Güç tasarrufu ve MHz değerleri sürekli değişiyor

Mataracı Ahmet

Hectopat
Yer
İstanbul
MSI Dragon Center adlı uygulamadan MHz değerlerimi takip edebiliyorum ve güç planını değiştiren ve fan hızını ayarlayan modlarda geçiş yapabiliyorum. Bilgisayarıma iyi bakmak istiyorum, o yüzden boşta olduğunda güçten tasarruf etmek istiyorum ve aynı zamanda film izlerken fan sesini azaltmak iyi oluyor veya video. Neyse şimdi soruma geleyim hafiften.
Güç planları bende sapıttı zaten 2 tane vardı bir ona bir ona değişip duruyordu. Bende güç tasarrufu planını sildim sadece normal plan kaldı. Dragon Center'dan fan hızını düşürme modunu seçtiğimde fan hızı düşüyor bu sefer de performansta tasarruf olmuyor. Bende bunun için çözüme gitmek istedim ve Windows 10'un güç ve uyku adlı ayar sekmesine girdim. Orada alt kısımda "performans ve enerji" adlı bir ayar var güç tasarrufu planını silmeden önce ayar en sondaydı (güç tasarrufu planı o ayarı direk kaldırıyor herhalde otomatik en tasarruflu moda aldığından olsa gerek) fakat güç planlarını değiştiremediğim için artık hep sonda tutuyorum. Onu tasarrufa çektiğimde ne oluyor bilmiyorum tam olarak. Fakat bildiğim bir şey varsa o da MHz değerleri biraz sapıtıyor. Uygulamadan kontrol ettiğimde bir 2200MHz oluyor bir 2762 oluyor 3800'e geri çıkıyor 3054 oluyor falan değişiyor sürekli. Normalde 3800 - 3000 arası sabit silmeden önceki güç tasarrufu modumda da sabit 2200MHz de kalıyordu. 1. sorum: MHz değerlerinin sürekli değişmesi normal mi? 2. sorum: "performans ve enerji" adlı ayarı tam olarak ne işe yarıyor ve güç tasarrufuna almak bana katkı sağlıyor mu? Eğer bilgisayarım boştayken enerjiden tasarruf etmemi sağlayacak başka önerileriniz varsa açığım.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    12,9 KB · Görüntüleme: 56
  • Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    105,4 KB · Görüntüleme: 50
1. cevap: Sürekli değişmesi normal.
2. cevap: Güç tasarrufuna almak laptop kullanıyorsan daha uzun pil ömrü sağlar ama işlemci ve ekran kartının gücünü düşürür.

+ Sana önerim böyle yaparsan bilgisayarına iyi bakmış olmazsın iyi bakmak istiyorsan en iyi ayar dengeli otomatik olacaktır. Çünkü kendini ona göre ayarlıyor boşta durduğunda zaten enerji harcamaz, yük altında ise kullanacağı kadarını harcar. Oyun oynuyorsan en yüksek performansa çekersin bence gerek yok ama bazı oyunlarda ihtiyaç oluyor. Çok fan sesi oluyor rahatsız eder diyorsan fan hız ayarlarını sıcaklık değerine göre ayarlarsın.

+ Bazı şeyleri fazla kurcalamamak gerekiyor yoksa arıza verebilir. Yapman gereken ise.
+ Güç seçenekleri > plan ayarlarını değiştir > plan varsayılarını geri yükle > uygula / tamam de.

Bilgisayara iyi bakmak istiyorsan sana basit birkaç şey söyleyeceğim.
+ Antivirüs programı kullanmak.
+ Ayda bir bilgisayarını temel sistem bakımı ve performans optimizasyonu uygulamak.
+ Yılda bir bilgisayarının fanlarını kasasını temizlemek ve termal macun sürmek.
+ Sistemi güncel tutmak.
+ Sisteminin sıcaklık değerlerini takip etmek MSI Afterburner ve Speccy gibi program ile.

Dosya Ekleri

• 1622941949258.png
    1622941949258.png
    1,3 MB · Görüntüleme: 40
Son düzenleme:
1. cevap: Sürekli değişmesi normal.
2. cevap: Güç tasarrufuna almak laptop kullanıyorsan daha uzun pil ömrü sağlar ama işlemci ve ekran kartının gücünü düşürür.

+ Sana önerim böyle yaparsan bilgisayarına iyi bakmış olmazsın iyi bakmak istiyorsan en iyi ayar dengeli otomatik olacaktır. Çünkü kendini ona göre ayarlıyor boşta durduğunda zaten enerji harcamaz, yük altında ise kullanacağı kadarını harcar. Oyun oynuyorsan en yüksek performansa çekersin bence gerek yok ama bazı oyunlarda ihtiyaç oluyor. Çok fan sesi oluyor rahatsız eder diyorsan fan hız ayarlarını sıcaklık değerine göre ayarlarsın.

+ Bazı şeyleri fazla kurcalamamak gerekiyor yoksa arıza verebilir. Yapman gereken ise.
+ Güç seçenekleri > plan ayarlarını değiştir > plan varsayılarını geri yükle > uygula / tamam de.

Bilgisayara iyi bakmak istiyorsan sana basit birkaç şey söyleyeceğim.
+ Antivirüs programı kullanmak.
+ Ayda bir bilgisayarını temel sistem bakımı ve performans optimizasyonu uygulamak.
+ Yılda bir bilgisayarının fanlarını kasasını temizlemek ve termal macun sürmek.
+ Sistemi güncel tutmak.
+ Sisteminin sıcaklık değerlerini takip etmek MSI Afterburner ve Speccy gibi program ile.
Laptop kullanmıyorum ekran kartı ve işlemcinin daha az güç harcamasını istiyorum zaten 2. cevabında dediğin gibi fakat orda bahsettiğin kalıcı bir güç düşmesi mi anlamadım? Güç tasarrufuna alınca neden daha iyi bakmış olmuyorum biraz detaylandırabilir misin? Oyun oynarken zaten her türlü en iyi performans ayarına alıyorum fakat derdim boştaki ayarı ne yapmam gerektiği. Fan seslerini sıcaklığı falan ayarladım onlarda problem yok. Güç seçeneklerini plan ayarlarından sıfırlamak işe yaramıyor ama gerek kalmadı ona zaten planı kökten sildim. Anti-Virüs olarak Norton Kullanıyorum orjinal. Temel sistem bakımı ve performans optimizasyonu dediğinden kasıt nedir açıklarsan sevinirim. Fanları 3 ayda bir temizliyorum çok tozlanıyor ön kısmı ve toz biriktiğinde sıcaklık 5-10 derece artıyor. Termal macun işine girmeyi hiç planlamıyorum bu işi bilen biri değilim, 5 yıl kadar kullandıktan sonra emekliye ayıracağım. Sistem son derece güncel ve driverlar kurulu. Sıcaklık değerlerini oyun içinde takip etmek bi' yerden sonra kafayı üşüttürüyor onun yerine çıkabileceği maksimum değeri belirliyorum 80 derece gpu'da ve üstünü görmüyor, cpu ise zaten cbp kapalı ve 65i geçtiğini hiç görmedim tam yükte dahi.

Laptop kullanmıyorum ekran kartı ve işlemcinin daha az güç harcamasını istiyorum zaten 2. cevabında dediğin gibi fakat orada bahsettiğin kalıcı bir güç düşmesi mi anlamadım? Güç tasarrufuna alınca neden daha iyi bakmış olmuyorum biraz detaylandırabilir misin? Oyun oynarken zaten her türlü en iyi performans ayarına alıyorum fakat derdim boştaki ayarı ne yapmam gerektiği. Fan seslerini sıcaklığı falan ayarladım onlarda problem yok. Güç seçeneklerini plan ayarlarından sıfırlamak işe yaramıyor ama gerek kalmadı ona zaten planı kökten sildim. Anti-Virüs olarak Norton kullanıyorum orijinal. Temel sistem bakımı ve performans optimizasyonu dediğinden kasıt nedir açıklarsan sevinirim. Fanları 3 ayda bir temizliyorum çok tozlanıyor ön kısmı ve toz biriktiğinde sıcaklık 5-10 derece artıyor. Termal macun işine girmeyi hiç planlamıyorum bu işi bilen biri değilim, 5 yıl kadar kullandıktan sonra emekliye ayıracağım. Sistem son derece güncel ve driverlar kurulu. Sıcaklık değerlerini oyun içinde takip etmek bi' yerden sonra kafayı üşüttürüyor onun yerine çıkabileceği maksimum değeri belirliyorum 80 derece GPU'da ve üstünü görmüyor, CPU ise zaten cbp kapalı ve 65i geçtiğini hiç görmedim tam yükte dahi.

Attığım linki sonuna kadar oku ve laptop kullanmıyorsan güç tasarrufuna geçmene gerek bile yok boşuna GPU ve CPU gücünü kısıyor. En iyi dengelidir okuyunca anlayacaksın.
(Dengeli plana sadık kalın ve endişelenmeyin.)

Sistem bakımı ve performans optimizasyonu.

Attığım linki sonuna kadar oku ve laptop kullanmıyorsan güç tasarrufuna geçmene gerek bile yok boşuna GPU ve CPU gücünü kısıyor. En iyi dengelidir okuyunca anlayacaksın.
(Dengeli plana sadık kalın ve endişelenmeyin.)

Sistem bakımı ve performans optimizasyonu.
Anladım yani boştayken dengelide, oyun oynarken en iyi performansta kullanacağım teşekkürler. Diğer anlamadığım kısımlara ve yeni sorularıma da cevap verebilirseniz sevinirim.

Anladım yani boştayken dengelide, oyun oynarken en iyi performansta kullanacağım teşekkürler. Diğer anlamadığım kısımlara ve yeni sorularıma da cevap verebilirseniz sevinirim.

Oyun oynarken bile dengelide kalması yeterli olur. Oyun oynarken en iyi performansa almana gerek yok dengeli otomatik yüksek performansa alıyor. Diğer soruların cevabı attığım sitede yazıyor. Sistem bakımı ve performans optimizasyonu sormuşsun onunda linkini attım oradan bakıp yapabilirsin.

+Fan temizliği 3 ay için çok erken 6 ay ya da 1 yıl iyidir. Termal macun çok önemlidir yılda bir en geç 2 yılda bir yapılması şart bilmiyorsanız tanıdığınız güvendiğiniz bilgisayarcılara götürebilirsiniz ya da garanti servisi yapıyorsa bu işi oraya götürebilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı