Güçlü işlemci zayıf ekran kartı darboğaz yapar mı?

Öteki türlüsünün de zararı yok zaten.

Tamam, işlemciyi yeterli performansında kullanamayınca oyun performansı düşmeyecek mi? İkisinin de dengeli olması lazım oyun için.

4.6 GHz'de boş yere tüketmek yere 3.5 GHz çalışıyor diyelim. Sonuçta iki farklı durumda ekran kartını besleyecek ve sıkıntı olmayacak. İşlemci tam kapasitesini kullansın veya kullanmasın ekran kartını beslediğini müddetçe benim için fark etmiyor.

4.6 GHz'de boş yere tüketmek yere 3.5 GHz çalışıyor diyelim. Sonuçta iki farklı durumda ekran kartını besleyecek ve sıkıntı olmayacak. İşlemci tam kapasitesini kullansın veya kullanmasın ekran kartını beslediğini müddetçe benim için fark etmiyor.
Senin için farketmemesi darboğaz olmadığı anlamına gelmiyor.

O darboğaz değil. Ekran kartının vereceği maksimum performansı görürsün sadece.
Teknik olarak olay darboğaz oluyor. FPS kaybı olup olmamasındna bağımsız. FPS kaybı olunca darboğaz oluyor sanıyorsunuz ama olay sadece öyle değil. İşlemcin daha güçlü bir ekran kartına yetebilecek ama düşük bir ekran kartı var. Bu durum da darboğaz tanımına giriyor.

tamam, işlemciyi yeterli performansında kullanamayınca oyun performansı düşmeyecek mi?

Senin için fark etmemesi darboğaz olmadığı anlamına gelmiyor.

Az önce böyle mesaj yazdığını unutmuşsun. İşlemci tam kapasitesini kullanamayınca oyun performansı düşecek diye bir kaide yok. Bak sana test atıyorum. Sistemde 11600k ve GT 1030 kullanılmış. Oyun performansı düştüğüne dair bir şey görüyor musun?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

GPU kullanımı %99-100 işlemcinde bir sıkıntı yok. Gereği kadar kullanılıyor.

Teknik olarak olay darboğaz oluyor. FPS kaybı olup olmamasındna bağımsız. FPS kaybı olunca darboğaz oluyor sanıyorsunuz ama olay sadece öyle değil. İşlemcin daha güçlü bir ekran kartına yetebilecek ama düşük bir ekran kartı var. Bu durum da darboğaz tanımına giriyor.
Bu durumu yaşamıştım, GTX 550 Ti vardı. Kart sonuna kadar hakkını veriyordu ama bir türlü istediğimi vermiyordu. Ne kadar zorlasam da hiç sorun çıkarmazdı, fanları deli gibi döner ama daha fazla FPS veremezdi, haykırışları hala kulağımda iki gözümün çiçeğinin 😀

Darboğaz dediğimiz şey işlemci ya da ekran kartından birinin diğerine yetişemeyecek kadar zayıf olması sebebiyle diğerinin maksimum potansiyelinde kullanılamaması ve para israfı oluşması durumudur. Eğer son model i9 ile GTX 750 ti kullanıyor ve bu sistemi sadece oyun için kullanıyorsanız, ekran kartının zayıf olması nedeniyle işlemciye ödediğiniz paranın hakkını alamıyor olacaksınız. Eğer i3 işlemciyle 4080 kullanmaya çalışacak olursanız, bu sefer işlemciniz ekran kartınızı geri tutacak ve ekran kartına boşa para vermiş olacaksınız. İkisi de darboğazdır.

Az önce böyle mesaj yazdığını unutmuşsun. İşlemci tam kapasitesini kullanamayınca oyun performansı düşecek diye bir kaide yok. Bak sana test atıyorum. Sistemde 11600k ve GT 1030 kullanılmış. Oyun performansı düştüğüne dair bir şey görüyor musun?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

GPU kullanımı %99-100 işlemcinde bir sıkıntı yok. Gereği kadar kullanılıyor.

Benim orda yazdığım şeyi anlamamışsın. İşlemcinin hakkını veremeyecek ekran kartı takarsan dolaylı yoldan performansın düşer demek istedim.
Yukarıdaki arkadaşlar gayet net açıklamış zaten. Daha bir şey demeye gerek yok.

Benim orada yazdığım şeyi anlamamışsın. İşlemcinin hakkını veremeyecek ekran kartı takarsan dolaylı yoldan performansın düşer demek istedim.
Yukarıdaki arkadaşlar gayet net açıklamış zaten. Daha bir şey demeye gerek yok.

Dolaylı yoldan nasıl performans düşüyor onu anlamıyorum ben. Ekran kartı tam kapasitesini kullanıyorsun. Nasıl performans düşsün ki?
GT 1030'a 12900K'ya taksan veya 10100F'ye taksan performans değişmiyor ki? 12900K'ya takınca performans nasıl düşecek?

Dolaylı yoldan nasıl performans düşüyor onu anlamıyorum ben. Ekran kartı tam kapasitesini kullanıyorsun. Nasıl performans düşsün ki?
GT 1030'a 12900K'ya taksan veya 10100F'ye taksan performans değişmiyor ki? 12900K'ya takınca performans nasıl düşecek?
Tamam işte. Şöyle düşün. 6 vitesli 500 beygir araban var ama sen sadece ilk 3 vitesi kullanıyorsun. Olay bunun gibi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı