Gümrükte vergi için neye bakılıyor?

UmuT_35

Kilopat
Daha fazla  
Ben alixpressten, 500 TL'lik bir şey almak istiyorum fakat hesapladığımda gümrük vergisi 150 TL üstünde çıkıyor. Gümrük vergisini düşürmek için satıcıdan etikete 20 TL veya daha düşük bir fiyat yazmasını istersem vergide ona göre mi çıkar? Neye bakılıyor gümrükte vergi için?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben alixpressten, 500 TL'lik bir şey almak istiyorum fakat hesapladığımda gümrük vergisi 150 TL üstünde çıkıyor. Gümrük vergisini düşürmek için satıcıdan etikete 20 TL veya daha düşük bir fiyat yazmasını istersem vergide ona göre mi çıkar? Neye bakılıyor gümrükte vergi için?
Şimdi kısaca gümrük vergisinin hesaplanmasını açıklayayım; Eşyanın Gümrük Vergisi Matrahında bulunan mevcut CIF değerine (Cif nedir?; Eşya bedeli + Sigorta Ücreti + Navlun Ücretinin toplamıdır) (Navlun ücreti nedir?; Gemide taşınan eşya için ödenen taşıma ücreti olarak düşünebilirsiniz.) göre hesaplanır. Bir de Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu diye bir durum mevcut ki o da Gümrük Vergisi Matrahı üzerinden Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu karşılığında belirtilen oran kadar tahsilat yapılır. (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu nedir?; Dünya üzerinde bulunan bütün "eşya" niteliğindeki ürünlerin cetvelde mevcut bir 12 haneli kodu bulunmakta ve önceden belirlenmiş değerlerine göre vergi hesaplamalarında kullanılmakta.) Celal Bayar Üniversitesi Uluslararası Ticaret 2. Sınıf. Yani özetle sen etiketin üzerine 1$ gibi bir fiyat da yazdırsan, eğer ürün kontrol edilirse gerçek değerine göre vergilendirilir. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Kutu içeriğini kontrol edip etmemek tamamen gümrük görevlisinin keyfine bağlı bir durum ne yazık ki. Bazen uğraşmak istemeyip direkt olarak kafasına göre bir vergilendirme ile ürünü geçiriyor, bazen de merakına yenik düşüp paket içeriğini kontrol ediyor. Halk tabiri ile "meraklı Melahat" bir gümrük görevlisine denk gelmezsen düşük bir vergi ile kurtulabilirsin :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı