GTX 960 Sistem Donma, takılma sorunu

Hakan1622

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba,

Kullandığım masaüstü bilgisayarda takılma sorunu yaşıyorum. Bilgisayarı yaklaşık 2 yıl önce topladım ve yaklaşık 1.5 yıldır bu problem mevcut. Artarak devam ediyor. Bu takılma komple donma gibi değil. Takılma sırasında SSD %100 kullanıma çıkıyor ve yaklaşık 40-50 saniye boyunca aynı kullanımda kalıyor ve sonrasında sistem kendine geliyor. Ama takılma sırasında herhangi bir program açamıyorum ya da işlem yapamıyorum. Bu problem birçok basit işlemde yaşanıyor. İnternet sitelerinde dolaşırken, word ya da hesap makinesini açarken dahi oluyor. Bazen 2 saat boyunca hiç olmazken bazen 5 dakikada bir arka arkaya oluyor.

Bu sorunu çözmek için arkadaşımla birçok şey denedik. Daha önce windows 8.1 işletim sistemi kullanıyorken, windows 10 kurduk sorun devam etti. Ramleri tek tek denedik sorun devam etti. Ekran kartını değiştirdim başka ekran kartıyla yine aynı problemi yaşıyorum. İşlemci ve ekran kartının temizliğini yaptık. SSD yi komple çıkarıp sistemi HDD ye kurduk ama sorun yine devam etti. HD Tune ile tarama yapıyorum herhangi bir problem gözükmüyor. Sadece SSD nin sağlığı %80 civarı gözüküyor.

Ayrıca benchmark ta da bilgisayar statü olarak kötü gözüküyor.
status.jpg

* Amd Fx 8300
* Nvidia GTX 960
* Transcend SSD370S 128GB
* Toshiba DT01ACA100 1TB
* G.SKILL RipjawsX DDR3 1866 C9 2x4GB

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

Şunu belirtmeyi unutmuşum. Daha önceden yüksek çözünürlüklerde rahatlıkla oynadığım oyunlarda da zaman geçtikçe daha kötü performans almaya başladım. Örneğin battlefield 1 de herhangi bir fps düşüşü yaşamıyorken son zamanlarda anlık fps ve performans düşüşleri alıyorum. Düşük ayarlara getirmeme rağmen.

Anakartım msı 970a-g43 (ms7693). Diğer bütün parçaları denemiş veya onlarla ilgili işlem yapmış olmamdan dolayı problemin anakartta olabileceğini düşünüyorum ama sizlerin fikirleri de çok önemli.

Güç kaynağı modelinizi göremedim.
Kaç 'Watt'?

'FX' serisi işlemciler belli bir sıcaklığa çıktıktan sonra frekans düşürür.
Sıcaklık değerlerinizi öğrenmek gerekiyor.

Eğer yeni anakart almayı düşünüyorsanız 'GA-970-Gaming,Asus M5A97 R2.0 veya MSI 970 GAMING' almanızı tavsiye ederim.

Güç kaynağı küçümsenecek bir donanım parçası değildir.Eğer sisteme istenen gücü vermezse sistem stabilitesini kaybeder ve donma takılma gibi sorunları ortaya çıkarır.

Güç kaynağı modelinizi göremedim.
Kaç 'Watt'?

'FX' serisi işlemciler belli bir sıcaklığa çıktıktan sonra frekans düşürür.
Sıcaklık değerlerinizi öğrenmek gerekiyor.

Eğer yeni anakart almayı düşünüyorsanız 'GA-970-Gaming,Asus M5A97 R2.0 veya MSI 970 GAMING' almanızı tavsiye ederim.

Güç kaynağı küçümsenecek bir donanım parçası değildir.Eğer sisteme istenen gücü vermezse sistem stabilitesini kaybeder ve donma takılma gibi sorunları ortaya çıkarır.

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Güç kaynağım 500 watt. Daha önce bir bilgisayar tamircisine götürdüm. Güç kaynağından dağıĺan elektriği ölçtüğünü ve dengeli olduğunu, herhangi bir problem gözükmediğini söyledi.

İşlemci sıcaklığını kontrol ediyorum. Cooler masterın ilave soğutucusu mevcut. Ekran kartı ve işlemci sıcaklıkları oldukça düşük. Bu donma ve takılmalar bilgisayar açıldıktan 10 dakika sonra bile olabiliyor.

Problemin kaynağıyla ilgili tam bir cıkarımda bulunuyor olsam yeni bir parça alacağım ama sorunun tam olarak nerde olduģunu bilemediğimden çözüm de üretemiyorum.

Piyasadaki bilgisayarcı arkadaşlar da bütün parçaların tek tek denenmesi lazim uğraşamayız tarzı yaklaştıkları için duruma biraz çaresiz kaldim açıkçası.

Bu problemler sorunun anakartta olabileceğini gösterir mi?

Kesin bir şey söylemek istemiyorum.
Takılma ve donma sorunları genelde RAM'den veya HDD(SSD)'den oluşur.

Oyun sırasında değerleri öğrenmek için 'MSI Afterburner' kullanın ve takılma donma sırasında işlemci kullanımı ve sıcaklığını takip edin.Aynı şekilde ekran kartının değerleri dahil.

MSI Afterburner Rehber

Güç kaynağının modelini öğrenmek istiyorum.
500W ucu ucuna yetişiyor o sisteme.

Kesin bir şey söylemek istemiyorum.
Takılma ve donma sorunları genelde RAM'den veya HDD(SSD)'den oluşur.

Oyun sırasında değerleri öğrenmek için 'MSI Afterburner' kullanın ve takılma donma sırasında işlemci kullanımı ve sıcaklığını takip edin. Aynı şekilde ekran kartının değerleri dahil.

MSI Afterburner Rehber

Güç kaynağının modelini öğrenmek istiyorum.
500W ucu ucuna yetişiyor o sisteme.

Eve gittiğimde güç kaynağının modelini yazacağım. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi bu 45 saniyelik donmalar paint, hesap makinesi, Word belgesi açtığımda dahi oluyor. Donma sırasında işlemci kullanımı yüzde 10 gözüküyor. C diskin kullanımı yuzde 100'e cıkıp orada kalıyor. Donma çözüldükten sonra normal değerlere iniyor.

SSD'yi komple iptal edip sistemi HDD'ye kurduğumda da aynı problemin devam ettiğini gördüm.

Güç kaynağım Xigmatek Xcp-A500 X-CALİBRE 500w. Ssd ve hdd nin sata kablolarını değiştirmiştim aynı sorun devam edince orijinal kabloları tekrar taktım.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı