Haciz gelirse bilgisayar gider mi?

Hocam öncelikle geçmiş olsun. Okuduğum kadarıyla arkadaşlar gerekli bilgiyi vermiş. Gaming vs. Performans bilgisayarı olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki öyle olsa bile 5 sene önce olması yetiyor zaten. Lükse kaçmıyor. O yüzden içiniz rahat olsun. Fakat başka bir arkadaşınıza bırakırsanız en azından ortalık sakinlesene kadar. Sizin icin en iyisi olur.
 
Eşyayı versen de almıyorlar artık. Yer yok icra depolarında. Örneğin 3 eşyana icra geldi, götürmüyorlar ilerde götürürüz hesabı, imza falan atıyorsun, eşyaya sahip çıkacam manasında bir şeyler. Eşya yine sende kalıyor.

Bu da şart değil tabi, alıyorsanız alın götürün ben emanetçi değilim deme hakkına sahipsin.

Bilgisayara bir şey olmaz. Yine de içim rahat olsun diyorsan, yan kapağı sök, PSU'dan anakarta giden CPU kablosunu da sök evden çıkarken. Arızalı imajı yarat. Kafan rahat olur. 3 gün 3 gece baksalar anlamazlar zaten 😀
 
Olay çıkar gerekirse aldırtma almaya kalkarlarsa silah zoruyla alacak değiller herhalde. Büyük konuşmayayım ama benim bilgisayarıma dokunsalar götürmek için kan çıkar cesedimi çiğnemeden götüremezler.
 
Eskiden bize gelmişti bir kere masaüstü bilgisayarı söküp götürmüşlerdi. Neyi alacakları belli olmuyor.
 
Geçmiş olsun kardeşim, ben de icra memuruyum. Arkadaşlar bilgi vermiş ama ben müsaadenle detaylandıracağım.

1) öncelikle en kötü senaryoda sorunun cevabı evet, haczedilebilir.

1.1) haczetmekle malı alıp götürmek ve depoya koymak (muhafaza işlemi) aynı şeyler değil. Yani icra memuru senin evine gelir ve tuttuğu tutanağa bilgisayarının özelliklerini yazarak haczedip sana teslim edebilir. Bu şu anlama geliyor; sen emaneten alıyorsun ve o malın sahibi artık devlet. Peki ne zamana kadar bu durum böyle gider? Alacaklı, senin bilgisayarını sattırmak isterse icra dairesine başvurur ve satış aşamasına gelindiğinde icra dairesi senden PC'yi getirmeni ister. PC satılırsa elinden çıkmış olur. Kısacası kaybetme ihtimalin var ama!
1.2) devlet babasının hayrına iş yapmaz. Yukarıda anlattığım her süreçte alacaklının bir dizi masraf yapması gerekiyor (işlem masrafı, harç vs.). Senin durumunda PC'yi sattırmak alacaklıya fayda sağlamayacaktır. Dolayısıyla alacaklının attığı taş ürküttüğü kurbağaya değmeyeceği için PC'ni sattırmaya tenezzül etmez.
1.3) senin durumunda icra memuru tuttuğu tutanakta PC'nin haczedildiğini yazar ve sana teslim edilirse icra dosyası kapanana dek sen o malın emanetçisi (yediemin) olursun ve bunu kötüye kullandığın tespit edilirse bu suçtur. En az 3 ay en fazla 2 yıl hapis cezasıyla birlikte para cezası da vardır. (yedieminliği suistimal diye Google'layabilirsin.)
1.4) yukarıda anlattığım emanet bırakma veya sattırma durumunda senin başvurabileceğin kanun yolu var, şikayet edersin ya da dava açarsın, haklı da çıkarsın ama uzun sürer.
1.5) yukarıda anlattığım durumda kanuna aykırı bir husus yok. Kanunda 'YKS öğrencisinin bilgisayarı haczedilmez' gibi bir ifade bulunmuyor. Bu konuda işkembeden sallamasın bazı arkadaşlar. İcra memurunun inisiyatifinde olan bir husus. Örnek olarak dosyalardan çatır çutur traktör haczedilip satılıyor. Bu adamlar çiftçi, traktörü onun eli ayağı. Evet, kanuna göre yanlış ama yoruma açık bir durum var ve maalesef traktörler satılıyor. Kesin hüküm vermeyin lütfen.

2) yukarıda anlattığım olasılıkları yaşaman için alacaklının tam bir final Boss'u ya da ruhunu şeytana satmış biri olması lazım. Yani yukarıdaki gibi bir durumu yaşaman binde bir ihtimal. Daha olası ve daha muhtemel durum ise şudur; icra memuru eve gelir, alacaklı PC'nin haczini istese dahi "bu bilgisayar bu çocuğa lazım, haczetmiyorum" der, yasaya göre de doğru ve uygun olan budur, geçer gider.

3) en olası ihtimal ise senin PC kimsenin umurunda olmaz. Canını sıkma, derslerine asıl kardeşim. Geçmiş olsun tekrar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı