan pencerede sol altta yazar, oradan sececeksiniz.

Merhaba yeniden;

Rehberinizdeki gerekli dosyalar kısmını okudum.
Steam e başladığınız ve xorg.conf.d deki kısım bende olmadığı için ilerleme imkanım olmadı ama okudum.

Daha önce yüklediğim lutris Wine dosyalarını pamac'dan kaldırttım. Akabine sizin yükleme kısımlarını yaptım. Wine de dediğiniz yerde hiçbir şey yüklü değil idi. 3 adet eklemeyei yaptım rehberinizdeki gibi. Protonup-qt yi de flatdan yükledim.
Wine da eskisinde de ve sizin yükleme paketleri ile yüklenende de default Windows 10 olarak ayarlı geliyor.
Oyun dizinini silip yeniden yükleme yaptırdım. İnstall exe sonrası güncel dosyaları net-den indirdiği için kurulum ister istemez uzun sürüyor. 1.5GB

Gamemode u bilmediğim için YouTube'daki 1 videoda anlatıma göre konsoldan gamemoded -s ile aktif deaktif yapıldığını gördüm. Aynı şahsın videosundaki dosya linkini de onun anlatımına göre ekledim. Her ne kadar kullanılan Lutris versiyon farkı olduğu için sadece değer eklenebilen yer orası var idi.
Her 2 şekilde de takılmalar devam ediyor.
Ama sizin bahsettiğiniz gamemode bu değilse
Ki; rehberinizde gamemoderun - gamesope vb kısımları maalesef anlamadım.

Mevcut program ayarlarınıın görüntüsünü paylaşıyorum.

Linux'e alışmaya başladıktan sonra W11 işkence gibi oluyor. W11'i de zaten yakın zamanda yükledim. Oldukça Lite bir versiyon. Kendi serisi içinde oldukça performanslı oluyor olsa bile Linux'ün hardware-i yormaması gibi bir durumu yok.

Daha önce olmayan bir şey olmaya başladı. Oyunun açılan penceresini kapatmak istediğimde mass.exe isimli dosyayı işlemi sonlandırmak isteyip istemediğimi bildiren pencere çıkıyor artık. Bu yeni ayarlarla ortaya çıktı. Dün güncelleme sonrası performans sorunu olsa bile hata vermiyordu kapatma anında.

qdbus org.kde.KWin /Compositor suspend komutunu girmem sonucu değiştirmedi.

Hiçbirşey değişmedi mi ?
Aslında çok da önemli olmayan birşey değişti. O da şu. Oyun kurulum sonrasında splash ekranı var. Daha önceki denemelerde bu ekrandaki ani-video kısmı takılıyor idi. Yaklaşık 15sn lik bir aniasyonun 3. sn de takılıp kalıyordu. Ama sizin yükleme adımları sonrası bu 15sn lik kısım sorunsuz izlenebildi ama ister istemez oyun içinde o splash adımıını kapattım. Bu önemsiz ama kayda değer bir değişiklik oldu. Çünki o animasyon anında sistem genel olarak mouse hareketi dahil yavaşlama ve donma denecek seviyede duruyordu.

Lutris de oyunun ilk install aşamalarında bumblbee miydi dosya. o kısımlarda hata verdi ki benim ekran kartımda o tür bir özellik yok diye biliyorum. Daha önce bu tür bir hata zaten yoktu.

Evet yeni brişeyler öğreniyorum. Sanırım hatalar oluşmadıkça yeni bir şeyleri öğrenmek veya öğrenmeyi istemek arzusu da olmuyor gibi.

Şimdi W11'e geri dönüp oyundaki base adımları yapıp yatacağım.

Deneme imkanınız var ise size download linkini code kısmına ekliyorum.
Kod:
https://lead.lilithgame.com/download/game?app_id=2104267&channel_type=rokpc_gb

Selam ve saygılar tüm Linux sevenlere.

Dosya Ekleri

• wine-yeni-01.png
    27,3 KB · Görüntüleme: 19
  • lutris-01.png
    83,3 KB · Görüntüleme: 18
  • lutris-02.png
    80,7 KB · Görüntüleme: 16
  • protonup-01.png
    36,2 KB · Görüntüleme: 17

Wine CFG kısmında D3D10 ve D3D11 olanları doğal yapacaksın sadece doğal olarak kalacak. Öyle dene.

Maalesef değişmedi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…