Öğrenciler iyi bir gelecekleri olması için çalışmaya zorlanıyorlar doğru. Aileleri para biriktirip dershanelere gönderiyorlar. Günlerinin yaklaşık 16-17 saatleri ders çalışmayla geçiyor. Bir Koreli arkadaşımın 02:00'da ders çalışmaya devam ettiğini hatırlıyorum ki okulları 08:00'da başlıyordu.
İş alımında bir Koreli ve sizin aranızda kalırlarsa kesinlikle Koreli kişiyi seçeceklerdir. Eğer akıcı şekilde Korece konuşabiliyorsanız ve yaptığınız işte başarılıysanız işsiz kalmazsınız. Özellikle yazılım sektöründe sadece İngilizce bilseniz bile işsiz kalacağınızı zannetmiyorum.
Yaşam şartları zor. Ama paranız varsa zor değil. Evler pahalı çünkü küçücük bir alan Güney Kore. Dağlık bir alan ek olarak. Çoğu kişi stüdyo dairelerde kalıyor. Yani 1 odalı dairelerde.
Kore pahalı bir yer değil ancak Seoul pahalı. Gerçi biz Türk milletine Türkiye dahil her yer pahalı ekonomi nedeniyle. Aylık 1000-1200 dolar ile yaşayabilirsiniz Kore içerisinde. Gerçi bir işe girdiğinizde 1500$ falan kazanıyorsunuz. Ha ama yarı zamanlı, internet kafe gibi bir iş ise 700$ falan kazanırsınız. Ek iş falan da yaparsanız rahatça yaşarsınız.
İnsanlarının hepsi ırkçı değil. Ne de olsa kendileri de ağır bir ırkçılığa maruz kalıyor. Yine de dediğim gibi Koreliler diğer vatandaşlardan üstün onlara göre. Tabii bunu seviye olarak değil de yetki olarak düşünün.
Ülkede e-sporculara, idollere, oyunculara aşırı büyük saygı var. Bayağı bayağı pankartlarda falan onlar bulunuyor.
Ülkenin havası Çin'den dolayı çok pis. Bu yüzden çıkmadan önce
Naver üzerinden hava kirliliği oranına bakıyorlar genelde. Sokakta hastalık olmasa bile maskeli kişileri görme ihtimaliniz çok yüksek. Özellikle başkent Seoul taraflarında hava pis. Çoğu ev ve şirket içerisinde hava temizleme cihazları bulunuyor.
Üniversite fiyatları 1 dönemlik 2000-6000$ arasında değişiyor. Bir yıl içerisinde 2 dönem üniversiteye gidiliyor. Burs almak ortalama zorlukta ve üniversiteden üniversiteye değişiyor. Güney Kore sizin dizilerde hem izlediğiniz hem de izlemediğiniz gibi bir yer. Örnek olarak İstanbul'un bilinen ve bilinmeyen sokakalarını düşünün. Oradaki farkı anlarsınız.
Bu bilgiler şu ana kadar Güney Kore hakkında araştırıp edindiklerim. Ancak ülkeyi ben bunlara rağmen çok seviyorum. İleride de orada okumayı hedefliyorum. Tabii söylediğim bilgiler her vatandaş için geçerli değil. Bana kalırsa Güney Kore iyi bir yer. Bu kadar bilgi yetti mi?