Güç kaynağı fan yönü nasıl olmalı?

Makaleler
2
Daha fazla  
Benim güç kaynağım arızalı ve resimdeki gibi;
QUAKE_300W_20+4_Pin_2SATA_Guc_Kaynagi_1372946917.jpg

Ben aşağıdaki gibi almak istiyorum;

quake-lc-8300mx-x.jpg

Şimdi sorum şu; fan üstte benimde kasamın üst kısmında fan ızgarası olmadığı için herhangi bir sorun olur mu ? Ya da fan kısmını aşağı gelecek şekilde takabilir miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Kasanın içindeki işlemciden çıkan sıcak havayı güç kaynağı içinden geçirmesin ona göre soruyordum, yoksa yukarıda gösterdiğim benim kasamdakı gibi olsaydı sıcak havayı içine çekmezdi.
Yinede bir sorun olmaz gayet rahat kullana bilirsin, ama fanını aşağıya bakacak şekilde ayarladınmı tamamdır.(y)

üç ay önce 700wat'lık bronz sertifika bir güç kaynağı almıştım kasaya monte ettim(güç kaynağı yeri altta) ama güç kaynağı fanı kasa içine bakıyor yani kasanın altındaki eksoz tarafında değil. yukarıda yazılanlardan ve resimden de yanlış yaptığım anlaşılıyor. şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadım ama güç kaynağının yönünü değiştirmem gerekiyor mu yoksa böyle kullanmaya devam edeyim mi?

Merhaba.
@Oğuzhan Karadayı dileğiniz PSU yu alarak takabilirsiniz. PSU yeri yukarıda olduğu için her halükarda içerisinden havayı geçirerek dışarıya verecektir.

@mekurikatomi herhangi bir problem olmaz. Alınmış alınmıştır. PSU nun ön tarafında fanı mevcutsa arka tarafında da mevcuttur. Dolayısı ile içeriye aldığı havayı hızlı bir şekilde de dışarıya gönderecektir. Almış olduğunuz PSU nun tek fan ve bu fanında kasanın iç tarafında olma ihtimali yoktur. Öyle bir PSU projesini yapmış bir firma var ise piyasada durmasın zaten.

PSU havayı fan tarafından alıp arka güç bağlantısının olduğu taraftan veriyor. Yani hava akımına bir sıkıntı yaratmaz ısınma konusunda da bir sıkıntı olmaz hatta senin için daha iyi olur üst tarafta sıcak havayı dışarı tahliye eden bir fanın daha olmuş olur.

Güç kaynağı pozisyonu çok çok büyük bir öneme sahip değil. Zira hayati bir öneme sahip olsaydı kullanma kılavuzlarında pozisyonun nasıl olması gerektiği uzun uzun anlatılırdı. Ben Leadex'ten EVGA'ya Seasonic'ten Corsair'e hiçbir markada böyle uyarılara rastlamadım. Ancak bu konuda ufak bilimsel tavsiyeler verilebilir.

1- Kasanın güç kaynağı yuvası üst kısımdaysa zaten mecburen fan aşağıya bakacaktır. Bu konuda yapılabilecek bir şey yok.

2- Kasanın güç kaynağı yeri aşağıdaysa ve kasanın da alt kısmında toz filtreli bir havalandırma kısmı bulunuyorsa psu'yu fanı aşağıya gelecek şekilde monte etmeniz tavsiye edilir. Bu şekilde fan, psu'nun içindeki bileşenleri kasanın içindeki sıcak havayla değil kasanın dışındaki temiz, serin havayla soğutabilir.

Ancak;

A- Kasayı halı üzerinde kullanıyorsanız, ya kasanızı bir platform vasıtasıyla yerden yükseltmeniz ya da psu'yu fanı yukarı gelecek şekilde monte etmeniz daha iyi olur. Zira halı, hava akışını büyük oranda engelleyecektir.

B- Eğer güç kaynağınızın, boştayken ve içerideki sıcaklık düşükken fanı durduran bir modu varsa ve bu modu kullanmayı planlıyorsanız, güç kaynağını fanı yukarı bakacak şekilde takabilirsiniz. Zira ısınan hava yükseleceğinden psu anakartının pcb'sinden daha kolay uzaklaşarak kasanın kendi hava akımına karışacaktır. Böylece fan, daha uzun süre çalışmadan durabilir. Bu da daha az gürültü ve daha fazla enerji tasarrufu demek.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı