Guild Wars 2, Türkiye'de neden tutmuyor?

Türkiye de MMPORG türü tutmamasından ziyade bu türe olan ilginin az olması. Aslında sadece Türkiye de değil tüm dünyada böyle. Mesela şu an Türkiye de en çok tutulan oyun Knight Online, çünkü hem oynaması basit anlaşılabilirliği kolay hem de işin içinde ticaret dönüyor. Mesela Black Desert, çok ayrıntılı inanılmaz detaylı bir oyun, fakat Knight Online kadar kitlesi yok. Çünkü giren oyunu anlamıyor çözemiyor. Yani sizin çok severek oynadığınız türleri başkaları sevmiyor diye onlara oyun bilmiyor yaftalaması yapmakta çok doğru bir hareket değil. Ben büyük bir Witcher 3 hayranıyım mesela, ama Witcher 3'ü beğenmeyen birçok insan var. Kendi çevremden bile 10 kişiye oyna dediysem 8'i beğenmemiş sıkılmış bırakmıştır. Kalan 2 side benim gibi aşırın beğenmiştir, çünkü türe aşinalar. Bir de şöyle bir olay var ki benim de ucundan kıyısından hak verdiğim bir şey, mesela Online tabanlı bir MMPORG oynadığınız zaman işin içinde diğer oyuncularla yaptığınız bir rekabet ve daha iyi yere gelebilme çabası oluyor, bu da sizi oyuna daha çok bağlıyor. Fakat tek kişilik bu tür oyunlarda ben yan görev yapayım karakteri geliştiriym falan gibi şeylerle uğraşmaya pek kafa yormuyorum, neticede bir hikaye var ve hikayenin sonunda oyun bitecek. İster karakterim son seviye son itemlere gelsin isterse de oyunun bana sunduğu hikayede ilerleyerek ortalama düzeyde bitireyim aynı şey. Buna Assassin's Creed'in son serilerini örnek gösterebilirim.
Kendime göre yorum yapmadım zaten, ben 25 yaşındayım ve knight olsun Silkroad olsun hepsinin altın çağını gördüm. Bu oyunları oynadım ve hatta Godswar bile oynadım :D. Son zamanlarda Twitter,da Knight ve Metin 2 bırakıp MMO arayan çok insan görüyorum ama GW2'ye geçen yok. Aslında Türklerin MMO beklentisini içerik olarak tamamen karşılayan bir oyun GW2.
 
Dil sıkıntısı büyük bir sebep. WoW gibi, GW 2, FF14 gibi oyunlar bir lore sunuyorlar. Bu lore'u takip edemeyen birisi haliyle oyundan kolay sıkılıyor. Aynı dil eksikliği global oyunlarda başkalarıyla iletişim kurmayı da zorlaştırıyor. Dolayısıyla grup bulmak, party kurmak kısmında da sorun yaşıyor bizim oyuncularımız.

Okuma ve araştırma sıkıntıları... WoW, GW 2, FF14 gibi oyunlarda bir şeyleri araştırmadan yapamayacağınız zamanlar gelir. Ne okumayı ne de öğrenmeyi seven bir topluluk değiliz ne yazık ki. Bu da çok ciddi bir sorun. Dil konusunu geçtim, Türkçe rehber olsa bile bir boss için taktik öğrenmek, ağır bir yük gibi geliyor bizim oyuncuların çoğuna. Her şeyi armut piş ağzıma düş istiyor bazıları.

Para mevzusu... Malum para yatırıp, para kazanılacak oyunları seviyor insanlar. Yani madem 8 saat bir şey oynayacağım bari aynı yaratığı keseyim hatta belli sitelerde gold satayım da para kazanayım derdinde. Hatta malum oyunlardaki Genie, Koxp, bot vb uygulamalarla oynamadan para kazanma derdindeler. Maalesef Türkiye'nin MMORPG kitlesinin büyük çoğunluğu böyle.
 
Oyun Steam eklendikten sonra baya bir Turk ile karşılaşmaya başladım :D

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Türkiye'de tutmayan çok kaliteli oyunlar var. Liste bile yapabilirim.
En basitinden 15 yaş 18 yaş kitleye sorsan Dragon Age bilmez.
Divinity: Original Sin bilmez. Pillars of Eternity bilmez. Bu oyunlara kaka yakıştırmasında bulunurlar. Şahit oldum. Türünün en iyi örneklerine o 3 harfli dışkı kelimesini kullandı ya. Küçük çaplı sinir krizi geçirdim.

Hocam yaş 18 alındım direkt o kitle demeyin lütfen. Konuyuda hortlattım.
 

Geri
Yukarı