Rehberinizdeki gerekli dosyalar kısmını okudum.
Steam e başladığınız ve xorg.conf.d deki kısım bende olmadığı için ilerleme imkanım olmadı ama okudum.
Daha önce yüklediğim lutris Wine dosyalarını pamac'dan kaldırttım. Akabine sizin yükleme kısımlarını yaptım. Wine de dediğiniz yerde hiçbir şey yüklü değil idi. 3 adet eklemeyei yaptım rehberinizdeki gibi. Protonup-qt yi de flatdan yükledim.
Wine da eskisinde de ve sizin yükleme paketleri ile yüklenende de default Windows 10 olarak ayarlı geliyor.
Oyun dizinini silip yeniden yükleme yaptırdım. İnstall exe sonrası güncel dosyaları net-den indirdiği için kurulum ister istemez uzun sürüyor. 1.5GB
Gamemode u bilmediğim için YouTube'daki 1 videoda anlatıma göre konsoldan gamemoded -s ile aktif deaktif yapıldığını gördüm. Aynı şahsın videosundaki dosya linkini de onun anlatımına göre ekledim. Her ne kadar kullanılan Lutris versiyon farkı olduğu için sadece değer eklenebilen yer orası var idi.
Her 2 şekilde de takılmalar devam ediyor.
Ama sizin bahsettiğiniz gamemode bu değilse
Ki; rehberinizde gamemoderun - gamesope vb kısımları maalesef anlamadım.
Mevcut program ayarlarınıın görüntüsünü paylaşıyorum.
Linux'e alışmaya başladıktan sonra W11 işkence gibi oluyor. W11'i de zaten yakın zamanda yükledim. Oldukça Lite bir versiyon. Kendi serisi içinde oldukça performanslı oluyor olsa bile Linux'ün hardware-i yormaması gibi bir durumu yok.
Daha önce olmayan bir şey olmaya başladı. Oyunun açılan penceresini kapatmak istediğimde mass.exe isimli dosyayı işlemi sonlandırmak isteyip istemediğimi bildiren pencere çıkıyor artık. Bu yeni ayarlarla ortaya çıktı. Dün güncelleme sonrası performans sorunu olsa bile hata vermiyordu kapatma anında.
qdbus org.kde.KWin /Compositor suspend komutunu girmem sonucu değiştirmedi.
Hiçbirşey değişmedi mi ?
Aslında çok da önemli olmayan birşey değişti. O da şu. Oyun kurulum sonrasında splash ekranı var. Daha önceki denemelerde bu ekrandaki ani-video kısmı takılıyor idi. Yaklaşık 15sn lik bir aniasyonun 3. sn de takılıp kalıyordu. Ama sizin yükleme adımları sonrası bu 15sn lik kısım sorunsuz izlenebildi ama ister istemez oyun içinde o splash adımıını kapattım. Bu önemsiz ama kayda değer bir değişiklik oldu. Çünki o animasyon anında sistem genel olarak mouse hareketi dahil yavaşlama ve donma denecek seviyede duruyordu.
Lutris de oyunun ilk install aşamalarında bumblbee miydi dosya. o kısımlarda hata verdi ki benim ekran kartımda o tür bir özellik yok diye biliyorum. Daha önce bu tür bir hata zaten yoktu.
Evet yeni brişeyler öğreniyorum. Sanırım hatalar oluşmadıkça yeni bir şeyleri öğrenmek veya öğrenmeyi istemek arzusu da olmuyor gibi.
Şimdi W11'e geri dönüp oyundaki base adımları yapıp yatacağım.
Deneme imkanınız var ise size download linkini code kısmına ekliyorum.
Hangi DE/WM kullanirken yazmistiniz bunu? Bu KDE icin.
gamemoderun %command%'i ortam degiskenlerine yazacaksiniz.
DXVK_STATE_CACHE'i ayarladiniz mi? Sorununuzu muhtemelen cozecekti... Linux'ta olsam mutlaka denerdim. Oyunu acmak icin bir rehber hazirlasaniz, daha sonra laptopum geldiginde deneyebilirim aslinda.
Bahsettiğiniz gamemoderun ın nereye nasıl ekleneceğini veya çalıştırılacağını bilmiyorum.
Dxvk_cache in de nereye nasıl ekleneceğini bilmiyorum.
W11'e geçip oyundaki işlerimi bitirdim. Şimdi Linux'ü açmak istediğimde boot adımındaki her türlü hardware ve yazılımların kontrol edilip aktığı ekranda sistem NVIDIA ile ilgili bir adımda tıkandı kaldı. Reboot veya bootdaki fallback sorunu çözmedi.
Şu an mecburen arcolinux ün zen kernel ve içinde snapper kurulum özelliği olan ı yüklüyorum. Mecburen. Bir şey olduğunda şu anki yaşadığım gibi sistemi yeniden kurmamak için.
Şu an da seçimlerde KDE yaptım.
Sistem kurulsun ve driver vs güncellemesi bir olsun sizin anlatımınızdakileri yeniden yapacağım.
Evet.
Bayağı bir süre farklı Arch install-ları ile denemeler yaptım.
1. olarak; Linux de oyun FPS daha iyi gibi isimli konuyu modifiye etmeniz gerekiyor acemiler açısından. Hangi adımlarda reboot gerektiği vs ile ilgili. Bazı adımlarda mutlaka reboot gerekiyor. Konuda varsa bile ben dikkat etmedim ya da görmedim.
2. olarak; sizin NVIDIA kurulum paketlerini incelemeniz gerekiyor. Sanırım onlarda bazı sorunlar var. Çünkü ister base ISO ister arcolinux gibi scriptler ile yüklenenlerde NVIDIA için yazdıklarınız bende sorun çıkartıyor. Yükleme sorunsuz oluyor ama reboot sonrası özellikle driverların bazıları gereksiz benim sistemimde. Açılışdaki boot seçiminden kısa bir süre sonra takılıyor. Fallback işe yaramıyor. Snap da bir yere kadar. Çünkü sorun NVIDIA'dan sonra gerçekleşti hep bende.
3. olarak; daha önce Garuda gamer KDE serisinde NVIDIA driver yükleme sonrası sistemin kitlendiği ve açılmadığına dair konu açmıştım. Bugünkü yükleme esnasınında her işlemden sonra manuel snap alarak yaptım ve NVIDIA driver sorunsuz yüklendi ve oyun için sizin seçtiğini driver paketlerini kullanmadığım içinde sorun yaşamadım. Misal cuda yüklemedim bumblebee yüklemedim. Cuda'yı w11 de de yüklemiyorum. Sadece base driver yüklüyorum.
Burada tekrar arkadaşlara hatırlatıyorum; Garuda gamer serisi artık sorunsuz NVIDIA driverlarını yüklüyor. Sanırım Repo'daki dosyalar düzeltilmiş.
4. olarak; Garuda gamer da Lutris vb yüklü geldiği için yükleme adımında çakışmalar oluyor ve eskisini silmek istediğinde önce hayır dedim ama bu sefer oyun fsync hatası verip açılmıyordu. İnstall olsa bile. Akabine Garuda gamerdaki Steam dahil Lutris vs kaldırtıp sizin belirttiğiniz dosyaları yüklediğimde oyun sorunsuz yükleme yapıp login adımı sorunsuz geliyordu.
Fakat aynı şekilde oyunda duraklama kesintiler - donmalar devam ediyor.
Dikkatimi çeken bir şey oldu Garuda gamer in boot ve ve login adımı biraz yavaş gibi. Daha önceki yüklememdeki login süresini hatırlamasam bile dün ve bugünkü arcolinux in login olma adımı ile kıyaslayınca evet baya avaş oluyor. Bu yüklü program ve animasyon kaynaklı olabilir.
Sonuç olarak; hem bedenen hem de fikren aşırı yordu bu olay.
Maalesef oyundaki görevler hep yarım kaldı 2 gündür. 1 hafta sonra savaş var ve ben her açıdan geri kaldım Linux sevdam yüzünden.
Olmadı yapamadım.
Acemilik bir yana bahsettiğiniz kodların nasıl uygulanabileceğini bilmiyorum. Her adımı net-de ve YouTube'da araştırıyorum ama herkes farklı şeyler söylüyor ve anlatıyor. Dolayısı ile ben hangisini denesem de sonuç değişmiyor.
Gamemode u aktifleştirin diyorsunuz ama bu benim gibi bir acemi için karadelik de kaybolmadan evime geri dönmek gibi bir şey oluyor. Acemilik ve olaya fransız kalmak ile ilgili.
Dolayısı ile Linux de bir şeyleri yapmak veya özellikle oyun oynayanları Linux'e çekmek çok zor. Çünkü çok fazla alternatif ve de çok aşırı fazla yapılandırma var. Bunların benim gibi sonuçsuz kalma durumu da aşırı yüksek şuan için.
Ben DOS öncesi kasetli OS'larıda kullanmış biri olarak, bu kadar çok kod ile uğraşmak psikolojik olarak aşırı yorucu.
Evet oyunum Steam vs değil. Basit bir install exe ile Windows da kurulan ve de hiçbir ayar/tuning yapmadan; mevcut hardware performansına göre performansla çalışan bir oyun. OS-lar arası sorun gayet normal. Ama Linux'de bir şeyleri yapmak aşırı zor. Alternatif çok fazla ve birbirleri ile bağlantılı dosya sayısı da aşırı fazla. termial i renklendiren sayısız yapı var. Terminal kodlarını hafızada saklayan var. Var da var. Hangisi ne ile nasıl çalışır aramak bulmak ise maalesef okyanus da kırmızı benekli alabalık denk gelmesi gibi birşey. Acemilik sonuçda.
Kısacası üzülerek de olsa W11'e dönmek zorundayım.
Sizleri de çok yordum ama olaya yabancı biri olarak anlatım ve yönlendirme için yazdıklarınız bana aşırı yabancı.
Günlük mail - YouTube film Discord vb amaçlı kullanımlar için oldukça performanslı olsa bile iş bilindik eski Windows veya DOS oyunları için bile sistemde olmadık taklalar atılıyor veya attırılıyor. Bazen bu harcanan zaman çok aşırı yorucu ve sorunlu - sonuçsuz kalabiliyor.
Yani üzgünüm.
Emek ve zamanınızı boşa harcatmadım umarım. Ben bir şeyler öğrendim lakin çıkan sonuç aşırı üzücü.