Günlük kullanım için işletim sistemi önerisi

Egemin

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba, önümüzdeki yıl üniversite sınavına hazırlanacağım bu yüzden günlük kullanım için işletim sistemi arayışı içerisine girdim. Pek bir bilgim olmadığı için buraya danışmak istedim mevcut işletim sistemim Windows 10 fakat en basitinden internette surf yapmaya kalksam laptop fazla ısınıyor. Termal macun ve fan temizliği yaptırdım fakat bir sonuç alamadım. Özelliklerimi belirttim şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, önümüzdeki yıl üniversite sınavına hazırlanacağım bu yüzden günlük kullanım için işletim sistemi arayışı içerisine girdim. Pek bir bilgim olmadığı için buraya danışmak istedim mevcut işletim sistemim Windows 10 fakat en basitinden internette surf yapmaya kalksam laptop fazla ısınıyor. Termal macun ve fan temizliği yaptırdım fakat bir sonuç alamadım. Özelliklerimi belirttim şimdiden teşekkürler.
Linux Mint.

Arkadaş 2 kelimeyle açıklamış zaten. Ben de fikirlerimi söylemek istedim.
Öncelikle Windows kullanmaya devam ettiğiniz sürece kaynaklarınızı sömürülecektir o yüzden Linux'a geçmenizi tavsiye ederim.

Linux tarafında ise karşınıza birçok dağıtım çıkacaktır. Tavsiyem birçok kişi gibi Linux Mint olur. Kurulumu kolay, kullanımı kolay.

Linux Mint indirme sayfasında karşınıza üç seçenek çıkacaktır. Cinnamon Xfce ve Mate. Bu üç seçenek tamamen masaüstü görünümünüzle alakalı. Resimlere bakıp, biraz da Google da arayıp karar verebilirsiniz. Bana kalırsa cinnamon diğerlerinden daha iyi görünüyor.

Linux'u ilk defa kullanacaksanız uygulama indirme konusuna da ufak bir değineyim. Windows gibi tarayıcıdan .exe indirme durumu yok. Mint'in oldukça kapsamlı bir uygulama deposu var zaten. Geçen baktığımıda 60bin uygulama/program vardı. Yazılım mağazasından indirebilirsiniz dilediğiniz uygulamaları.

Tarayıcı olarak Chromium hızlı çalışıyor diye biliyorum. Deneyip görebilirsiniz.

Onun dışında eğer aradığınız bir uygulamayı bulamazsanız mutlaka alternatifleri vardır. Ufak bir İngilizce arama ile veya forumlara danışarak sorunu çözebilirsiniz.

Düşük sistem için Xfce daha iyi. Eskisi kadar hafif olmasa da.
Öyle ama kde neon ekran kartlarıyla daha uyumlu renk paleti ton ayarları hiç ek program indirmeden kendi içindeki ayarlar kısmından zahmetsiz yapılıyor. 10 yıllık yadigar laptopta bi tek windowsta ton ayarı yapabiliyordum sonra linux mint, ubuntu hepsini denedim yapılmıyordu. Sadece parlaklık ve sarımsı gece efekti uygulayabiliyordu. Kde neon ekran kartını nasıl tanıdıysa zahmetsizce ayarlardan renk tonları, doygunluk gibi ayarları sorunsuzca uyguladı şaşırdım

Öncelikle Windows kullanmaya devam ettiğiniz sürece kaynaklarınızı sömürülecektir o yüzden Linux'a geçmenizi tavsiye ederim.

Linux tarafında ise karşınıza birçok dağıtım çıkacaktır. Tavsiyem birçok kişi gibi Linux Mint olur. Kurulumu kolay, kullanımı kolay.

Linux Mint indirme sayfasında karşınıza üç seçenek çıkacaktır. Cinnamon Xfce ve Mate. Bu üç seçenek tamamen masaüstü görünümünüzle alakalı. Resimlere bakıp, biraz da Google da arayıp karar verebilirsiniz. Bana kalırsa cinnamon diğerlerinden daha iyi görünüyor.

Linux'u ilk defa kullanacaksanız uygulama indirme konusuna da ufak bir değineyim. Windows gibi tarayıcıdan .exe indirme durumu yok. Mint'in oldukça kapsamlı bir uygulama deposu var zaten. Geçen baktığımıda 60bin uygulama/program vardı. Yazılım mağazasından indirebilirsiniz dilediğiniz uygulamaları.

Tarayıcı olarak Chromium hızlı çalışıyor diye biliyorum. Deneyip görebilirsiniz.

Onun dışında eğer aradığınız bir uygulamayı bulamazsanız mutlaka alternatifleri vardır. Ufak bir İngilizce arama ile veya forumlara danışarak sorunu çözebilirsiniz. uygulayacağım.

Onun dışında eğer aradığınız bir uygulamayı bulamazsanız mutlaka alternatifleri vardır. Ufak bir İngilizce arama ile veya forumlara danışarak sorunu çözebilirsiniz.
teşekkürler uygulayacağım

peki macOS hakkında ne düşünüyorsunuz kurmaya kalksam kurabilirmiyim ?

Son düzenleme:
teşekkürler uygulayacağım

peki macOS hakkında ne düşünüyorsunuz kurmaya kalksam kurabilirmiyim ?
Yani net bir bilgim yok.Ama Linux'un daha iyi olacağı kanısındayım.Çünkü MacOS Mac için üretiliyor.Apple kendi sistemine göre donatıyor işletim sistemini.Bilemiyorum nasıl çalışır.Ama dediğim gibi herhangi bir bilgim yok.Sadece fikir yürüttüm.Araştırıp veya deneyip kendiniz görebilirsiniz.

Linux tarafında kullanımı MacOS'e benzetmek gibi bir seçeneğiniz de var.MacOS kullanmadım hiç.Ama gördüğüm kadarıyla Linux'taki Gnome masaüstü ortamı oldukça benziyor.Alttaki bar olsun, workspace kullanımı olsun...

Ama tabi ki karar sizin.Deneyip hangisi size daha uyguna onu kullanabilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı