Güç kesintisi yüzünden sistemin kilitlenmesi ve restart atması

attackred

Kilopat
Daha fazla  
RAM
GSkill Flare 2x16 6000MHz CL36
SSD veya HDD modeli
XPG Blade70 2 TB Gen4 M2 NMVe
Ekran kartı
Sapphire Radeon RX 7800XT Pulse
Anakart
Asus Prime B650M-A Wi-Fi II
İşlemci
AMD Ryzen 7500f
Selam,

Sistemde ekran kararıyor ve kilitlendikten biraz sonra kendi kendine restart atıyor. Olay günlüğünde "sistem düzgün kapatılmadan yeniden başlatılmış. Bu hatanın nedeni sistemin yanıt vermeyi durdurması, kilitlenmesi veya beklenmeyen bir şekilde güç kaybına uğramış olması olabilir." mesajını gördüm. Bu durum esnasında ekranlar çalışıyor, fanlar ve RGB'ler çalışıyor ve sistem kilitlendiği esnada herhangi bir ses gelmiyor. PSU mu yetersiz yoksa elektrikte dalgalanma mı oluyor bilemiyorum. Sorunun tam tespiti için ne yapacağımı bilemiyorum. PSU'nun yeterli olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen prizden gelen enerjide dalgalanma olunca ekran kartının günü kesiyor PSU ve sistem kilitleniyor. Bundan emin değilim ama bunu düşündürecek konu aynı prize takılı modemin birkaç saniye interneti kesmesi. 2-3 saniyelik bir an ping yükseliyor ve bağlantı kesiliyor. Aynı anda denk gelmiyorlar tabii bazen internet gidiyor sistem gitmiyor gibi. Neden olabilir, nasıl tespit ederim fikrim yok. Yardımcı olursanız sevinirim.

Kasa ve PSU DeepCool matrexx 55 mesh DeepCool PF700 80 Plus 700W.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran kartına 2 ayrı kablo ile güç verin, kartın yuvaya tam oturduğundan emin olun, PSU elektrik giriş soketi ve prizler gevşek olmasın.
Bunlar halihazırda öyleler, ekran kartına 2x8 pin kablo takılı, sokete tam oturttum, prizleri, kabloları kontrol ettim artık tek kalan neden prizin yeterli gücü sağlamadığı ya da dalgalanma olduğu

Bunlar halihazırda öyleler, ekran kartına 2x8 pin kablo takılı, sokete tam oturttum, prizleri, kabloları kontrol ettim artık tek kalan neden prizin yeterli gücü sağlamadığı ya da dalgalanma olduğu

Şebeke kaynaklı voltaj sorunu olsa PSU anında tepki verir, RAM frekanslarını düşürüp denediniz mi?

Şebeke kaynaklı voltaj sorunu olsa PSU anında tepki verir, RAM frekanslarını düşürüp denediniz mi?
RAM kaynaklı olduğunu nasıl tespit edebiliriz deneme yanılma dışında? Sistem geldiği zaman MemTest logu temizdi, Windows tarafından yapılan RAM kontrolü de sorunla karşılaşmadı.

Sadece ekran kararsa ekran kartı güç sorunu derim, ama işin içine yeniden başlatma girince karışıyor, mesela ekran kartı slota tam oturmadığında bile bu sorunu yapabiliyor, ancak deneme ile bulunabilir.
Yani sokete oturmaması durumu bence başka sorunlar da yaşatmalı diye düşünüyorum. Bu çok rastgele yaşatıyor. Ondan dolayı akım kaynaklı kaynaklı diye düşüyorum çünkü akım korumalı uzatma kablosu kullanıyorum, enerjiyi kesince takılı cihazlar 1-2 sn sonra kapanıyor. En çok güç çeken donanım muhtemelen ekran kartıdır, bilmiyorum ondan ilk önce onu kesiyordur ama ekranlar da zaten ona bağlı olunca sistem kilitleniyordur diye bir çıkarım yaptım.

Yerine oturmaması sorunu olsa bence daha fazla tekrar etmeli, şu ana kadar deneyimlerimden yola çıkarak günlerce yaşamadığım da oluyor bazen arka arkaya 2 defa yaşadığım da oluyor ama sadece oyunlara girince bu durum oluşuyor. Ekranları başka uzatmaya taşıdım şimdi test ediyorum 3 gündür günde 15 saatten fazla çalışıyor makine ve sadece kasa + 2k ekran takılı henüz kapanma sorunu yaşamadım. Tekrar yaşarsam ekran kartını tekrar söküp takarım ve Expo'yu kapatırım. RAM'leri söküp takmaya girmek istemiyorum sıvı soğutmayı da sökmem gerekecek sonra.

Slot bir ihtimal, ekran kartı yüke bindiğinde tam olarak sizin yaşadığınız sorunu yapabiliyor, akım korumalı priz de sorun çıkarabilir, yeterli akımın geçmesine engel olup PSU'nun korumaya geçmesine neden oluyor olabilir.

RAM'i 6000MHz'den 5600e çektim, sonraki restartta EXPO'yu da kapatacağım. Akım korumalı prizi de değiştireceğim. Daha başka ne yapabilirim bilmiyorum yani yeni sistem aldım, soğudum resmen hayattan. Ekran kartının kablosu ve slotunda oynama yok tam oturmuşlar yerine gibi gözüküyor.

Akım korumalı prizi aradan çıkarıp, direkt duvar prizinden kasaya güç verip test edin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…