Güç kaynağındaki rail ve multi rail nedir?

Mutli-rail PSU'lar birden fazla 12V kanalında sahiptir.

Be Quiet! Dark Power Pro 12 1500W modelini örnek verebilirim, gördüğünüz üzere birden fazla 12V kanalı var:

1614635164457.png


Single-rail PSU'lar ise tek 12V kanalına sahiptir.

Bildiğim kadarıyla single-rail ya da multi-rail olmasının fazla önemi yok.

Multi-Rail-768x432.png



Şu konuda @Ali Rıza09 hocam çok güzel bir şekilde yazmış ve kaynak eklemiş, oradan daha detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.

Genellikle single rail güç kaynaklarında bu tarz durumlar için OPP dahildir, OCP'yi her zaman single-rail tasarımlarda göremeyebilirsiniz aynı amaca sahiplerdir OCP ile.
Single rail PSU'lar için OPP tek başına yeterli seviyede olsada istisnalar her zaman var. Multi-rail tasarıma sahip modellerde ise OCP bulunak zorunda OPP tek başına iki rayı idare edemez, OCP ise koruma IC'ye eklenmek yerine PCB'ye şönt dirençler ile sağlarlar ve akım kontrolüne sahiplerdir uygulanmadı metodu farklı olduğu gibi OPP'ye nazaran daha hızlı vede işlevsel.
Yakma işi o kadar kolay değil üreticinin korumaları hangi %'lik dilimde ayarladığına göre değişir en kötü ihtimalle güç kaynağı kendini feda eder mesela buna benzer olay single rail Evga G3'te var OTP ve OPP yüksek ayarlandığı Tomshardware'nin yazısında test masasında intihar etmişti 850'lik modeli.
Multi-rail yüksek güç tüketimine sahip özellikle CF/SLI kullanıcı iseniz yararlı bir metod güvenirlik seviyesi daha yüksek.
Bu multi-rail-single rail olayı yanlış hatırlamıyorsam ATX12V ve EPS12V spesifikasyonu yüzünden oldu emin değilim bu konuda. Maliyeti de azalttılar böylece multi-rail'e kıyasla.
Eğer düşük Watt birimine sahip giriş seviyesi model kullanıyorsanız bu tarz bir dezavantajı olabilir: 12V'a aşırı yükleme yaptınız kullandığınız model de 17A'e dağıtım yapabiliyor bunun dışına çıkmaya çıktığı vakit kapanır. Single-rail modellerde belirli sınır yok incelemelere bakan biriyseniz aşırı aşırı güç testlerinde olması gerektiğinin 100-150W yahut dahada üstüne çıktığını görebilirsiniz.
Single-rail ve multi-rail arasında voltaj regülasyonu-dalgalanma için filtreme kısmında olarak farklılık yok bu daha performanssız yada kalitesiz yapıyor olayı yok. Düşük Watt birimine sahip ne olduğu bilinmeyen model seçmemeniz kafi.

Bitfenix Formula Gold ve be quiet! Straight Power 11 modeller 4 adet 12V rayına sahip ve
performansları, güvenirlik seviyeleri ortada sistem bileşenleri doğrultusunda seçim yapmalısınız.

Eski ama güncelliğini korumaya devam eden ayrıntılı bir makale yollayayım;

 

Yeni konular

Geri
Yukarı