Güney Kore güzel bir ülke mıdır?

8myburger

Centipat
Güney Kore ile ilgili izlediğim videoda Güney Kore'ye çok salladıklarını gördüm. Herkes öğrenciler çalışmaya zorlanıyor. Yaşam şartları zor. İnsanları çok ırkçı. Her şeyi linçleyen bir toplummuş. Bir arkadaşım hayranı ve oraya gitmek istiyor. Oranın kötü veya iyi bir yer olduğunu gerçek verilerek kanıtlayabilir misiniz?

Öğrenciler iyi bir gelecekleri olması için çalışmaya zorlanıyorlar doğru. Aileleri para biriktirip dershanelere gönderiyorlar. Günlerinin yaklaşık 16-17 saatleri ders çalışmayla geçiyor. Bir Koreli arkadaşımın 02:00'da ders çalışmaya devam ettiğini hatırlıyorum ki okulları 08:00'da başlıyordu.

İş alımında bir Koreli ve sizin aranızda kalırlarsa kesinlikle Koreli kişiyi seçeceklerdir. Eğer akıcı şekilde Korece konuşabiliyorsanız ve yaptığınız işte başarılıysanız işsiz kalmazsınız. Özellikle yazılım sektöründe sadece İngilizce bilseniz bile işsiz kalacağınızı zannetmiyorum.

Yaşam şartları zor. Ama paranız varsa zor değil. Evler pahalı çünkü küçücük bir alan Güney Kore. Dağlık bir alan ek olarak. Çoğu kişi stüdyo dairelerde kalıyor. Yani 1 odalı dairelerde.

Kore pahalı bir yer değil ancak Seoul pahalı. Gerçi biz Türk milletine Türkiye dahil her yer pahalı ekonomi nedeniyle. Aylık 1000-1200 dolar ile yaşayabilirsiniz Kore içerisinde. Gerçi bir işe girdiğinizde 1500$ falan kazanıyorsunuz. Ha ama yarı zamanlı, internet kafe gibi bir iş ise 700$ falan kazanırsınız. Ek iş falan da yaparsanız rahatça yaşarsınız.

İnsanlarının hepsi ırkçı değil. Ne de olsa kendileri de ağır bir ırkçılığa maruz kalıyor. Yine de dediğim gibi Koreliler diğer vatandaşlardan üstün onlara göre. Tabii bunu seviye olarak değil de yetki olarak düşünün.

Ülkede e-sporculara, idollere, oyunculara aşırı büyük saygı var. Bayağı bayağı pankartlarda falan onlar bulunuyor.

Ülkenin havası Çin'den dolayı çok pis. Bu yüzden çıkmadan önce Naver üzerinden hava kirliliği oranına bakıyorlar genelde. Sokakta hastalık olmasa bile maskeli kişileri görme ihtimaliniz çok yüksek. Özellikle başkent Seoul taraflarında hava pis. Çoğu ev ve şirket içerisinde hava temizleme cihazları bulunuyor.

Üniversite fiyatları 1 dönemlik 2000-6000$ arasında değişiyor. Bir yıl içerisinde 2 dönem üniversiteye gidiliyor. Burs almak ortalama zorlukta ve üniversiteden üniversiteye değişiyor. Güney Kore sizin dizilerde hem izlediğiniz hem de izlemediğiniz gibi bir yer. Örnek olarak İstanbul'un bilinen ve bilinmeyen sokakalarını düşünün. Oradaki farkı anlarsınız.

Bu bilgiler şu ana kadar Güney Kore hakkında araştırıp edindiklerim. Ancak ülkeyi ben bunlara rağmen çok seviyorum. İleride de orada okumayı hedefliyorum. Tabii söylediğim bilgiler her vatandaş için geçerli değil. Bana kalırsa Güney Kore iyi bir yer. Bu kadar bilgi yetti mi?

Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse realist olma taraftarıyım. Öncelikle ha deyip de Kore'ye gidilmez. Turistik anlamda evet gidebilir fakat orada yaşayıp bir düzen kurması için uluslararası bir işe sahip olması lazım(burada ki tarih öğretmeni orada iş bulamaz kolay kolay). Önceden belli bir miktar para biriktirmesi lazım. Diyelim işi buldu oranın kültürüne ayak uydurması lazım. Kimse orada Türkiye'den geldi diye kırmızı halı sermez ayağına. Kardeş ülke kavramı falan kalmadı artık. Kültürüne insanların yaşam tarzına alışırsa kalabilir fakat orada dizilerdeki gibi büyülü bir dünya yok. Zaten idol olacağım kafasına güvenmeyin derim. Şimdiki çocuklar buna özeniyorlar sanırım fakat boş hayal.

Herkes aynı tecrübeyi yaşamaz. Bu biraz kişisel tercihlere, biraz beklentilere ve biraz da şansa bağlı olarak değişen bir kriter olduğu için sonuç herkes için aynı olmaz. Bırak arkadaşın kendisi gidip deneyimlesin, memnun kalıp kalmayacağını o kendisi görsün. Yönlendirme yapmaya gerek yok.

Bireysel olarak gidip tecrübe etmeden iyi/kötü gibi bir çıkarım yapmak çok zor. Yerleştiğin bölgeye, eğitim düzeyine, kültür/inancına bağlı olarak farklı tecrübe edersin bir yeri. Ben tarif etsem şöyle böyle diye, yerel halktan biri tarif etse şöyle böyle diye ikisi de çok farklı çıkar. Türkiye'ye gelen Almancılar nasıl çok seviyorsa Türkiye'yi. Kore'ye gidip burası çok güzel diyenler de aynı şekilde olabilir. Ülkenin asıl durumunu öğrenmek için o çok girilmeyen ara sokaklara sapabilirsin, işte orası özetler durumu.

Orada yaklaşık 6 ay kaldım. Hiç de kötü bir yer değil aksine baya güzel. Ama eğitimleri ağır. Baya ders var okullarda ve yanlış anlamadıysam cumartesi günleri de okula gidiyorlar. Yaşam şekli basit ve güzel. Yani ne aradığına bağlı tabii. Fakat Kimchi diye bir yemekleri var. Maalesef bütün ülke bu yemek gibi kokuyor:) Kapalı alanlar özellikle. Kimchi, bir tür lahana vari bir yemek ama biraz bozuk hali gibi.

Arkadaşın Kore kültürünü seviyorsa keyif alır. Yok ama Hollywood filmlerinden özenip gidiyorsa şaşırabilir tabii.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı