Gümrük limitine ödenen gümrük ücreti dahil mi?

kutaytemel

Hectopat
Selamlar dostlar, AliExpress'ten 5280 TL kadar bir sipariş verdim. Bu siparişin gümrük vergisi 1583 TL, toplam 6.523, 82TL gibi bir ücret yapıyor. Bu kargo gelince gümrükte takılması gibi bir sorun olur mu? Sipariş tutarı 150 euronun hemen altında, ama gümrük vergisini ekleyince 33 euro aşıyor. Gümrükte kalması durumunda durumu açıklarsam yardımcı olurlar mı, yoksa o kargo yanar mı? Kargo takılı kalırsa AliExpress iade yapıyor mu? Ve kaldığını varsayarsak ne kadar ödeyerek kargoyu alabilirim? Şimdiden çok teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Amazon'dan alınan ürünlerde gümrük vergisi 150 Euro limitinden sayılmıyor.
Aynı şekilde AliExpress'te de durumun aynı olduğunu düşünüyorum zira AliExpress'te Amazon gibi ithalat vergisini ödeme ekranında alıyor.
Kargo gümrüğe takılırsa AliExpress'e iade durumu bildiğim kadarıyla yok.
Teslim alabilmek için ya istenen ek ücretleri ödemeniz gerekir ya da kargo gümrükte kalır.
Ayrıca 5280 TL tek bir ürünün fiyatı mı yoksa birden fazla ürünün mü ?
Yurtdışı alışverişlerinde aylık 5 ürün sınırı bulunuyor. Eğer 5280 TL'lik siparişiniz 5'ten fazla ayrı satıcıdan siparişlerse sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Mesela benim de AliExpress'ten kasaiçi aydınlatma amaçlı yaklaşık 10bin TL'lik bir alışveriş yapmam gerekiyordu. Ama hem 150 Euro sınırı hem de aylık 5 ürün sınırından dolayı tek seferde yapmak sıkıntı olacağı için siparişi 3 aya yayıp o şekilde aldım.

Amazon'dan alınan ürünlerde gümrük vergisi 150 Euro limitinden sayılmıyor.
Aynı şekilde AliExpress'te de durumun aynı olduğunu düşünüyorum zira AliExpress'te Amazon gibi ithalat vergisini ödeme ekranında alıyor.
Kargo gümrüğe takılırsa AliExpress'e iade durumu bildiğim kadarıyla yok.
Teslim alabilmek için ya istenen ek ücretleri ödemeniz gerekir ya da kargo gümrükte kalır.
Ayrıca 5280 TL tek bir ürünün fiyatı mı yoksa birden fazla ürünün mü ?
Yurtdışı alışverişlerinde aylık 5 ürün sınırı bulunuyor. Eğer 5280 TL'lik siparişiniz 5'ten fazla ayrı satıcıdan siparişlerse sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Mesela benim de AliExpress'ten kasaiçi aydınlatma amaçlı yaklaşık 10bin TL'lik bir alışveriş yapmam gerekiyordu. Ama hem 150 Euro sınırı hem de aylık 5 ürün sınırından dolayı tek seferde yapmak sıkıntı olacağı için siparişi 3 aya yayıp o şekilde aldım.
Hocam, aynı satıcıdan 5 farklı ürün 5280 TL tutuyor. Bu 5 ürün olayını bazıları aynı kişi için 5 sipariş diyor, bazıalrı 5 ürün diyor. Toplam 15 ürün sipariş verdim başka siparişler ile ancak başkasının adına söyledik ki sıkıntı çıkmasın diye. Merak ettiğim bir diğer konu da, bu 5 ürün limiti en son geçen üründen 1 ay sonra mı 5 ürün limitin sıfırlanıyor, yoksa ayın başında mı? Ayın başında ise sıkıntı yok, kendi adıma söylediğim ürünler de gelir de 30 gün sonra sıfırlanıyorsa biraz sıkıntı çekicem gibi duruyor. Bu arada çok teşekkür ederim vergi 150 eurodan sayılmıyor bilgisi için. Şimdi tek korkum inşallah ürünler Türkiyeye gelene kadar euro fırlayıp benim siparişi 150 eurodan fazlaya geçirmez. Ya da umarım satıcı kafasına göre kutuya yüksek meblağ yazmamıştır :=)

5 ürün limiti anladığım kadarıyla 5 'ayrı' sipariş olarak sayılıyor.
Yani aynı satıcıdan 5 ürün aldınız, eğer satıcı 5 ürünü tek koliye koyup o şekilde yollarsa sadece 1 sipariş sayılıyor. Ama her bir ürünü ayrı ayrı paketleyip faturalarsa bu biraz gümrüğün insafına kalıyor ama ben bu durumda ayrı sipariş olarak hesap etmeyi tercih ediyorum ne olur ne olmaz diye.
Aylık ürün sıfırlaması bildiğim kadarıyla her ayın başında oluyor.
Ama burada önemli nokta ürünün ne zaman Türkiye'ye giriş yaptığı. Yani ürün limiti ürünleri sipariş geçtiğiniz günden değil, ürünlerin ülkemize giriş yaptığı günden sayılıyor.
Mesela bu ay 6 ürün sipariş verdiniz. Ürünlerin 5'i haziran ayı içerisinde ülkemize giriş yaptı, 6. ürün temmuz ayında giriş yaptı. Bu durumda limit aşımı olmaz.

Yorumlarımı tamamen Mart-Mayıs arasında hesaplayarak verdiğim siparişlere dayanarak yaptım hocam. Umarım bir yanlışım yoktur :)

5 ürün limiti anladığım kadarıyla 5 'ayrı' sipariş olarak sayılıyor.
Yani aynı satıcıdan 5 ürün aldınız, eğer satıcı 5 ürünü tek koliye koyup o şekilde yollarsa sadece 1 sipariş sayılıyor. Ama her bir ürünü ayrı ayrı paketleyip faturalarsa bu biraz gümrüğün insafına kalıyor ama ben bu durumda ayrı sipariş olarak hesap etmeyi tercih ediyorum ne olur ne olmaz diye.
Aylık ürün sıfırlaması bildiğim kadarıyla her ayın başında oluyor.
Ama burada önemli nokta ürünün ne zaman Türkiye'ye giriş yaptığı. Yani ürün limiti ürünleri sipariş geçtiğiniz günden değil, ürünlerin ülkemize giriş yaptığı günden sayılıyor.
Mesela bu ay 6 ürün sipariş verdiniz. Ürünlerin 5'i haziran ayı içerisinde ülkemize giriş yaptı, 6. ürün temmuz ayında giriş yaptı. Bu durumda limit aşımı olmaz.

Yorumlarımı tamamen Mart-Mayıs arasında hesaplayarak verdiğim siparişlere dayanarak yaptım hocam. Umarım bir yanlışım yoktur :)
Hocam çok teşekkür ederim, gerçekten kendime durduk yere stres çıkardım diye söyleniyordum. Bu hesaba göre sanırım bir sorun çıkmayacak. Yani, tek sıkıntı acaba annem babam adına söylediğim ürünlerde bir sıkıntı çıkar mı? Bence çıkmaz, yani onlar da kendine alıyor belki 😃

Hiç bir sıkıntı çıkmaz merak etme. Aslında bende 3 aya yaymak yerine aile bireylerimin TC'si ile sipariş geçebilirdim ama hem üşendim hem de acelem yoktu.
PTT Kargo çok yüksek ihtimal kargoları atıp gidecek, TC felan sorma durumu olmaz.
Benim tüm kargoları apartman görevlimizin dolabına atıp gitmişler haber bile vermeden.
O sebeple ürünler ülkeye girince sürekli kontrol et derim.

Hiç bir sıkıntı çıkmaz merak etme. Aslında bende 3 aya yaymak yerine aile bireylerimin TC'si ile sipariş geçebilirdim ama hem üşendim hem de acelem yoktu.
PTT Kargo çok yüksek ihtimal kargoları atıp gidecek, TC felan sorma durumu olmaz.
Benim tüm kargoları apartman görevlimizin dolabına atıp gitmişler haber bile vermeden.
O sebeple ürünler ülkeye girince sürekli kontrol et derim.
Hocam tekrardan çok teşekkür ediyorum, inşallah şu 5200tllik sipariş sıkıntı yaratmaz bana, tek umudum o. Amazon yapmıyorsa ali'de yapmaz diye düşünüyorum

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı