GTX 770M düşük GPU kullanımı sorunu

Shadewrox

Kilopat
Bilgisayarımda GTX 770M ekran kartı mevcut. Bugün MSI Afterburner indirdim işlemcinin ve ekran kartının sıcaklığına bakayım diye. Yarım saat CS:GO oynadım fakat ekran kartını yüzde 50 üzerinde kullanıldığını görmedim ve sıcaklığı hep 70 derece civarı. Diğer oyunlarda da tam performans alamıyorum.
Vsync genelde açık oynuyorum ben, 60 FPS'de sabitliyor ancak onu kapatırsam 122 FPS'lere kadar çıkıyor fakat bu sefer de FPS'de ani düşme sorunu yaşıyorum. Yani 120 olan FPS aniden 30'a düşüyor oyun donuyor, geri 120'ye yükseliyor ve oynayamıyorum. O yüzden Vsync açık tutuyorum,
bu sorun ile karşılaşıp çözüme ulaşan var mı?

csg.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Aynı şekilde şimdi yine test yaptım onun sonucu : işlemcinin hepsini bazen kullanıyor bazen kullanmıyor ama ekran kartını kullanması hiç yüzde 60 ı geçmiyor
Eki Görüntüle 343877

Aidia 64 Testi de yaptım onun sonucuda bu :

Gmnzly.png

Sıcaklık frekans hızına etki eder frekans hızıda CPU kullanımına. Laptopta CPU %100 iken GPU %60 dolaylarında geziyorsa bu darboğaza neden olan iki şey vardır;
1) Sıcaklık (Stres testinden de anlaşılacağı üzere)
2) Virüs

Söylediğim adımları gerçekleştirirseniz bir sorun kalacağını düşünmüyorum.

1) Bilgisayarınızın Windowsunu güncelleyin. Güncel olmayan driver varsa güncelleyin.
2) Bilgisayarınızı güncel ve güvenilir en az iki virüs programı ile taratın. (Malwarebytes ve Bitdefender Deneme Sürümleri ücretsizdir ve önerimdir.)
3) Bilgisayarınızın iç bileşenlerini zarar vermeden yağlı bez ile temizleyin.
4) Kaliteli bir macun ile işlemci ve grafik biriminizin termal macununu “düzgün biçimde” yenileyin.
5) Ucuz bile olsa laptop soğutucusu alın. Bilgisayarın hava girişinin açık olması ve içine soğuk hava girmesi bilgisayarınızı önemli ölçüde rahatlatacaktır.

Bu adımları doğru biçimde uyguladıktan sonra sorununuzun %90 çözüleceği kanısındayım. İyi Forumlar.
İşlemci sıcaklığı epey yüksek, muhtemelen frekansı oldukça düşürüyor. Bu yüzden performans düşüyor. Cihazın bakımları yapılmalı. Temizlenmeli ve termal macun değiştirilmeli.

Bilgisayarımda GTX 770M ekran kartı mevcut. Bugün MSI Afterburner indirdim işlemcinin ve ekran kartının sıcaklığına bakayım diye. Yarım saat CS:GO oynadım fakat ekran kartını yüzde 50 üzerinde kullanıldığını görmedim ve sıcaklığı hep 70 derece civarı. Diğer oyunlarda da tam performans alamıyorum.
Vsync genelde açık oynuyorum ben, 60 FPS'de sabitliyor ancak onu kapatırsam 122 FPS'lere kadar çıkıyor fakat bu sefer de FPS'de ani düşme sorunu yaşıyorum. Yani 120 olan FPS aniden 30'a düşüyor oyun donuyor, geri 120'ye yükseliyor ve oynayamıyorum. O yüzden Vsync açık tutuyorum,
bu sorun ile karşılaşıp çözüme ulaşan var mı?

Eki Görüntüle 343659

İşlemci sıcaklığı çok yüksek. Cihaz frekans hızını sıcaklık yüzünden düşürdüğü için grafik birimini yeterince besleyemiyor. Yaşadığınız FPS düşüşleri bu yüzden. Cihazı güzel bir şekilde temizleyip işlemci macununu kaliteli bir macunla değişirseniz sorununuz ortadan kalkacaktır.

Cihazın temizliğini 2 ay önce yaptım termal macun olsun fan temizliği olsun hepsini kemdim yaptım
Normalde benim kullandığım termal macun kalitesiz teknik servis ürünü acaba ondan olabilir mi ?
Bu linkteki gibi termal macun alsam boşa mı para veririm ?

Son düzenleme:
Cihazın temizliğini 2 ay önce yaptım termal macun olsun fan temizliği olsun hepsini kemdim yaptım
Normalde benim kullandığım termal macun kalitesiz teknik servis ürünü acaba ondan olabilir mi ?
Bu linkteki gibi termal macun alsam boşa mı para veririm ?

Kaliteli macun ile kalitesiz macun arasında yeri geliyor 18-20 derece fark oluşuyor. Eğer kendiniz yapıyorsanız gönderdiğiniz linkteki termal macunu alıp "düzgün" bir biçimde uygulayın. Zira %34 kullanımda 97 dereceye ulaşan işlemci değeri en dandik macun bile kullansanız normal değil.

Aynı şekilde şimdi yine test yaptım onun sonucu : işlemcinin hepsini bazen kullanıyor bazen kullanmıyor ama ekran kartını kullanması hiç yüzde 60 ı geçmiyor
Screenshot_1.png

Gmnzly.png

Eki Görüntüle 343877

Gmnzly.png

Sıcaklık frekans hızına etki eder frekans hızıda CPU kullanımına. Laptopta CPU %100 iken GPU %60 dolaylarında geziyorsa bu darboğaza neden olan iki şey vardır;
1) Sıcaklık (Stres testinden de anlaşılacağı üzere)
2) Virüs

Söylediğim adımları gerçekleştirirseniz bir sorun kalacağını düşünmüyorum.

1) Bilgisayarınızın Windowsunu güncelleyin. Güncel olmayan driver varsa güncelleyin.
2) Bilgisayarınızı güncel ve güvenilir en az iki virüs programı ile taratın. (Malwarebytes ve Bitdefender Deneme Sürümleri ücretsizdir ve önerimdir.)
3) Bilgisayarınızın iç bileşenlerini zarar vermeden yağlı bez ile temizleyin.
4) Kaliteli bir macun ile işlemci ve grafik biriminizin termal macununu “düzgün biçimde” yenileyin.
5) Ucuz bile olsa laptop soğutucusu alın. Bilgisayarın hava girişinin açık olması ve içine soğuk hava girmesi bilgisayarınızı önemli ölçüde rahatlatacaktır.

Bu adımları doğru biçimde uyguladıktan sonra sorununuzun %90 çözüleceği kanısındayım. İyi Forumlar.

Çözüm
Dedikleriniz yapacağım hocam termal macun siparişi ve soğutucu siparişi verdim ayrıca call of duty yükledim ultra ayarlarda deneyeyim diye sonuçlar bu şekilde :

grlr73.png

Oyun içi görüntü :

ZXNX8G.png

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı